Utazó

2015.04.14. 09:28

Dél-Tirol: A latinos könnyedség keveredik a germánok szigorú precizitásával

Meran ideális a kulturális és a családi üdülésekhez. Sokszínűségét mutatja, hogy az Alpok és a dél-tiroli hagyományok keverednek az igazi mediterrán életérzéssel.

Kaszás-Szaknyéri Szilvia

Meran, vagy olaszul Merano egy viszonylag nagy város Dél-Tirolban, nem messze az osztrák–olasz határtól. Megközelíteni a Brenner-hágó irányából a legjobb, de érdekes, hogy légvonalban nagyon közel van a minden síszerető által jól ismert Söldenhez. Lakosainak fele német anyanyelvű, 49 százaléka olasz, nagyjából 1 százaléka pedig ladin nemzetiségű. Meran és környéke számos szabadidős programot, egyedülálló kültéri élményeket és különleges gasztronómiai kalandokat kínál. A tavasz gyakran február végén beköszönt, a késő nyár pedig egészen novemberig tart, így nyaraláshoz kedvező, mediterrán a klímája.

A Trauttmansdorff-kastélyban kétszáz év alpesi- és gyógyturizmusának érdekes emlékeit mutatják be húsz teremben.

A Merano felett fekvő botanikus kertet 2005-ben Olaszország legszebbjének választották. A terület egy amfiteátrumra emlékeztet: egy napsütötte hegyoldalon helyezkedik el, a tengerszint felett 334–438 méter magasan. Az ideális időjárási viszonyoknak köszönhetően mintegy 100 000 különböző növény otthona. A terület négy részből áll, ezek a nyári kert, a vízi- és teraszos kert, az erdős kert és a Dél-Tirol növényvilága. A híres gyógyvizek mellett a vidék borait is meg kell kóstolni.

Itt található az 1850-ben épült Trauttmansdorff-kastély, mely ma a Dél-Tiroli Turista Múzeumnak – Touriseum – ad otthont. Kétszáz év alpesi és gyógyturizmusának érdekes emlékeit mutatják be húsz teremben. Pihenőre csábít a kastélykert étterme, melynek tágas napos terasza kellemes felfrissülést kínál.

A csodálatos mediterrán táj igazi kikapcsolódást nyújt.

Aki ide tervezi téli vakációját, különleges hangulatú síelésre számíthat. Alpesi mércével mérve ugyanis egy nagyvárosba fog megérkezni, ami a legtöbbször ráadásul hómentes (mindössze 330 méteres magasságban fekszik), jókat sétálhat a történelmi belvárosban, vásárolhat, múzeumba mehet vagy kipróbálhatja a merani gyógy- és élményfürdőt. Ráadásként pedig síelhet is! A város központjától nem messze modern síközpontot építettek fel. A Meran2000 aljába akár városi busszal is ki lehet jutni. A gyors kabinos liftek pillanatok alatt felrepítik a síelőket 2000–2200 méteres magasságba.

Nyáron különösen ajánlott egy többórás túrát tenni a borúton. Fotó: A szerző

Meran egyik legfontosabb attrakciója a 2006 októberében átadott téli-nyári bobpálya, az Alpine Bob. Egész Olaszország leghosszabb bobpályája, 1900 méteres magasságban, a kabinos liftek tetejénél építették fel. Összesen 1100 métert lehet száguldani lefelé a kis kocsikkal, helyenként 12 méteres magasságban vezet a nyomvonal.

Meran minden évszakban csodaszép, nyáron különösen ajánlott egy többórás túrát tenni a borúton. A hegyoldalban kijelölt sétányon fel sem tűnik a közel 1000 méteres szintkülönbég, mivel az útvonalat lépcsőzetesen alakították ki, olyan, mintha egy szinten sétálnánk. Útközben kedves vendéglátókhoz térhetünk be egy-egy pohár bort elfogyasztani. Bolzano a dél-tiroli régió ékszerdoboza. A hangulatos utcák a mediterrán életérzést juttatják a turista eszébe. A sétálóutcán ne lepődjünk meg, ha a ruhabutikok között sonka- vagy különleges élelmiszerüzleteket találunk.

Bolzanóba csábítja a turistákat Ötzi is. A múzeumban rekonstruált leletek látványánál maga a legenda sokkal izgalmasabb. A Hauslabjochi ember vagy közismertebb nevén Ötzi, a jégember egy 5300 éves gleccsermúmia a kora rézkor idejéből, amit 1991. szeptember 19-én Olaszország és Ausztria határán, az Ötz-völgyi-Alpokban, Hauslaubjoch közelében, 3210 méter magasan találtak meg. Maga a lelőhely egy, a gleccseren keresztben húzódó vízlevezető árok, amit 5300 évig fedett a jég. Ezzel magyarázható, hogy a rézkori vadász teteme szinte károsodás nélkül került később a felszínre, amikor a gleccser visszahúzódott. Mivel a tetemet Ausztria és Olaszország határán találták meg, mindkét állam igényt tartott rá.

Meran kellemes téli–nyári turistacélpont, lakosainak száma körülbelül 35 ezer.

Kóstoljunk dél-tirolit!

Dél-Tirolban németül beszélnek, osztrákként gondolkodnak, mediterrán étrenden élnek és finom borokat isznak. Főleg fehér fajtákat termelnek. Kevesen tudják, hogy hazánk egyik kedvelt szőlőfajtája, a tramini Dél-Tirolból származik. A Tramin nevű falucska a borvidék egyik központja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!