Rendezvény

2023.01.15. 18:30

Vince-napi bormustrát és szőlőszentelést tartottak a pacsai Újhegyen

Január 14-én, szombaton először rendeztek Vince-napi pincejárást a városban, melynek szervezője és házigazdája Gombos László volt.

Arany Horváth Zsuzsa

Cséry Gergő plébános megáldotta a szőlőtőkéket

Forrás: Újhegyi Borbarátok Egyesülete

A rendezvény, melyen a pacsai  és szomszédos településen gazdálkodó szőlősgazdák, kézműves bortermelők vettek részt a Kiss Dénes Városi Könyvtárban kezdődött 9 órakor, itt dr. Pálfi Dénes okleveles kertészmérnök tartott előadást a rezisztens és toleráns szőlőfajtákról. Dr. Tüh Annamária, a zalai kormányhivatal munkatársa, növényorvos az aranyszínű sárgaság fitoplazma fertőzést terjesztő amerikai szőlőkabócákról, az ellenük való védekezés lehetőségeiről és az aktuális növényvédelemről beszélt. Kaj István, az Újhegyi Borarátok Egyesület elnöke borászati technológiákról és borkészítés titkairól tartott tájékoztatást.

Emlékpohár az első pacsai Vince-napi pincejárásról
Forrás: Újhegyi Borbarátok Egyesülete

A hatvan résztvevővel zajló program délután az Újhegyen a Gombos-pincénél folytatódott, ahol Cséry Gergő plébános megáldotta a szőlőtőkéket és vesszőket, majd megszentelte az új bort. Ebéd után az idei év és korábbi évjáratok borainak kóstolását Horváth János vezette, szakmai tanácsaival kiegészítve. A pacsai újhegyi, főleg fehér borok a zalai borbírálatokon az elmúlt években számos díjat érdemeltek ki, tudtuk meg Gombos Lászlótól. A pincejárásrésztvevői az e napra emlékeztető szuvenírrel is gazdagabbak lettek. 

Dr. Pálfi Dénes kertészmérnök tartott előadást
Forrás: Újhegyi Borbarátok Egyesülete

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!