Jegyzet

2022.01.16. 09:00

Jánkahegyi meglepetés: két műszak áramszünet télvíz idején

Halk kattanás és minden kialszik a házban, amihez áram kell. Kimúlik a televízió, a kávéfőző, a melegvíz-forraló. Gyors ellenőrzés a villanyórán és a kioldó biztosítékokon. Úgy tűnik, minden kütyü a helyén van, tehát a baj másutt keresendő. Meg kell gondolnom, kit hívok, mert persze a mobilom töltöttsége is éppen minimális szinten áll, bármelyik pillanatban lemerülhet.

Mihovics József

Az áramszolgáltató cég, az E.On hibabejelentője természetesen kihagyhatatlan. Gépi hang tömören jelzi: áramkimaradás, tervezett karbantartás miatt sötétedtünk el. Egyébként nem vitás, ráfér a karbantartás Zalaegerszegen a kérdéses jánkahegyi szakaszra, nyáron már csak egy kicsit erősebb szélmozgásra rendre csődöt mond a hálózat. No de azért aktuális részleteket sem ártani tudni, legfőképpen azt, hogy meddig tart ez az áldatlan állapot télvíz idején? A számítógép kikapcsol, a kazán leáll, a radiátorok kihűlnek, a villanyfőző és a mikró üzemképtelen, a riasztó jelez csak, mert kimerülőben van az akksi. A mindennapos hírforrásnak számító tévé és rádió is néma. 

Még egy türelmetlen hívást megkockáztatok napközben. A vonal túlsó végén ekkor Debrecenben egy kedves diszpécser hölgyet találok, akitől megtudom: reggel 8 órától délután 4-ig semmi jóra ne számítsunk. De hát miért épp most, a tél leghidegebb napjain kell hozzányúlni az elektromos hálózathoz, s egyáltalán miért nem értesítettek minket előre? (Merthogy semmilyen értesítést nem kaptunk.) Az ügyintéző – aki a Hajdúságban azt sem tudja, hol van Jánkahegy – állítja: mindenkit értesítettek, mire én határozottan: minket és a szomszédainkat a Borostyán soron biztosan nem! Erre ő: ha valaki kimaradt volna, ott vannak a hirdetőoszlopok vagy falragaszok. Igen, épp ezek után kajtat a városlakó mostanság, amikor örül, hogy nem kell kimozdulnia a lakásból. És többen otthon, home office-ban dolgoznak. 

Láss csodát: délután 4 óra előtt 5 perccel lőn világosság! Úgy tűnik, vége a megpróbáltatásainknak. De sajnos nagyot tévedünk, merthogy másnap megismétlődik minden. Még egy teljes műszakot végig kell szenvednünk, melyről ugyancsak nem kaptunk értesítést… 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!