Vörösiszap

2010.10.12. 15:35

Iszapkatasztrófa: Az Egészségügyi Világszervezet szakértőket küld Magyarországra (frissítve)

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden bejelentette: szakértőket küld Magyarországra, hogy segítsen a magyar hatóságoknak annak felmérésében, milyen hatást gyakorol az emberek egészségére a nyolc nappal ezelőtt bekövetkezett vörösiszapömlés.

MTI

22:00
"A WHO szakértői csapata ma indul Magyarországra, hogy további segítséget nyújtson a kormánynak annak felmérésében, hogy rövid, illetve hosszú távon milyen következményei lehetnek az egészségre az október 4-én bekövetkezett hatalmas iszapömlésnek" - áll a WHO kedden kiadott közleményében.
   
Az ENSZ szakosított szervezete úgy látja, hogy az emberek egészségére gyakorolt hatás "kezdetben súlyos volt, de az adott helyszínre korlátozódott", azaz nyolc ember halt meg, több száz pedig megsérült meg, elsősorban a lúgos kémhatású iszaptól szenvedtek égési sérüléseket.
   
Mindazonáltal felméréseket kell végezni annak megállapítására, hogy milyen hosszabb távú következményei lehetnek az emberek egészségi állapotára, ha olyan port lélegeznek be, vagy olyan vizet és helyi élelmiszereket fogyasztanak, amelyek nagyobb mennyiségben tartalmazhatnak nehézfémeket - mutatott rá a WHO, hozzátéve, hogy a magyar hatóságok szoros figyelemmel követik a helyzet alakulását, és minden egészségügyi intézkedést megtettek, amelyekre a jelenlegi stádiumban szükség van.

Az Egészségügyi Világszervezet kevéssé tartja valószínűnek, hogy rövid távon bármilyen egészségügyi kockázat fenyegetné a Magyarországgal szomszédos államokat. Ugyanakkor jobban nyugtalanítják azok a közepes és hosszú távú potenciális következmények, amelyek akkor jelentkezhetnek, ha a táplálkozási láncba nehézfémek kerülnek be. 
Az ENSZ-ügynökség elhanyagolhatónak tekinti a fertőzött por terjedésével járó kockázatokat a szomszédos országokra nézve.

 OKF: az ÁNTSZ szerint megfelelő minőségű az ivóvíz a térségben - (18:50)

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) vizsgálati eredményei szerint az ivóvíz minősége megfelelő, az ivóvízellátás biztonságos a vörösiszappal elöntött ajkai térségben  - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden az MTI-vel.

Az OKF tájékoztatása szerint az ÁNTSZ a múlt héten összesen 68, az érintett terület nyolc településéről vett ivóvízminta részletes vizsgálatát végezte el. A minták között hét olyan is volt, melyet fúrt kútból vettek.
   
Mint írták, az értékek nem tértek el a szokásos vízminőség mutatóitól, megfelelő vízminőségre utaltak. Az OKF az eredmények alapján hozzátette: az ivóvízbázisokat semmilyen irányból nem károsította akut módon a katasztrófa.
   
Kitért arra, hogy az ÁNTSZ a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséggel közösen múlt csütörtök és vasárnap között Kolontáron és Devecserben levegőminőségi vizsgálatokat is végzett.
   
"Az egyeztetett közös, szabványos mérési metodikák adatai alapján október 7-10. között - mióta a szállópor a száradással arányosan fokozódó terhelést jelent - a mérések tanúsága szerint a szállópor koncentrációja nem haladja meg az egészségügyi határértéket" - áll a közleményben. Megjegyezték ugyanakkor azt is: a vizsgálati eredmények megerősítik, hogy "az FFP2D porálarc az általánosan javasolt és biztonságos porvédő".
   
Az OKF közleményében azt is kiemelte: "az ÁNTSZ és a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség által végzett mérési eredményekkel szemben volt néhány, különböző civil szervezetek által, autodidakta módon végzett mérés, melyeket nem tekintünk valós vizsgálati eredményeknek".
   
Dobson Tibor kármentesítési szóvivő kedd reggel az MTI-nek azt mondta: a légszennyezettség vizsgálatára nyolc mérőpontot létesítettek a szakemberek, egyebek mellett Ajka, Devecser, Kolontár, Tüskevár és Somlóvásárhely területén. Az ÁNTSZ mérései szerint a levegő portelítettsége csak a katasztrófával érintett helyen haladja meg az egészségügyi határértéket. Ezen a területen a mentésben részt vevők számára kötelező a porálarc viselése.

Útlezárások az iszapömlés térségében  - (18:00)

Az iszapömlés sújtotta térségben utakat zárt le a rendőrség a mentési munkálatok zavartalansága érdekében: Kolontárra csak a hatóságok és a gátépítést végzők mehetnek be, míg  Devecserbe csak az ott élőket, a menetrend szerinti buszokat és a kármentesítésben dolgozókat engedik be - közölte a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság kedd este az MTI-vel.
A közlemény szerint útlezárás van érvényben Devecser és Somlóvásárhely településnél, az Ajka – Padragkút, Ajka – Tósok, Nyirád – Halimba, Somlóvásárhely – Devecser útvonalakon, illetve a 7315-7317-es út kereszteződésénél.
   
