Utazó

2011.08.10. 16:40

Zalaegerszeg bekapcsolódna Európa idegenforgalmi vérkeringésébe

Látnivalóban nem szűkölködik Zalaegerszeg, tartalmas időtöltést nyújthat egy látogatás a Skanzenbe, az Azáleás- völgybe vagy éppen a Göcseji Múzeumba, vonzerő a színház, az Egerszeg Fesztivál, a Belvárosi Szüret is, de ma már a vizes élményekért is sokan látogatnak a zalai megyeszékhelyre, mely a Gébárti-tó, a termálfürdő, az aquapark révén igazi nyaralóhely lett.

zaol.hu

Sokszínű várossá vált Zalaegerszeg: gasztronómiai kínálattal egybekötött forgatagok, kulturális rendezvények, konferenciák színesítik a programot, a nyári hőségben pedig több helyen is csobbanhat a vizet imádó.

– A turizmus komoly lehetőség a város számára, közgazdászok szerint a XXI. század vezető iparága lehet – fogalmazott elöljáróban Gyutai Csaba, a zalai megyeszékhely első embere. – Azt szeretnénk, ha Zalaegerszeg bekapcsolódna az ország, majd Európa idegenforgalmi vérkeringésébe. Ennek érdekében számos fejlesztésbe kezdtünk, de még nem értük el, hogy a nagy turisztikai célpontok közé kerüljünk.


Igaz, tette hozzá a polgármester, nemrégiben hívták fel a figyelmét egy ezzel kapcsolatos internetes felmérés eredményére: eszerint Zalaegerszeg már kedvelt a nyaralók körében, hiszen több ezer szavazatot kapott és az előkelő huszadik helyen végzett.

– A várost tehát kezdik megismerni az országban – összegezte. Hozzátette, több nagyszabású hazai rendezvénynek is otthont ad a zalai megyeszékhely, ezeket az összejöveteleket is segítik, támogatják. E találkozók szintén növelhetik a település vonzerejét, hiszen később üdülni térhetnek vissza résztvevőik. Többféle orvosi konferenciát tartanak a városban, házigazdája volt már erdészeti konferenciának, retriever találkozóknak, jövőre munkakutya világbajnokságot rendeznek a megyeszékhelyen. Az Egerszeg Fesztiválra minden harmadik ember a városhatáron túlról érkezett, minden ötödik meglehetősen távolról. – Sokat változott a város az utóbbi időben, szép a környezet, a látogatók szerethetőnek tartják. Sok jó étterem van, ami ugyancsak meghatározó.

Ugyanakkor, tette hozzá Gyutai Csaba, a gyengeségeket is látni kell: kevés a minőségi szálláshely, várat magára a termálfürdő mellé tervezett szálló megépülése is. A termálfürdő, a kemping az AquaCity erőssége a megyeszékhelynek, de persze további fejlesztésekre lenne szükség, ehhez külső támogatásra azonban nincs mód, magántőkéből, városi segítséggel lehet csak belevágni. Pillanatnyilag erősebb a város, mint amilyen marketingmunka van mögötte, ezen is változtatni kell.

Az Aquacity Vízicsúszdaés Élményparknál már idén szembetalálkozhattunk a korábbitól eltérő, másféle és más intenzitású marketingmunkával. A kommunikációs megújulásnak az internetes közösségi oldalak is fontos részét képezik. A „cápamentes” vízi vidámparkban amúgy is több változás várta nyitáskor a fürdőzőket, bocsájtotta előre Kugler László, az aquaparkot működtető Egerszegi Sport és Turizmus Kft. ügyvezetője. Elhárították a problémákat, idén már kellemes vízhőfokkal várják a látogatókat. Gondot fordítottak a gyepterületre, a virágosításra, a vendégek visszajelzése alapján minőségi és igényes munkát végeztek e téren. Felújították a parkolót, de a fürdőhöz vezető út melletti növények gondozására is új módszert vezettek be. Átalakították a jegyárakat, több kedvezményes lehetőség szerepel a listán. Az élményparkban a város nevezetességeiről, szálláshelyeiről, programjairól is értesülhetnek a vendégek.


– Amit hiányolunk, az az ideális időjárás, hogy az erőfeszítéseink eredménye a vendégforgalomban, számokban is megmutatkozhasson – mondta Kugler László. Hozzátette, remélhetőleg azért a befektetett energiának meglesz a hozadéka, ha előbb nem, az elkövetkező években.

– Komplexek próbálunk lenni. Az egyedülálló félsziget magáért beszél, de adott a szálláshely, a termálfürdő, közel van az AquaCity is. Minden egy helyen van, még autóba sem kell ülni – fogalmazott Mateisz Roland, a Gébárti-tó strandját és a termálfürdőt is üzemeltető Thermalplus Kft. ügyvezetője. Míg az apuka horgászik, az anyuka vízibiciklizhet, a gyerekek pedig játszhatnak. A lurkók nyugodtan szaladgálhatnak a kemping területén, hiszen az autóforgalom korlátozott odabent. Van kemencés részleg, mely akár közösségépítő programokra is igénybe vehető, de a faházakban is lehet főzni és van étterem is. A kempingben lakókocsival és sátorral is megszállhat az ide látogató.

