Vadregényes tengerpart

2018.04.19. 14:00

Irány a fenséges Isztriai-félsziget!

Nem kell messzire mennünk, ha mediterrán hangulatban szeretnénk nyaralni. Az utazás autóval is megoldható, és ezernyi élmény, csodaszép emlékek várnak ránk.

Sági Ági

Rovinj, Fotó: Sági Ági

Ha mediterrán hangulatra vágynánk, leggyorsabban, legkönnyebben a horvát tengerpart és az Isztriai-félsziget érhető el Magyarországról. Bár egyre jobban kopik a szombattól szombatig tartó turnusok gyakorlata, még mindig rengetegen kezdik ezen a napon a szabadságukat.

A belföldi turizmussal együtt ez hatalmas dugókat okoz, jellemzően az autópályák fizetőkapuinál. Rijekáig a horvát szakaszra 124 kunát, körülbelül 5200 forintot kell fizetni egy útra, de az Isztriai-félszigeten belül is van díjfizetés, úti céltól függően változó mértékben.

A félsziget keleti és nyugati partja eltérő hangulatú. A keleti part középső részei kevésbé felkapottak, vadregényesek, kevésbé kiépítettek. A nyugati parton viszont szinte mindenhol kialakítottak kavicsos partrészeket, ahol kisgyerekkel is könnyebb a mártózás. A tengerpartok gyönyörűek és sziklásak, úszócipő nélkül nem érdemes elindulni. Természetesen homokos tengerpart is van az Isztria csücskén, Medulinban, valamint Umagon.

A félsziget közepe

Isztria középső részei is nagyon szépek. Karszterdők, középkori kisvárosok és falvak váltakoznak, és itt van a világ egyik legkisebb városkája, a mindössze 23 lakosú Hum is. Ezeken a részeken terem a Tuber magnatum, magyarul az isztriai szarvasgomba, melyet a legjobb szarvasgombának tartanak. Ezzel és jóval olcsóbb fekete rokonával, a nyári szarvasgombával minden tengerparti kisváros piacán és az éttermekben lehet találkozni.

Nemcsak a szarvasgombát, de a házi sajtokat, a szárított fügét és a kiváló borokat is érdemes megkóstolni. Ezeket egyformán jó minőségben és ízben, általában egységáron árulják az utak melletti parkolókban a helyi termelők.

Rovinj, Fotó: Sági Ági

Olasz hangulatú városok

Bár rossz időre a szezonban nem nagyon kell készülni, az olasz hangulatú, mediterrán kisvárosokban sok a látnivaló és pezsgő az éjszakai élet. Pula leghíresebb látnivalója a római kori amfiteátrum, mely ma rendezvények, koncertek és filmfesztiválok helyszíne. Rovinj leghíresebb látnivalója a Szent Eufémia-templom, melynek épületében Szent Eufémia 3. századi szarkofágja látható, melyet a legenda szerint Rovinjnál vetett partra a tenger.

A városka gazdag ókori, román és gótikus emlékekben. Pazin kastélyáról híres. A mészkő fennsíkra épült várkastélyt a IX. században építették. A vár előtt egy mély szakadék, a Pazinčica-patak szurdoka és egy barlang található. A barlang arról híres, hogy Jules Verne regényének főhőse, Sándor Mátyás ezen a barlangon keresztül menekült el üldözői elől.

Nekünk, magyaroknak különösen kedves Opatija, korábbi nevén Abbázia városkája, mely az Osztrák-Magyar Monarchia kedvenc nyaralóhelye volt. Hangulata ma is a császárvárost idézi. Opatija Balatonfüred testvérvárosa, lakói szívesen fogadják a magyar vendégeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!