Az ellenőrző pontoknál a rendőrség igazoltatást végez és átvizsgálja a személyautókat. A reggeli és a délutáni órákban esetlegesen előforduló várakozás miatt kérik a lakosság türelmét és megértését.

Oroszországban is megtörténhet egy hasonló katasztrófa - kattintson ide a részletekért!

Veszprémben ülésezik szerdán a kormány - (17:30)

Kihelyezett ülést tart szerdán Veszprémben a kormány - mondta Nagy Anna kedden az MTI-nek. A kormányszóvivő tájékoztatása szerint a tanácskozás témája alapvetően a vörösiszap-katasztrófa lesz.
Kedden hatályba lépett a "lex Mal", miután a hétfő esti parlamenti elfogadása után Schmitt Pál államfő aláírta a jogszabályt, és azt a keddi napon ki is hirdették. A kormány elrendelte a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. állami felügyelet alá vonását; a céget kormánybiztosként Bakondi György irányítja.

Horvátország segítséget nyújtana a károk felszámolásában - (17:00)

Horvátország kész segítséget nyújtani az iszapömlés által sújtott térségben a mentésben és a károk felszámolásában - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal kedden az MTI-vel.

Mint írták, Horvátország köztársasági elnöke, Ivo Josipovic kedd délután telefonon fejezte ki Schmitt Pál magyar államfőnek a Kolontár és Devecser környéki vörösiszap-katasztrófa áldozataival való együttérzését. Egyúttal jelezte, hogy Horvátország kész segítséget nyújtani a mentésben, illetve a károk felszámolásában.
   
Schmitt Pál köszönetet mondott az önzetlen felajánlásért, majd beszámolt a kormányzat eddigi intézkedéseiről és az országosan megnyilvánuló szolidaritásról. A magyar köztársasági elnök biztosította horvát partnerét arról, hogy a felajánlásról tájékoztatja az illetékes kormányzati szerveket - áll a közleményben.




A rendőrség szerint a Mal vezérigazgatója nem gondoskodott a védművek kialakításáról - (16:38)

A rendőrség az iszapömlés kapcsán azzal gyanúsítja Bakonyi Zoltánt, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. őrizetbe vett vezérigazgatóját, hogy katasztrófa esetére nem dolgozta ki a szükséges intézkedéseket, nem gondoskodott a védművek és a riasztórendszerek kialakításáról.

"A gyanúsított elmulasztotta a hasonló katasztrófa esetén a kármentesítéshez és az élet, testi épség, valamint a vagyon megóvásához szükséges intézkedések kidolgozását, védelmi rendszerek, a káresemény hatását csökkentő védművek és jelző-riasztórendszerek kialakítását" - írta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a rendőrség honlapján kedden megjelent közleményében.    
   
Bakonyi Zoltánt a múlt hétfőn történt iszapkatasztrófával összefüggésben több ember halálát okozó közveszélyokozás és környezetkárosítás bűncselekmény miatt hallgatta ki gyanúsítottként hétfőn a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI).

Az ORFK szóvivője közölte, hogy a vezérigazgató vallomást tett, de panasszal élt meggyanúsítása és őrizetbe vétele miatt is. Bényi Mónika azt is elmondta: "a nyomozás eddigi adatai maximálisan megalapozzák a nyomozó hatóság döntését és a gyanúsítás tényét is." Az NNI az összebeszélés veszélye miatt kezdeményezte a vezérigazgató előzetes letartóztatását - tette hozzá a szóvivő. A bíróság döntéséig Bakonyi Zoltán őrizetben marad.
   
Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben, napirend előtti felszólalásában jelentette be, hogy a rendőrség őrizetbe vette a Mal Zrt. vezérigazgatóját és kezdeményezte az előzetes letartóztatását. Kijelentette: a vörösiszap-katasztrófát okozó vállalatot állami irányítás és állami vagyonzár alá kell vonni.
   
A Tények hétfő esti adásában arról számolt be, hogy a cégvezető meggyanúsításának alapja az: "egy 2009-ben Bakonyi Zoltán által is aláírt katasztrófatervben nincs benne, hogy mit kell csinálni ilyen esetben, vagyis ha átszakadna gát". A cégvezető ez ellen viszont panasszal élt és azzal érvelt, hogy soha nem kérte tőle egyik cégvezető vagy hatóság sem, hogy ilyen vészforgatókönyvet dolgozzon ki - hangzott el a TV2 hírműsorában.

Speciális, szombathelyi repülőgép segíthetné a mentési munkálatokat

Kutató repülésekkel segítene a Devecser környéki mentési munkálatokban egy speciális repülőgéppel rendelkező társaság. Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság dönt arról, hogy igénybe veszik-e, vagy - a jelenlegi jogszabályok alapján - igénybe vehetik-e a Szombathelyről felajánlott egyedülálló légi járművet. Az adomány segítségével Magyarország egyetlen, tökéletesen felszerelt kutató repülőgépe akár öt órán át állhat a mentési és felderítési munkálatok szolgálatára.

