Vörösiszap

2010.10.26. 13:50

Etikus a sikerdíj az iszapkatasztrófa károsultjaival szemben vagy sem?

A Magyar Hírlap kedden számolt be arról, hogy sikerdíjért vállalja Magyar György irodája az iszapkatasztrófa áldozatainak jogi képviseletét. A díj összege a megítélt kártérítés 13 százaléka plusz áfa. Magyar György ügyvéd viszont azt mondja: egy fillért sem kértek azoktól a károsultaktól, akik a vörösiszap-katasztrófa után megkeresték az irodát.

MTI


A Magyar Hírlap kedden számolt be arról, hogy sikerdíjért vállalja Magyar György irodája az iszapkatasztrófa áldozatainak jogi képviseletét. A díj összege a megítélt kártérítés 13 százaléka plusz áfa. Ha a szerződés idő előtt – a törvény szerint elkerülhetetlen siker bekövetkezte előtt – megszűnne, akkor Magyar utólag óránként ötvenezer forint plusz áfa munkadíjat számol fel. A megbízónak ezeken kívül "csak" az üggyel kapcsolatos egyéb költségeket (például szakértői díjak), illetve az illetéket (ez az igényelt kártérítés hat százaléka) kell megfizetnie. Jó hír viszont az iszapkatasztrófa áldozatainak, hogy a nagyvonalú iroda nem számítja fel külön a telefon vagy a postázás költségét - írta a Magyar Hírlap, hozzátéve: a megbízási díj azonban nem tartalmazza az ügyvédek Budapest közigazgatási területén kívül felmerülő útiköltségeit.

- Nem volt olyan ügyfél, aki meggondolta magát és más ügyvédet választott, és így különdíjat sem számíthattunk fel ezért - válaszolta laptárunk, a Napló érdeklődésére dr. Magyar György, a vörösiszap-károsultak egy részét képviselő ügyvéd, hozzátéve:  - A sikerdíj kikötését etikusnak tartom; rendes eljárás mellett ugyanis az ügyfelektől megbízási díjelőleg mellett perköltségre, szakértőkre, és kiszállási díjra szoktak ügyvédek pénzt kérni.

Magyar György a sikerdíj kapcsán azt hangsúlyozta, hogy annak meghatározására azért van szükség, mert a bíróság a jogi képviselő munkadíjaként csak szerződés alapján tudja megítélni azt az összeget, amit a károkozónak fizetnie kell.

 Az ügyvéd arra a kérdésre, hogy ha a bíróság nem találna felelőst a katasztrófáért, ki fizetne azt válaszolta: csak olyan pereket vállalnak, amelyek megalapozottak.

A hír nyomán a Napló megkereste a siófoki dr. Léhmann György ügyvédet, aki mint mondta, ingyen is elvállalná a károsultak védelmét.

 

OLDALTÖRÉS: Jobbik: etikátlan Magyar György ügyvédi eljárása az iszapkatasztrófa károsultjaival szemben

 

 

 

Jobbik: etikátlan Magyar György ügyvédi eljárása az iszapkatasztrófa károsultjaival szemben

A vörösiszap-katasztrófa okainak feltárása mellett az egyéb anomáliákra is kiterjed majd a vizsgálóbizottság munkája - mondta Kepli Lajos jobbikos képviselő kedden az MTI-nek annak kapcsán, hogy etikátlannak tartja a Magyar György ügyvédi irodája által a jogi képviseletért meghatározott díjakat, amelyekről a sajtó számolt be.
Az ellenzéki képviselő hétfőn közölte, hogy a parlament alkotmányügyi bizottsága nagy többséggel támogatta a Jobbik vizsgálóbizottság létrehozására tett kezdeményezését a kolontári üggyel összefüggésben.
   
Kepli Lajos felidézte, hogy már a katasztrófa másnapján a Devecserben tartott lakossági fórumon azt ajánlották az embereknek, hogy Magyar György ügyvédi irodájával kössenek szerződést, más szóba sem került.
   
Ezt követően egy újabb lakossági fórumon az hangzott el, hogy az embereknek semmit nem kell fizetniük, mert a károkozó állja majd a költségeket. A kiküldött szerződésekből azonban az derült ki, hogy ha valaki még a kártérítés kifizetése előtt felmondja az ügyvédi megbízásokat, akkor az addig elvégzett munkát ötvenezer forintos órabérrel számlázzák ki, ha pedig nyernek a kártérítési pert, akkor az odaítélt összeg 13 százalékáét kell kifizetni - mutatott rá.
   
A jobbikos képviselő úgy fogalmazott: ez nem igazán méltányos azokkal az emberekkel szemben, akik mindenüket elveszítették. Úgy tűnik, amint a katasztrófa bekövetkezett, rátelepült az ügyvédi iroda a károsultakra és próbálja őket minél jobban kihasználni. Ez nem etikus - mondta az ellenzéki politikus.
  


Vörösiszap-áradat: Adománygyűjtés lapcsoportunknál - KLIKK IDE a részletekért!  


A KATASZTRÓFA DOSSZIÉJA ITT!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!