Vörösiszap

2011.05.25. 18:40

Vörösiszap-katasztrófa: befejeződött a háromnapos konferencia

Szerdán zárult az a háromnapos nemzetközi konferencia Budapesten, amit a veszprémi Ökopolisz Klaszter szervezett minisztériumokkal és egyetemekkel közösen a vörösiszap-katasztrófáról.

Németh F. Bernadett

A konferencia résztvevői látogatást tettek Kolontáron és Devecserben. A két településen megtekintették a vörösiszap elöntötte területet és az újjáépítést. A megrepedt zagytározónál tájékozódtak a tragédia óta történt állami intézkedésekről. A konferencia résztvevőinek egy csoportja Szekszárdra utazott, ahol egy katasztrófaelőrejelző rendszerrel ismerkedtek meg.

Délután a konferencia a Pannon Egyetemen folytatódott, ahol Németh Zsolt országgyűlési képviselő köszöntötte őket. A képviselő elismeréssel szólt az országos összefogásról, ami az iszapkárosultak segítésére kibontakozott, és a Pannon Egyetem munkájáról, amit a kárelhárításban végeztek.

Prof. dr. Rédey Ákos rektor felidézte a katasztrófa történéseit és ismertette az egyetem tudósainak eredményeit a vörösiszap hatásairól.

A konferencia tudományos előadásokkal folytatódott. Prof. dr. Németh Tamás, a  Magyar Tudományos Akadémia főtitkára átfogó képet adott az akadémia tevékenységéről, amit a katasztrófa első napjától végeztek, s eredményeikre, szakmai tanácsaikra az állami kárelhárítás is támaszkodott. A főtitkár konklúzióként vonta le: a katasztrófák kezelésében jók vagyunk, de gyengék a megelőzésben. Erre sokkal több pénzt kellene fordítani.

 

Az International Conference on Education and Management Technology médiatámogatója a Napló és a Pannon Lapok Társasága. A konferencián bemutattuk az Eltűnt világ - A vörösiszap fogságában című emlékalbumunkat, és beszámoltunk a vörösiszap-katasztrófa megjelenítéséről a kiadó négy megyei lapjában és online-felületein.


Dosszié a katasztrófáról 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!