A szombathelyi Air Guard Hungary Légifelderítő és Szolgáltató Kft.szeptember óta vállal légitaxi és kutató repülési szolgáltatást. A hazánkban egyedülálló Savage Cruiser típusú repülőgép speciális tulajdonságokkal bír, vagyis megközelíti a forgószárnyas repülés adottságait. A két személyes légi jármú tökéletesen alkalmas a reptér nélküli le- és felszállásokhoz, valamint a helikopterekhez hasonló lassú haladáshoz. A panorámás géppel könnyedén készíthető videofelvétel, vagy fotó, nagyszerű szolgálatot nyújthat árvizek idején, de kiváló a tarló- és erdőtüzek feltérképezésére is. A Savage Cruiser ideális eltűnt személyek, vagy eszközök (pl. mezőgazdasági gépek) keresésére. A légi járműnek rendkívül alacsony az üzemeltetési díja, így nem csak intézmények, hanem magánszemélyek is könnyebben igénybe vehetik. A kutató repülésekhez egyedülálló paraméterekkel bíró légi alkalmatosság tized annyiba kerülhet a hatóságoknak a vörösiszap katasztrófánál, mint a jelenleg használt helikopterek bármelyike.

Az egyenetlen talajon, akár 40 méteren belül is bármikor földre tehető, vagy levegőbe emelkedő, panoráma kilátással bíró, modern és biztonságos beépített eszközökkel rendelkező (GPS, műhorizont, vészjeladó, tundrakerekek, mentőernyő) Savage Cruiser típusú repülőgépet a szombathelyi Air Guard Hungary Légifelderítő és Szolgáltató Kft.
adományként biztosítja a Katasztrófavédelem számára a vörösiszap miatt kialakult helyzet mentési munkálataihoz. A szakképzett Vas megyei pilóták ugrásra készen várják, hogy részt vehessenek a mentési és felderítési munkálatokban.
A vállalkozás öt órányi szolgáltatást ajánlott fel a katasztrófa sújtotta terület feltérképezésére, megfigyelésére és a hatóságokkal való térítésmentes együttműködésre. Az adomány segítségével egy több órára leállított helikopter üzemeltetési költségét, azaz akár másfél millió forintot is meg lehet spórolni a katasztrófa elhárítás során.

Vörösiszap-katasztrófa - zalai érintettség (a cikkek elolvasásához kattintson az alábbi címekre):

Adománygyűjtésbe kezdett a Zalai Hírlap
Mindenünk odaveszett az iszapban
A földi pokolban jártak - A miháldi önkéntes tűzoltók a katasztrófa helyszínén
Adománygyűjtés a Zalalövőn
A vörösiszap nem veszélyezteti Hévíz gyógyvizét
Vörösiszap: A Balaton és a zalai térség nincs veszélyben
Az életébe került a segítség: "Ott tudtuk meg, hogy Zsolt meghalt"
Vörösiszap-tragédia: Zalai fotós képei a The New York Times-ban (frissítve további részletekkel)
Vörösiszap-áradat: Több zalai helyszínen is várják az adományokat



Országos és nemzetközi hírek (a cikkek elolvasásához kattintson az alábbi címekre):

A katasztrófa tervben nincs benn, mit kell tenni, ha átszakad a gát
MAL: megfelelt az előírásoknak a X-es kazetta, a vállalat nem ismerte a talajkutatás eredményeit
Menthetetlen a sérült tározó gátja
Drámai: tornacipős tudósítók a kolontári gáttetőn
Kármentő alapot hoz létre a kormány
Orbán: Félmillió köbméter iszap ömölhet még ki
WWF: már júliusban látszottak a tározó repedései
Építik a védőgátat Kolontáron
Emberek a vörösiszaptenger fogságában! (fotókkal)
Megtalálták a katasztrófa hatodik áldozatát
A borzalmas pusztulás túlélői
Együtt a bajban: Árvízkárosultak az iszapkárosultakért
Vörösiszap-katasztrófa: Adományok és gyűjtés
Vörösiszap: külföldi reakciók pénteken
Iszapkatasztrófa: Teljes földcserét követelnek a devecseriek (folyamatosan frissül)
Mintha bomba robbant volna
Vörösiszap: A tragédia harmadik napja
Vörösiszap-katasztrófa: félezer ember küzd Devecserben
Környezetvédelmi tanácsadó cége van a MAL Zrt. egyik tulajdonosának
Veszélyben Vas és Győr-Moson-Sopron megye is - Részletek itt!

A katasztrófa részleteiről társalapunk, a Veszprémi Napló folyamatosan beszámol - Klikk ide!


Képek:

Önkéntesek Devecserben
Kitelepítés után - kolontáriak Ajkán
A katasztrófa helyszíne I. 
A katasztrófa helyszíne II.
A katasztrófa helyszíne III.
A katasztrófa helyszíne IV.
A katasztrófa helyszíne V.
Átszakadt a tározó 

Vörösiszap-áradat: Adománygyűjtés lapcsoportunknál - KLIKK IDE a részletekért!  


