Utazó

2014.11.10. 19:25

Hozz haza egy darab falat!

A hírek szerint több mint kétmillióan keresték fel a hét végén Berlint, a két politikai világot kijelölő fal leomlásának 25. évfordulóját a helyszínen ünneplendő. E sorok írója augusztusban járt a német fővárosban.

Arany Horváth Zsuzsa

A berlini fal „keletnémetül” Fasisztaellenes Védőfal; Nyugaton Die Berliner Mauer vagy Die Mauer. Nyugat-Berlint körülvevő határépítmény volt Kelet-Berlin és az NDK területén. 1961 és 1989 között létezett. A hidegháború alatt a kettéosztott Berlin Európa megosztottságának és az elnyomásnak szimbóluma volt.

1961. augusztus 13-án szögesdróttal választották el Berlin keleti és nyugati felét. Ezt a szögesdrótot váltotta fel később a betonból épült és védelmi zónákkal határolt fal. Létezésének három évtizede alatt a fal a szökést szinte teljesen lehetetlenné tevő határzárrá alakult át. ( A fal megépítéséig 1945-1961 között millióan disszidáltak nyugatra Berlinből.) A fal legnagyobb részét a két német állam egyesülése után lebontották, napjainkban már csak egyes szakaszai láthatók.

A nyáron készült számtalan felvételből a berlini falhoz kapcsolódó fotókból adunk közre egy csokrot.

A címbe foglalt kérésnek nem nehéz eleget tenni, hiszen komplett üzletág épül arra, hogy mindenféle kütyüben, szuvenírben, bóvliban ott lapuljon egy darab fal. Lassan önteni kell a jellegzetes betont, hiszen tonnaszám vásárolják a valódisága iránt kétségeket támasztó darabkákat. (Én speciel könyvjelzőben hoztam, a leleményesség határtalan.) Ebből is látszik, az emlékezés és a feloldás csak megfelelő humorral kezelhető hatékonyan. A berliniek ma már gondosan őrzik a gyűlölt és számtalan halálos áldozatot követelő fal maradványait, ami így utólag valószínűleg tisztes idegenforgalmi haszonnal kecsegtet.

Mára az ijesztően és félelmetesen nyomasztó tényből történelmi relikvia lett, mégoly csúnyácska is. A Bernauer Strasse mentén hagyták meg a leghosszabb szakaszt Fotók: A szerző

A Friedrichstrasse végig a falról szól. Az átkelőpontnál a plakát másik oldalán amerikai katona képe

A viharvert, sokat látott oszlop a városközepi határt jelölte

Az elszakítás mementója. E szobor ikerpárja Hirosimában látható

A fal tövében álló gótikus templomot a nyolcvanas években robbantották fel. Fotóreprodukció

A városban kanyargó Spree folyón is sokan szerettek volna átszökni Nyugat-Berlinbe. A folyóparti fehér keresztek azokra emlékeztetnek, akiknek nem sikerülhetett, mert lelőtték őket a vízben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!