Vörösiszap

2011.03.08. 13:22

Iszapömlés - Május végére befejeződhet a külterületek mentesítése

Devecser/Kolontár - Május végére befejeződhet a vörösiszap-katasztrófa következtében elöntött mezőgazdasági területek mentesítése, az élővizek megtisztítására újabb közbeszerzést írtak ki - mondta Szabó Csaba, a Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri megbízottja kedden sajtótájékoztatón, a Devecser és Kolontár közötti szentkúti átjárónál.

MTI

A területek megtisztításával megbízott Mecsekérc Zrt. vezérigazgatója, Endrédy István ugyanakkor azt közölte, hogy a többletfeladatok miatt a május végi határidőt várhatóan nem tudják tartani.

Szabó Csaba elmondta, hogy a tavaly októberi katasztrófa következtében mintegy 1300 hektár mezőgazdasági területet öntött el a vörösiszap, ezek megtisztítására a közbeszerzési eljárást követően a Mecserkérc Zrt. kapott megbízást. Hozzátette: a külterületek mentesítésének költsége 8,2 milliárd forint lesz, az élővizek helyreállítására újabb ötmilliárd forintos közbeszerzést hirdettek.
   
A szerződést a napokban írják alá, ezt követően kezdődhet meg a Torna-patak medrének kotrása; a Marcal folyó kotrása azonban már megkezdődött. A teljes külterületi mentesítés befejezésének határideje 2011. május 31. - mondta a miniszteri megbízott.
   
Mint ismertette, kedden a kivitelező Mecsekérc Zrt. átadta a Devecser és Kolontár közötti mintegy ötven hektáros, teljesen megtisztított termőföldet, amelyen öt hónappal ezelőtt még hömpölygött a vörösiszap. " A katasztrófa után a mezőgazdasági termelés lehetősége újból adott" - mondta a miniszteri megbízott, hozzátéve, az egész magyar mezőgazdaság védelmének érdekében fenntartják, hogy élelmiszert a térségben nem lehet előállítani. A vidékfejlesztési tárca az energianövények termesztését javasolja, de a művelés még további döntést igényel - tette hozzá.
   
Tájékoztatása szerint jelenleg 180 hektáron, nyolc helyszínen dolgoznak az ajkai timföldgyár átszakadt tározójából a földekre harminc kilométer hosszan egészen Nagypiritig kiömlött szennyezés felszámolásán, 300 hektáros területen vastagon lerakódott iszapot kell összegyűjteni. Az iszapszennyezés 19 Veszprém és Vas megyei települést érintett, mintegy 800 hektáros mezőgazdasági területtel.
    
Endrédy István, a Mecsekérc Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a cég az egykori uránbányák rekultivációja során szerzett tapasztalatokat felhasználva végzi a területek helyreállítását. A rájuk bízott komplex kárenyhítést november végén kezdték el, a kedden átadott területről 13 ezer köbméter iszapot szállítottak a lakott területek elkerülésével a timföldgyár területén kijelölt tározókba - mondta a vezérigazgató. Folyamatosan adják át az újabb munkaterületeket, ezek sorrendjét logisztikai kérdések határozzák meg. Tájékoztatása szerint a geodéziai vizsgálatok után talajmintát vesznek a területről, majd lánctalpas markolókkal gyűjtik össze a szennyezett anyagot. A légszennyezés mérése mellett portalanítást is végeznek.
   
A vezérigazgató szerint az időjárás és a munka közben felmerült többletfeladatok - kisebb mellékvízfolyások kitisztítása - miatt a május végi határidőt várhatóan nem tudják tartani. A külterületek megtisztításán naponta több mint kétszázötven ember dolgozik kilencven munkagéppel - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!