A KATASZTRÓFA DOSSZIÉJA ITT!



















OLDALTÖRÉS: Már több mint százmilliót fizettek be a kármentő alapba -












Már több mint százmilliót fizettek be a kármentő alapba - (15:47)












Már több mint százmilliót fizettek be a kármentő alapba - (15:47)












Már több mint százmilliót fizettek be a kármentő alapba - (15:47)

Meghaladta a százmillió forintot kedd délelőtt 11 órakor a Magyar Kármentő Alapba befizetett adományok összege - jelentette be Szijjártó Péter keddi budapesti sajtótájékoztatóján.
A miniszterelnök szóvivője hangsúlyozta, a vörösiszap-katasztrófa okozta károk mentesítésére létrehozott Magyar Kármentő Alappal kapcsolatos költségeket a kormány állja, vagyis a befizetett adományokból működési, infrastrukturális költségekre egy fillért sem költenek. A számlát megnyitó bankkal való egyeztetés alapján az utalások költségmentesek - tette hozzá.

Beszámolt arról is, a közeljövőben a kabinet elé kerül egy olyan javaslat, amely megteremti annak lehetőségét, hogy akik adományt fizetnek be az alapba, valamilyen adójóváírási lehetőséget kapjanak.
   
A kármentő alap legfőbb célja a lakhatás elemi feltételeinek mielőbbi megteremtése, az átmeneti elhelyezésből és ellátásból fakadó költségek fedezetének előteremtése, a közterületek helyreállítása, valamint a térség revitalizációja - fejtette ki Szijjártó Péter, hozzáfűzve, hogy a beérkezett pénzek felhasználásáról a helyi önkormányzati és védelmi bizottsági vezetők bevonásával döntenek.
   
A külföldi adományokról szólva elmondta, New York állam korábbi kormányzója, George Pataki segíti leginkább ezt a munkát az Egyesült Államokban. Az amerikai magyarság két legnagyobb szervezete már részt vesz az adományok gyűjtésében: az egyik az Amerikai Magyar Szövetség, a másik pedig az Amerikai Magyar Koalíció. Emellett egy további, a katolikus egyházhoz kötődő szervezettel is zajlik a tárgyalás. Közölte, keddtől várhatóan működni fog a www.magyarkarmentoalap.hu címen elérhető honlap is.
   
A tájékoztatón Szijjártó Péter bejelentette: arra kérik a magyar médiumokat, hogy ingyenesen, társadalmi célú hirdetésként közöljék az elkövetkező napokban a Magyar Kármentő Alapról szóló hirdetést, reklámot.
   
A szóvivő tolmácsolta Orbán Viktor miniszterelnök köszönetét mindazoknak, akik eddig segítették a kármentő alapot.
   
Szijjártó Péter kérdésre elmondta: az, hogy a helyi lakosok vissza akarnak-e térni a korábbi lakóhelyükre, csak az ő döntésükön múlik. "A kormány semmilyen módon nem kíván nyomást gyakorolni rájuk, még akkor sem, ha egyébként effektíve a vörösiszap az ő házukat nem érte el" - fűzte hozzá.

 
















OLDALTÖRÉS: José Manuel Barroso: az EU újabb szakembert küld az iszapkatasztrófa sújtotta területre









José Manuel Barroso: az EU újabb szakembert küld az iszapkatasztrófa sújtotta területre  - (13:11)









José Manuel Barroso: az EU újabb szakembert küld az iszapkatasztrófa sújtotta területre  - (13:11)









José Manuel Barroso: az EU újabb szakembert küld az iszapkatasztrófa sújtotta területre  - (13:11)

Az Európai Unió újabb szakembert küld Magyarországra az iszapkatasztrófa elhárítására - jelentette be José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke kedden Pécsen, sajtótájékoztatón.
Ez a szakember "mindent tud az iszapkárosító hatásokról és záros határidőn belül Magyarországra érkezik, hogy segítsen a veszélyek elhárításában" - mondta a politikus, miután megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnökkel. Utalt rá, hogy egy uniós szakértői csoport a napokban már megérkezett a helyszínre, az ajkai térségbe.
   
José Manuel Barroso a pécsi jubileumi rektorkonferencián mondott beszédéhez hasonlóan a sajtótájékoztatón is együttérzését fejezte ki az iszapömlés károsultjainak, mindazoknak, akiket valamilyen veszteség ért. Egyben örömének adott hangot az egy hete történt katasztrófa elhárítására tett magyar erőfeszítések okán.
   
Magyarország rendkívül gyorsan cselekedett, sikerült segítségét nyújtania a károsultaknak és képes volt megakadályozni a katasztrófa továbbterjedését. Az Európai Bizottság továbbra is támogatja ebben - hangoztatta.
  
 Orbán Viktor elmondta, hogy részletekbe menően tájékoztatta az Európai Bizottság elnökét a történtekről, a munkálatokról, az iszapömléssel kapcsolatos lépésekről. Köszönetét fejezte ki a támogatásért, és azért, hogy az elnök személyesen is nyomon követi annak eseményeit. Megjegyezte: "aki gyorsan ad, az kétszer ad".
  
 Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főigazgatója hétfőn számolt be arról, hogy a vörösiszap környezeti hatásainak felmérésében és a károk csökkentésében segédkező öt EU-szakértő közül hárman már megérkeztek Magyarországra.


Ingyen telkeket ajánl fel Kömlőd - (14:13)

A vörösiszap katasztrófa miatt otthon nélkül maradt embereknek 39 telket ajánl fel ingyen a Komárom-Esztergom megyei Kömlőd, nyolc közművesített telekre azonnal lehet építeni - mondta el a polgármester kedden az MTI-nek.

Az ingatlanok 8-900 négyzetméteresek, a település gyermekes családoknak ajánlja fel a telkeket - mondta Kiss Ferenc.
Kömlőd Tatabányától, Tatától és Oroszlánytól 15-20 percnyi autóúttal érhető el, az M1-es autópályától tíz kilométerre található.
   
A falu lakossága növekszik, jelenleg 1113 lakos él 365 házban. Az iskola alsó tagozata helyben található, a felsősöket utaztatják. A felajánlott telkek iránt érdeklődők a községházán kaphatnak tájékoztatást - mondta a polgármester.

Kárfelmérő bizottság létrehozásáról döntött a megyei védelmi bizottság (12:57)

Kárfelmérő bizottság létrehozásáról döntött a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság, hogy pontosan felmérjék a lakosság igényeit, az iszapömlés miatt károsult területet és ingatlanokat - mondta Lasztovicza Jenő, a testület elnöke a bizottság keddi, devecseri ülését követően az MTI-nek.
A döntés értelmében a biztosító szakembereiből, statikusokból, építészekből álló kárfelmérő bizottság fogja megvizsgálni a lakossági igényeket, hogy pontosan tudják, ki akar a településen maradni és ki költözik el. Megállapítják továbbá, hogy kinek milyen követelése lehet. A szakértők Devecser érintett területein házról házra járva vizsgálják meg, hogy kinek milyen kára keletkezett - közölte a bizottság elnöke. 
Lasztovicza Jenő tájékoztatása szerint Kolontáron a gátépítés által érintett nyolc ingatlan közül négynek a tulajdonosaival már megegyeztek az adott épületek elbontásáról, hárommal folyamatban van az egyeztetés, egy tulajdonost súlyos sérülésekkel még kórházban ápolnak. 
Hozzátette: bár az ügyvédek még több esetben egyeztetnek, a nyolc ingatlant mindenképpen ledózerolják. 
Kolontár település zárlatáról a védőgát megépülését követően dönt a belügyminiszter - mondta a testület elnöke.















OLDALTÖRÉS: Hatályba lépett a lex Mal









Hatályba lépett a "lex Mal" (12:08)

Hatályba lépett a "lex Mal", miután a hétfő esti parlamenti elfogadása után Schmitt Pál államfő aláírta a jogszabályt, és azt a keddi napon ki is hirdették. A kormány elrendelte a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. állami felügyelet alá vonását; a céget kormánybiztosként Bankondi György irányítja.

A keddi Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint Orbán Viktor miniszterelnök legfeljebb kétéves időtartamra nevezte ki Bakondi Györgyöt, akinek a honvédelemről szóló törvény hétfői módosítása alapján a feladatai közé tartozik a Mal Zrt. vagyoni helyzetének áttekintése, vagyoni jellegű kötelezettségvállalásainak ellenjegyzése. Dönt továbbá a rendkívüli intézkedés bevezetését előidéző helyzet közvetlen elhárításával, illetve következményeinek enyhítésével összefüggő, a társaság legfőbb döntéshozó szervének hatáskörébe tartozó ügyekben.
A kormánybiztos tevékenységét a miniszterelnök irányítja, feladata ellátásáért neki felelős.
Kinevezésével egyidejűleg Bakondi György korábbi, az árvízi védekezéssel összefüggő miniszteri biztosi kinevezését a belügyminiszter visszavonta. 

Az Országgyűlés hétfőn - házszabálytól eltéréssel, egy nap alatt - nagy többséggel fogadta el a honvédelemről szóló törvény módosítását. Ez a jogszabály rendelkezik a többi között a veszélyhelyzet idején alkalmazható szabályokról.
A jogszabály szerint rendeletben az állam felügyelete alá vonható a jövőben a gazdálkodó szervezetek működése; az állam nevében az államháztartásért felelős miniszter vagy kormánybiztos jár el. A módosítással a kormány célja az egyes gazdálkodó szervezetek tevékenységével összefüggésben felmerült katasztrófák elleni hatékony fellépéshez, illetve azok káros következményeinek enyhítéséhez szükséges, az eddigieknél hatékonyabb kormányzati beavatkozás lehetőségének megteremtése volt.
Orbán Viktor miniszterelnök hétfői napirend előtti felszólalásában jelentette be, hogy a vörösiszap-katasztrófát okozó vállalatot, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-t állami irányítás és állami vagyonzár alá kell vonni. A kormányfő emellett kezdeményezte, hogy az Országgyűlés hozza létre a katasztrófavédelmi biztos intézményét.









