Utazó

2015.02.10. 11:22

Újjáéledt néphagyomány

Február közepén nem csak az idei nagyböjt kezdődik el, hanem a 10. újkori torkos csütörtök is. Ez a nap arról szól, hogy a jelentkező éttermek 50 százalék kedvezményt adnak a számla végösszegéből, azonban ez a kivételes ünnep egy szerteágazó néphagyományt takar.

Horváth Gabriella

A hagyomány szerint torkos csütörtök a tyúkverő napja. A Tolna megyei Zombán ugyanis így nevezték a torkos csütörtököt. Ezen a napon a fiúk, férfiak énekelve járták végig a lányos házakat. Fánkot, kolbászt sütöttek nekik a lányok és összeszedték a tojásokat. Ezen a napon már csak a legények mulattak, a lányoknak hamvazószerdától, a 40 napos böjt alatt tilos volt szórakozni járni.

A farsangi időszak vízkereszttel kezdődik és a húsvétvasárnapot megelőző 40 napos böjt kezdetével, hamvazószerdával zárul. A farsangi népszokások zöme farsang farkára: farsangvasárnapra, farsanghétfőre, húshagyó keddre koncentrálódott.

A néphagyományban két csütörtököt is kövércsütörtöknek hívnak: több helyen a farsang utolsó csütörtöki napját, a farsangfarki vigasságok kezdetét nevezik így, de általánosan elterjedt, hogy a hamvazószerda utáni csütörtököt említik csonka-, zabáló-, torkos, tobzódócsütörtökként. Február 19-én számos étteremben tartják meg a torkos csütörtököt, ahol hódolhatunk a farsangi maradékok elfogyasztásának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!