Utazó

2015.09.08. 08:59

Néma kamalduliak remetesége

Oroszlány-Majkpuszta - Átadták Majkon a kamalduli remeteség megújult kolostorépületét. Majk különleges helyszíne a szerzeteskultúrának, a hit iránti erős elkötelezettségnek és a 18. századi építészetnek.

A kolostorépület teljes felújítására 885 millió forint uniós támogatást használtak fel, és megújult az épület díszudvara is. Egy új állandó kiállítás eleveníti fel a remeteség 18. századi történetét, a szerzetesek életmódját, valamint II. Rákóczi Ferenc és a kamalduliak kapcsolatát.

A felújítási munkálatok most zárult első ütemét követően másfél milliárd forintból megújulnak a cellaházak, a cellakertek, a templomtorony és a remeteséget körülölelő zöldterület is. A kamalduli remeteséget 1733-ban kezdték el építeni, az első remetelak alapkövét Esterházy József tette le.

Refektórium akamalduli szerzetesrend megújult kolostorépületében Majkon 2015. szeptember 2-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A remeteségben cellaházakat, templomot és közösségi épületet alakítottak ki; a némaságot fogadó szerzetesek külön-külön elmélkedtek, évente csak egyszer beszélhettek egymással. A remeteség II. József 1782-es rendeletéig virágzott, amikor a rendet feloszlatták, a berendezés egy részét pedig elárverezték, állami tulajdonba vették vagy széthordták.

Majk Közép-Európában azon kevés kamalduli remeteségek egyike, amelyeknek épülete és környezete építészetileg eredeti formájában maradt fenn.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!