Hatályba lépett a "lex Mal" (12:08)

Hatályba lépett a "lex Mal", miután a hétfő esti parlamenti elfogadása után Schmitt Pál államfő aláírta a jogszabályt, és azt a keddi napon ki is hirdették. A kormány elrendelte a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. állami felügyelet alá vonását; a céget kormánybiztosként Bankondi György irányítja.

A keddi Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint Orbán Viktor miniszterelnök legfeljebb kétéves időtartamra nevezte ki Bakondi Györgyöt, akinek a honvédelemről szóló törvény hétfői módosítása alapján a feladatai közé tartozik a Mal Zrt. vagyoni helyzetének áttekintése, vagyoni jellegű kötelezettségvállalásainak ellenjegyzése. Dönt továbbá a rendkívüli intézkedés bevezetését előidéző helyzet közvetlen elhárításával, illetve következményeinek enyhítésével összefüggő, a társaság legfőbb döntéshozó szervének hatáskörébe tartozó ügyekben.
A kormánybiztos tevékenységét a miniszterelnök irányítja, feladata ellátásáért neki felelős.
Kinevezésével egyidejűleg Bakondi György korábbi, az árvízi védekezéssel összefüggő miniszteri biztosi kinevezését a belügyminiszter visszavonta. 

Az Országgyűlés hétfőn - házszabálytól eltéréssel, egy nap alatt - nagy többséggel fogadta el a honvédelemről szóló törvény módosítását. Ez a jogszabály rendelkezik a többi között a veszélyhelyzet idején alkalmazható szabályokról.
A jogszabály szerint rendeletben az állam felügyelete alá vonható a jövőben a gazdálkodó szervezetek működése; az állam nevében az államháztartásért felelős miniszter vagy kormánybiztos jár el. A módosítással a kormány célja az egyes gazdálkodó szervezetek tevékenységével összefüggésben felmerült katasztrófák elleni hatékony fellépéshez, illetve azok káros következményeinek enyhítéséhez szükséges, az eddigieknél hatékonyabb kormányzati beavatkozás lehetőségének megteremtése volt.
Orbán Viktor miniszterelnök hétfői napirend előtti felszólalásában jelentette be, hogy a vörösiszap-katasztrófát okozó vállalatot, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-t állami irányítás és állami vagyonzár alá kell vonni. A kormányfő emellett kezdeményezte, hogy az Országgyűlés hozza létre a katasztrófavédelmi biztos intézményét.









Hatályba lépett a "lex Mal" (12:08)

Hatályba lépett a "lex Mal", miután a hétfő esti parlamenti elfogadása után Schmitt Pál államfő aláírta a jogszabályt, és azt a keddi napon ki is hirdették. A kormány elrendelte a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. állami felügyelet alá vonását; a céget kormánybiztosként Bankondi György irányítja.

A keddi Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint Orbán Viktor miniszterelnök legfeljebb kétéves időtartamra nevezte ki Bakondi Györgyöt, akinek a honvédelemről szóló törvény hétfői módosítása alapján a feladatai közé tartozik a Mal Zrt. vagyoni helyzetének áttekintése, vagyoni jellegű kötelezettségvállalásainak ellenjegyzése. Dönt továbbá a rendkívüli intézkedés bevezetését előidéző helyzet közvetlen elhárításával, illetve következményeinek enyhítésével összefüggő, a társaság legfőbb döntéshozó szervének hatáskörébe tartozó ügyekben.
A kormánybiztos tevékenységét a miniszterelnök irányítja, feladata ellátásáért neki felelős.
Kinevezésével egyidejűleg Bakondi György korábbi, az árvízi védekezéssel összefüggő miniszteri biztosi kinevezését a belügyminiszter visszavonta. 

Az Országgyűlés hétfőn - házszabálytól eltéréssel, egy nap alatt - nagy többséggel fogadta el a honvédelemről szóló törvény módosítását. Ez a jogszabály rendelkezik a többi között a veszélyhelyzet idején alkalmazható szabályokról.
A jogszabály szerint rendeletben az állam felügyelete alá vonható a jövőben a gazdálkodó szervezetek működése; az állam nevében az államháztartásért felelős miniszter vagy kormánybiztos jár el. A módosítással a kormány célja az egyes gazdálkodó szervezetek tevékenységével összefüggésben felmerült katasztrófák elleni hatékony fellépéshez, illetve azok káros következményeinek enyhítéséhez szükséges, az eddigieknél hatékonyabb kormányzati beavatkozás lehetőségének megteremtése volt.
Orbán Viktor miniszterelnök hétfői napirend előtti felszólalásában jelentette be, hogy a vörösiszap-katasztrófát okozó vállalatot, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-t állami irányítás és állami vagyonzár alá kell vonni. A kormányfő emellett kezdeményezte, hogy az Országgyűlés hozza létre a katasztrófavédelmi biztos intézményét.













