A munka nem vész el

2020.04.16. 20:00

A kerékpáros Sylvester Balázs a vírus utáni időkre koncentrál

Sylvester Balázs, a ZKSE hegyikerékpárosa idén már több mint 5500 kilométert teljesített edzésen. Lelkesedése egyelőre kitart, bár továbbra sem tudja, mikor próbálhatja ki magát ismét versenykörülmények között.

Varga Andor

Sylvester Balázst a szabadság érzése ejtette rabul a kerékpározásban Fotó: ZKSE

Az érettségi előtt álló fiatalember öt éve a megyeszékhelyi klub tagja. Korábban kipróbálta a futballt és a vívást is, ám amikor megtapasztalta azt a szabadságérzést, amit egy bicikli nyergében átélhet az ember, világossá vált számára, hogy ez az ő sportága.

-Alig teljesítettem az első edzést, már indultam versenyen is- idézte fel a kezdeteket. – A 2018-as szezonomra vagyok eddig a legbüszkébb, amikor másodéves juniorként bekerültem a magyar válogatottba is. Abban az évben harmadik voltam a maratoni és az XCO (olimpiai szakág) országos bajnokságon is, illetve ott lehettem a korosztályos Európa-bajnokságon és több világkupafutamon is.

A következő évben korosztályváltás és a felnőtt kategória „előszobája”, az U23 várt Balázsra, aki fel volt készülve rá, hogy az átmenet nem lesz zökkenőmentes.

Sylvester Balázst a szabadság érzése ejtette rabul a kerékpározásban Fotó: ZKSE

- Az U23 négy évig tart, nem véletlenül, idő kell, amíg az ember belerázódik – fogalmazott. – A versenyeken itt már az elit kategóriával, tehát a legjobbakkal együtt indulunk. Nem akármilyen érzés például a többszörös olimpikon Parti András mellett tekerni. A korosztályomban pedig 2019-ben többek közt Dina Marci és Valter Attila is indult, akik azóta az országúti szakágban érnek el nemzetközi sikereket. Szóval az első évem ráment arra, hogy megszokjam a közeget, 2020-ra viszont feltettem mindent egy lapra. Rengeteget edzettem, télen cyclocrossversenyeken is indultam, eltökéltem, hogy a maximumot hozom ki magamból. Aztán jött a koronavírus, és úgy lett vége a szezonnak, hogy el sem kezdődött Beszélgetésünk pillanatában Sylvester Balázs azt sem tudta még, az érettségit milyen formában teljesítheti a tanév végén, és az első idei versenye időpontjára is várt még.

- Nem vagyok elkeseredve, van még két évem az U23-ban, az edzésmunka pedig, amit elvégeztem, talán nem vész el egészen – mondta. – Hogy mi a célom a kerékpársportban? Nem mondom, hogy szeretnék egyszer megélni belőle, mert ez még az olimpiai részvételnél is nagyobb dolog lenne Imádok biciklizni, a lehető legtovább és a lehető legmagasabb szinten akarom csinálni. Amikor majd abbahagyom, azt szeretném érezni, hogy a magam részéről megtettem mindent az ügy érdekében. Edzője nem lehet folyamatosan a sarkában, de a mai technikával már nem nehéz távolról is folyamatosan nyomon követni a tréningjeit. Az ellenőrzésre pedig szükség van, mert Balázs is azt mondja: versenyek nélkül nem könnyű fenntartani a lelkesedést. – Vannak nehéz pillanataim, a monoton országúti tekeréseket például egy-egy szép erdei szakasz beiktatásával „dobom fel” – árulta el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!