SÉTA

2019.03.12. 17:00

Négylábú terapeuták a Kölcsey gimiben

Terápiás kutyákkal ismerked­tek a diákok rendhagyó etikaóra keretei között a zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban. Egy általam szervezett előadássorozat részeként, amely karitatív, segítő tevékenységet ellátó embereket, intézményeket mutat be a gimnazistáknak.

SÉTA

Elcsa és Byron a gimnazisták körében

Fotó: Kis-Kádi Anna

Mondhatjuk, hogy a téma a lábam előtt hevert, hisz édesanyám, Kis-Kádi Tamásné szakemberként kutyával segített terápiákat tart, két border collie-jával, Elcsával és Byronnal óvodák, iskolák és fogyatékosotthonok állandó látogatói. Az előadáson részletesen elmondta, hogyan tartanak terápiás foglalkozásokat, és milyen pozitív hatásai vannak a kliensekre. Erről faggattam én is.

Elcsa és Byron a gimnazisták körében
Fotó: Kis-Kádi Anna

– Szelídségük és feltétlen elfogadásuk révén az állatok ott is képesek segíteni, ahol az emberek tehetetlenek. A kutyák nem látnak különbséget ember és ember között, mindenkihez egyaránt szeretettel viszonyulnak. E tulajdonság teszi őket alkalmassá arra, hogy terápiás és fejlesztő célú foglalkozásokon alkalmazzuk őket – derült ki riportalanyom beszámolójából. – Ennek legmeghatóbb példája az az eset, amikor a terápiás csoportban arra lettünk figyelmesek, hogy egy évek óta néma gyermek altatódalt énekelt az ölében fekvő Elcsának. Mondhatjuk, hogy ez a jelenet egy igazi csoda volt.

Az előadás után a kölcseys diákok – nagy örömükre – maguk is részt vehettek egy kutyás foglalkozáson. Nagyon jó volt látni azt a nagy figyelmet és érdeklődést; csendet, szeretetet és jókedvet, amelyet a kutyák kiváltottak. Ámulattal figyelték, mi mindent tud Elcsa és Byron, láthatták, hogy készségesen követik a vezényszavakat akkor is, ha egy diák kéri őket erre, és élvezték a közös játékokat.

A kutyák közelsége bizonyítottan nyugalmat áraszt, jelenlétükben az emberek könnyebben megnyílnak. Ha az oktatásba is bevonnánk őket, az iskolában bizonyára kevesebb lenne az agresszió és a szorongó gyerek.

Kis-Kádi Anna

Kölcsey Ferenc Gimnázium

Zalaegerszeg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!