OLDALTÖRÉS: Nyolc napja történt a katasztrófa - Kedd délelőtt









Nincs veszélyben Győr megye vízbázisa (11:04)

Nem érinti Győr-Moson-Sopron megyei ivóvízbázisát a vörösiszap-szennyezés - állapította meg a védelmi bizottság kedd reggeli ülésén.
A Rába és a Mosoni-Duna közelében fekvő megyei vízművek - így a győri, a mórichidai, a rábapatonai és a rábacsécsényi - által szolgáltatott ivóvíz biztonsággal fogyasztható, az utóbbi három kút pedig olyan mélyen fekvő, védett vízrétegből táplálkozik, amelynek szennyeződése kizárható - olvasható megyei önkormányzat MTI-hez eljuttatott közleményében.     Győr ivóvízellátása a Szőgye és Győr-Révfalu térségében lévő parti szűrésű kutakból biztosított. A vízbázisok alatt folyik a Rába a Mosoni-Dunába, az pedig a Dunába, így nem ott vonul le a szennyezés - írják.     Mint hozzáteszik, a folyók vízminőségét a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőségek, valamint a környezetvédelmi vízügyi igazgatóságok vizsgálják. Az ivóvíz minőségét az ÁNTSZ is ellenőrzi.


Mérnökök vállalták az épületek kár- és állapotfelmérését (10:40)









Nincs veszélyben Győr megye vízbázisa (11:04)

Nem érinti Győr-Moson-Sopron megyei ivóvízbázisát a vörösiszap-szennyezés - állapította meg a védelmi bizottság kedd reggeli ülésén.
A Rába és a Mosoni-Duna közelében fekvő megyei vízművek - így a győri, a mórichidai, a rábapatonai és a rábacsécsényi - által szolgáltatott ivóvíz biztonsággal fogyasztható, az utóbbi három kút pedig olyan mélyen fekvő, védett vízrétegből táplálkozik, amelynek szennyeződése kizárható - olvasható megyei önkormányzat MTI-hez eljuttatott közleményében.     Győr ivóvízellátása a Szőgye és Győr-Révfalu térségében lévő parti szűrésű kutakból biztosított. A vízbázisok alatt folyik a Rába a Mosoni-Dunába, az pedig a Dunába, így nem ott vonul le a szennyezés - írják.     Mint hozzáteszik, a folyók vízminőségét a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőségek, valamint a környezetvédelmi vízügyi igazgatóságok vizsgálják. Az ivóvíz minőségét az ÁNTSZ is ellenőrzi.


Mérnökök vállalták az épületek kár- és állapotfelmérését (10:40)









Nincs veszélyben Győr megye vízbázisa (11:04)

Nem érinti Győr-Moson-Sopron megyei ivóvízbázisát a vörösiszap-szennyezés - állapította meg a védelmi bizottság kedd reggeli ülésén.
A Rába és a Mosoni-Duna közelében fekvő megyei vízművek - így a győri, a mórichidai, a rábapatonai és a rábacsécsényi - által szolgáltatott ivóvíz biztonsággal fogyasztható, az utóbbi három kút pedig olyan mélyen fekvő, védett vízrétegből táplálkozik, amelynek szennyeződése kizárható - olvasható megyei önkormányzat MTI-hez eljuttatott közleményében.     Győr ivóvízellátása a Szőgye és Győr-Révfalu térségében lévő parti szűrésű kutakból biztosított. A vízbázisok alatt folyik a Rába a Mosoni-Dunába, az pedig a Dunába, így nem ott vonul le a szennyezés - írják.     Mint hozzáteszik, a folyók vízminőségét a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőségek, valamint a környezetvédelmi vízügyi igazgatóságok vizsgálják. Az ivóvíz minőségét az ÁNTSZ is ellenőrzi.


Mérnökök vállalták az épületek kár- és állapotfelmérését (10:40)

Az iszapkatasztrófa környezeti kárainak felmérése érdekében megmozdult a statikus szakma, s az összefogás eredményeként Veszprém, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Vas megyékből, illetve Budapestről ötven szakértő mérnök vállalta Kolontár, Devecser, Somlóvásárhely sérült épületei kár- és állapotfelmérését - tájékoztatta Zalavári István, a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara elnöke kedden az MTI-t.
Közlése szerint a mérnökcsoport hétfőn már megkezdte a munkáját. Hozzátette, hogy az szervezést és az operatív feladatok ellátását a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara vállalta. 
Elmondta, hogy a statikusokon kívül a Magyar Mérnöki Kamara geotechnikai és a környezetvédelmi tagozata is részt vesz a  károk felmérésében, továbbá az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs (ÉMI) Kft. épületkorróziós szakemberei is dolgoznak a helyszínen.



Hankiss Ágnes: szigorúbban kell szabályozni a veszélyes anyagok kezelését (10:30)

A magyar vörösiszap-katasztrófa bebizonyította, hogy erős európai szabályozásra van szükség a veszélyes anyagokkal dolgozó magáncégek hatékonyabb és szigorúbb ellenőrzése céljából - hangsúlyozta Hankiss Ágnes fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő, kedden közzétett nyilatkozatában.
Beszámolt arról, hogy az Európai Bizottság elkészítette a vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris katasztrófák, illetve terrortámadások megelőzésének és elhárításának cselekvési tervét, amelyet az Európai Parlament ezekben a hetekben vitat meg. Hankiss, a téma európai néppárti felelőse szerint a magyar vörösiszap-katasztrófa is bizonyította, hogy a veszélyes anyagokat kezelő magáncégeket a jelenleginél szigorúbb ellenőrzés alá kell vonni. 

