Utazó

2015.03.31. 09:04

Japán legszínesebb időszaka a március - április, amikor virágba borulnak a fák

Tokió – A hanami jelentése szó szerint „virágnézés”, gyönyörködés a tavasszal virágzó cseresznyében és japán szilvában.

Horváth Gabriella

Japán az év bármely részében gyönyörű, ám a legszínesebb időszak a tavaszi cseresznyevirágzás ünnepe, ez számukra az év egyik legszebb és legfontosabb időszaka. Ilyenkor a virágzó cseresznyefák színe és illata végigrepül Japánon, igazi mesevilággá változtatva a felkelő nap országát. Március végétől május elejéig nyílnak a cseresznyefák. A szakura, azaz a cseresznyevirág Japán nemzeti jelképe, és számos képzőművészeti, zenei és irodalmi művet megihletett már a történelem során. A pompázó virágok a folyamatos megújulást és az újjászületést szimbolizálják.

A hanami leginkább a piknikhez hasonlít, ilyenkor összegyűlik a család és a barátok. Ülnek a cseresznyefák alatt, beszélgetnek, énekelnek és gyönyörködnek a meseszép látványban. Fotó: archív

A legenda úgy tartja, hogy a Fuji hegység istennője tavasszal kelti életre az elhalt virágokat, ezért borul ilyenkor rózsaszín és fehér virágba az egész ország. A modern korral együtt a nemesített fajok is megjelentek, ezek érdekessége, hogy elvirágzás után nem hoznak termést. Egy másik legenda szerint, ha valakire ráhull egy cseresznyevirág, azt egész életében boldogság és szerencse kíséri.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!