Video

2010.01.12. 11:42

Egy gizda hódításai - avagy Goomi születése és fergeteges sikere

Jó fél éve már, hogy beszámoltunk Goomiról, akit zalai fiatalok álmodta meg. Idézzük fel a cikket, ezúttal videóval.

Kiss Gyöngyvér

Két hétig vezette a VIVA zenecsatorna slágerlistáját, internetes videomegosztó oldalakon több száz ezres nézettségig jutott, de karriert fut be mobiltelefonos csengőhangként is. Ő Goomi,   az egerszegi születésű  rapper.

Goomival a virtuális világban, saját weboldalán, vagy - egy különleges technikai megoldás segítségével - a zenetévé sztárvendégeként már találkozhattak a rajongók, a készítők azonban csak most, lapunk hasábjain bújnak elő a kis kék figura háta mögül . 

Az ötlet 1996-ban fogant, mikor a három egerszegi jó barát, Kiss Bódog Zoltán zenész, Horváth Szilárd kliprendező és Németh Viktor animátor úgy döntött, összefognak egy közös produkció érdekében. A fiúk számára eddig sem volt idegen a hip-hop világa, a gizda karakter-animáció elkészítése azonban számukra is sok újdonságot tartogatott.


 - Nem volt semmiféle művészi koncepciónk - mesélt a kezdetekről Kiss Bódog Zoltán. - Egyszerűen arra gondoltunk, hogy itt van egy 3D-s animátor, egy zenész és egy rendező, kitalálhatnánk valami mindhármunk szakmájába vágót, ami az újdonság varázsával sikerekhez vezethet. Miközben persze minket is szórakoztat. Viktor már régóta mutogatta nekünk Goomiról készült rajzait, s egy este összegyűltünk egy garázsban, ahová mindenki hozta a saját ötleteit, és elkezdtük kiteljesíteni a figurát.

 És csak aztán jött az igazi meló! Zoltán zenéjére és eltorzított rappelésére Szilárd táncolt, amit felvételről Viktor megrajzolt - így készült el másodpercenként huszonöt kockából Magyarország egyik legdrágább videoklipje. A srácok ugyanis kiszámolták: minimum 6,6 millió forintra rúgna a számla, amit kiállíthattak volna, ha nem saját maguk a projekt megrendelői. Ehhez hozzáadva a forgatókönyv, a megelőző próbafelvételek, a storyboard és a rendezés költségeit pedig még 8 millió forintot sem sokallnának maguktól.

 


A fiúk pedig a továbbiakban sem tétlenkedtek: 2007 októberére már saját nagylemezzel rukkoltak elő, amin Goomi 13 egyedi stílusú és hangzásvilágú dala szerepelt. Itt a kék figura az ifjúság kedvelt zenei irányzatai (rap, break, funky, reggae) hangnemében feszeget a fiatalok számára fontos témákat - mint az első szexuális élmény, vagy a drogprobléma. De a fő kérdés az: mitől lehet menő egy gizda csávó? A cd-borítója pedig a hazai könnyűzenei életben egyedülálló, háromdimenziós, hologramos technikával készítették el.

 - A lemez sikere után a második videoklipnél még nagyobb fába vágtuk a fejszénket: valós, " target="_blank">élő szereplők közé helyeztük a figurát, hogy együtt táncoljon és énekeljen bikinis lányokkal - magyarázta Szilárd. - Ez olyan jól sikerült, hogy az amerikai Studio21 szoftverforgalmazó cég is felkeresett bennünket, s a 3D animációs programot ők biztosították a munkához, majd eljuttatták a kész produkciót az amerikai központba is. Így - megint csak Magyarországon elsőként - kötöttünk szerződést a Warner Chapell nemzetközi jogdíjkezelő szervezettel, melynek köszönhetően 50 országban vált védetté szerzeményünk. A szervezet egyébként nem kisebb előadókkal dolgozik együtt, mint például Madonna vagy Lionel Richie.

Újabban mégis főleg mobiltelefonos csengőhangként találkozhatunk a Goomi-muzsikával.

 - Goomit alapvetően persze nem erre szántuk - magyarázta Bódog. - A csengőhang meg a háttérkép olyan a mai gyerekeknek, mint a mi időnkben a poszterek. Ezen az üzleten egyébként nem mi kaszálunk , hiszen a letöltések utáni részesedésünk elhanyagolható, viszont az ismertséghez, a népszerűséghez ezekre is nagy szükség van. Goomi egyébként eredetileg a hazai menő hip-hopos sztárok paródiája lenne: adja a menőt, a nőfalót, miközben valójában csak egy lúzer, aki otthon nézegeti a bugyigyűjteményét. Pont olyan, mint általában azok, akik Magyarországon a gengszterrapet nyomják.

A figura küldetésén aztán a közönségigény is változtatott némileg.

 - Eredetileg a tizen-huszonévesek voltak a cél, nekik szántuk Goomit, de kiderült, inkább tizenegykét évesekből áll a rajongótábor - mondta Szilárd. - Én vezettem a weboldalon a fórumot, így sok érdekes levélre volt lehetőségem válaszolni. Sok kislány írt, hogy szerelmes Goomiba, a fiúk meg sorban randitanácsokat kértek tőle... Mivel egyre jellemzőbb, hogy egy virtuális világban létezünk, az eredeti koncepció szerint nem is lepleztük volna le magunkat, utalva arra, hogy az embereken mennyire uralkodhat egy illúzió. Ez még erősebben kiütközött, mint gondoltuk, így idővel már ráuntunk, s mi magunk is szerettünk volna megszabadulni szerepünktől . Mivel pedig mindhárman egerszegiek vagyunk, úgy döntöttünk, hogy közvetlen környezetünkben fedjük fel a kilétünket.




Klippek Goomi honlapján

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!