Az uniós tagországok jelentős részében a vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris anyagok előállításában, tárolásában, őrzésében, valamint szállításában egyre nagyobb szerepet játszanak a magánszektor szereplői. A velük szemben érvényesíthető adatszolgáltatási és bejelentési kötelezettség hatásfoka azonban jelenleg nem kielégítő, és a biztonsági előírásokat nem ritkán felülírja a profitmaximalizálás - állapította meg az EP-képviselő.
Közölte, hogy a dokumentum EP-vitája során szorgalmazni kívánja a veszélyes anyagok tárolására és kezelésére vonatkozó szigorúbb szabályozás mielőbbi kidolgozását.



Kijelölték az új devecseri lakópark helyét (9:50)

Kijelölték a Devecserben épülő új lakópark helyét, a terveket Makovecz Imre tervezőcsapata készítette - tájékoztatta Toldi Tamás, a város polgármestere kedden az MTI-t.

Első lépésként a Leier Hungária Kft. tizenöt lakásos sorházat épít a vörösiszap-katasztrófa által sújtott Devecserben, és vállalta, hogy karácsonyra beköltözhetnek a lakásokba az érintettek. Várhatóan félmillió eurós (csaknem 140 millió forintos) költséggel építik fel az előre gyártott elemekből álló sorházat, amelyben 70-80 négyzetméteres lakásokat alakítanak ki.
A polgármester elmondta, hogy a lakópark Devecser határában, a Leier téglagyárával szemben épül fel. Kedd délután érkeznek a helyszínre a kormány által megbízott tervezők, Makovecz Imre irodájának munkatársai - tájékoztatott Toldi Tamás. Elmondta, hogy a terület adott volt: a település magasabb pontján helyezkedik el, és az önkormányzat már korábban kijelölte lakóparképítésre.
Több típustervet mutatnak be a tervezők az építési hatóságnak és a Leier képviselőinek, ezek alapján közösen döntenek arról, hogy a „falusias” vagy a „kisvárosias” jellegű házakat építsenek. 
A polgármester szólt arról is, hogy még nem lehet tudni, pontosan hány lakást építenek, osztrák-magyar összefogással ugyanis folyamatosan gyűjtik a pénzt az iszapkatasztrófa áldozatainak. Az összegyűjtött adományok és a Leier felajánlásának összehangolásával döntenek majd arról, hogy végül mekkora lakópark épül Devecserben. 


Ajka és Somlóvásárhely között járnak vonatpótló buszok (9:40)

A vörösiszap-katasztrófa által sújtott térségben, a Budapest-Szombathely közötti vasútvonalon keddtől már nemcsak Ajka és Devecser között, hanem hosszabb útvonalon, Ajka és Somlóvásárhely között viszik az utasokat vonatpótló autóbuszok - olvasható a Mávinform közleményében.

A Devecserbe utazók az ajkai és a somlóvásárhelyi állomáson külön táblákkal jelzett buszokra szállhatnak fel. Devecsernél a 8-as út mentén megállót alakítottak ki, a városba ugyanis nem mennek be a buszok. A vonatpótló járatok Kolontárt és Ajka-gyártelepet továbbra sem érintik.
A megváltozott utazási feltételekről az ajkai és a somlóvásárhelyi állomáson elhelyezett hirdetményekből vagy a (06-40) 49-49-49-es hívószámon tájékozódhatnak az utasok.


Összeért a gát, tart a műszaki bevizsgálása (8:29)

Elkészült a Kolontár lakóit védő terelőgát, amely az épülő hármas körgát harmadik védővonala, jelenleg folyik a megerősítése és a műszaki bevizsgálása - közölte kedd reggel Dobson Tibor kármentesítési szóvivő.
Az éjszaka nem romlott tovább a megsérült 10-es kazetta állapota - mondta a szóvivő.
A Torna-patak és a gát között még nyolc lakóházat kell lebontani a teljes védmű megépítéséhez, ez megnövekedett tehergépkocsi-forgalommal és nagy porral jár - tájékoztatott Dobson Tibor. Most ennek a nyolc ingatlannak a tulajdonosával egyeztet a polgármester.

A kitelepített lakók a hét végéig biztosan nem térhetnek vissza Kolontárra a szóvivő szerint.
Dobson Tibor elmondta, hogy a légszennyezettséget folyamatosan mérik. Nyolc levegőmérő pontot létesítettek a szakemberek többek között Ajka, Devecser, Kolontár, Tüskevár és Somlóvásárhely területén. Az ÁNTSZ mérései szerint a levegő portelítettsége csak a katasztrófával érintett helyen haladja meg az egészségügyi határértéket. Ezen a területen a mentésben részt vevők számára kötelező a porálarc viselése.
   
A Veszprém Megyei Védelmi Bizottság kedden újratárgyalja Kolontár kitelepítését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!