Vörösiszap

2010.11.11. 06:39

Döbbenetes képsorok öt héttel a vörösiszap katasztrófa után (videóval)

Újraindult a vasúti forgalom Ajka és Devecser között miután átadták a Torna-patak felett épített új hidat. Az országban elsőként a Napló munkatársai készítettek videofelvételt az újra közlekedő vonatról. A képsorok öt héttel a katasztrófa után is döbbenetesek.

Németh F. Bernadett


Hetekig csak találgattuk, milyen állapotban lehet az a terület, amit letarolt a vörösiszap és ahová a munkagépek még el sem érkeztek. Fotós, videós kollégáink elsőként mutatják be ezeket a képeket. Akik most vonatra ülnek és utaznak ezen a vonalon, általuk megörökített képeket láthatnak.

Öt héttel a katasztrófa után a lúgos iszap elleni emberfeletti küzdelem ott tart, hogy a két település, Kolontár és Devecser belterületének nagy része megtisztult a szennyeződéstől. Az otthonokban, a házak udvarában, a vízelvezető árkokban, ahol bokáig ért a maró anyag, először fehérre, majd szürkésfehérre változott a föld.

Az összegyűjtött veszélyes hulladék földestül, bútorostul visszakerült oda, ahonnan jött, az ajkai zagytározóba. A vörös nyomokat jótékonyan elfedi a gipsz, amit lassanként felemészt a sár. A házak falán, a fák oldalán, a bokrokon ottmaradt az emberéletet követelő áradat vörös lenyomata. A külterületeken szinte érintetlenül ott virít az évszázad legnagyobb ipari balesetének mementójaként. A szántóföldeken, mezőkön szétszórva hevernek az autók, amiket a településekről több kilométeren át sodort magával az áradat.

 

Iszappal borított a termőföld, a patak medre, a gabona, minden, ami valaha zöld volt és az ember jólétét szolgálta, most vörös. Akik most kitekintenek az újjáépített vasúti pályán haladó szerelvényből, néhány percig elámulnak és beleborzonganak a látványba. Talán örülnek is, hogy a vonat tovasuhan velük és a bizarr táj, az új vasúti hídtól a zagytározó felé eső, kihalt falu, csak emlék marad. És gondolatban fejet hajtanak azok előtt, akik még így is a magukénak érzik e tájat, akik ragaszkodnak hozzá, akik úgy döntöttek, maradnak a szülőföldjükön, választott otthonukban és nap mint nap megküzdenek azért, hogy újra élhetővé tegyék. A vörösiszap mintegy 8–900 hektárt fed még.   


Laptársunk, a Napló munkatársai felvételnek köszönhetően olyan területetekre is betekinthetünk, melyek még mindig zártak a nyilvánosság elől.

Nézze meg a Napló felvételét és fotóit ide kattintva!






A katasztrófa részletei itt.


Adománygyűjtésbe kezdett a Zalai Hírlap -  Várjuk olvasóink adományait!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!