Az általunk megkérdezett turisták elégedettek voltak mindazzal, ami a zalai megyeszékhelyen fogadta őket. Ezúttal is – ahogy sorozatunk minden résztvevő településén – 20 külföldi és 50 magyar vendéget kértünk meg arra, hogy osztályozza a kínálatot. Azt, hogy szívesen látják őket Zalaegerszegen, tudják, érzik és ezt pontszámokban is kifejezték. Nagyra értékelték a település tisztaságát, de az éttermek kiszolgálását is. A közbiztonságot, a szálláshelyek minőségét szintén kiemelkedő pontokkal díjazták.


Legtöbben az országból érkeztek Zalaegerszegre, de találkoztunk olyanokkal is, akik Németországból, Angliából látogattak el hozzánk. Juhász Marianna és Kazári Hanna tulajdonképpen dolgozni jár az AquaCitybe, hiszen részt vesznek egy bűnmegelőzési programban. Azonban ha van egy kis szabadidejük megmártózhatnak a medencékben vagy akár csúszdázhatnak is..

– Mindketten zalaegerszegiek vagyunk, nagyon szeretünk itt lakni – mesélte Marianna. – Az utóbbi években jóval több program szól a mi korosztályunknak. Sokkal fiatalosabb, haladóbb szemléletű a város. Az Egerszeg Fesztivál volt az egyik legemlékezetesebb program ez idáig, az Edda koncert felejthetetlen élmény volt. Pár hete az Egerszegi Búcsún is jártunk.

– Nyáron az AquaCity mellett leggyakrabban a gébárti strandot látogatjuk, máskor a Balatonon töltjük a szabadidőnket– vette át a szót  Hanna. – Az AquaCity tartalmas kikapcsolódást nyújt, szerintem ez sok külföldi turistát is vonz. Én személy szerint elégedett vagyok a sportolási kínálattal is, pár hete volt itt sportnap az egyik helyi fitneszklub szervezésében, amin szintén részt vettünk. Ha ki kellene még valamit emelnem, akkor az a büfé kínálata, illetve a kiszolgálás minősége lenne. Sokféle étel közül választhatunk, ha bizonytalanok vagyunk, szívesen segítenek nekünk az itt dolgozók.


Nádudvari Adriennel is a medenceparton találkoztunk, mint elmondta, gyerekeket táboroztatnak a környéken, akik már alig várták, hogy kisüssön a nap és eljöhessenek az AquaCitybe.
– Nován van a bázisunk, de megpróbáljuk bejárni az egész környéket. Zala megye rengeteg érdekes látnivalóval szolgál, ha nincs nagy meleg, akkor is tartalmasan tudjuk itt tölteni a szabadidőnket.

Budapestről érkezett Zalaegerszegre Siklósi Gábor is, aki éppen barátnőjét kereste, amikor megszólítottuk.
– Olyan nagy ez az csúszdapark, hogy ha csak egy pillanatra elfordítom a fejem, a barátnőm máris eltűnik – mondta nevetve a vakációzó fiatalember. – Mindennap máshol vagyunk, ellátogatunk az összes nevezetes helyre. Nagyon sok jót hallottunk már a barátainktól az AquaCityről, úgyhogy idén ezt a helyet is beterveztük a nyaralásba. Aztán holnap megyünk tovább...

Márovics Balázs és barátnője az egyik medence mellett pihent.
– A hétvégére nyaralást terveztünk, el is indultunk, de annyira rossz idő volt, hogy úgy döntöttünk, inkább hazajövünk. Szeretjük az AquaCityt, hiszen mégiscsak közel van, bármikor eljöhetünk. Én csúszdázni is szoktam, a barátnőm inkább a napozást és az úszást élvezi.


SZÍNES FORGATAG ITT IS, OTT IS
Színes programok folyamatosan várják az érdeklődőket. Szombaton az AquaCityben a hagyományos jótékonysági napot rendezik meg. A szabadtéri teátrum, a Kvártélyház e hónap végéig kínál koncertet, színházi előadásokat. A Göcseji Falumúzeumban augusztus 20-án a Kenyérfesztivál fogadja a közönséget, szeptember elején a Belvárosi Szüret rendezvényére invitálják a gasztronómia iránt érdeklődőket, a hónap közepén pedig évadnyitó forgatagot tart a Hevesi-színház.



Az eddig megjelent települések (kattintson az alábbi címre): 

Vonyarcvashegy: héthektárnyi víziparadicsom a Balatonon

Lenti - Gyógyulás és kikapcsolódás egy helyen

Miért mennénk a tengerre, ha itt van Keszthely?

Kehidakustány: a Balatonról is megközelíthető

Hévíz - Ahol az ember lelke is gyógyul

Ha esik, ha fúj: Györök örök

Gyenesdiáson a Balaton a Riviéra


A 2010-es év nyertese: Zalakaros (kattintson az alábbi címekre)
Zalakaros a legkedveltebb zalai nyaralóhely 
Legkedveltebb nyaralóhely: a különdíjat is Zalakaros nyerte!


Legkedveltebb nyaralóhelyek - Klikk ide dossziénkért!  



Visszatekintés a 2009-es versenyre
A legkedveltebbek: Balatongyörök és Lenti (képgalériával)
A kérdésekre 15 pontot adhattak a véletlenszerűen kiválasztott turisták, fürdőzők, ez alapján alakult ki a sorrend, amelynek élére Balatongyörök került, Gyenesdiást, illetve Hévízt előzve meg. 
A Zalai Hírlap honlapján zajló szavazás végeredményeképpen Lenti végzett az első helyen.
Olvassa el a teljes cikket - KLIKK IDE!



Keressen programot! 

Nyár 2011

Balaton 2011

További zalai programok itt!



Turizmus dosszié itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!