Utazó

2011.07.28. 17:58

Korabeli viseletben, vállalásukhoz híven

A Szent László Király Lovagrend idén is folytatja a már 2009-ben megkezdett idegenvezető misszióját a somogyvári Kupavárhegyen található bencés apátságban.

Kelemen Valéria

A zalai tagokat is tömörítő iharosi lovagrend továbbra is szívügyének tekinti a nagy király kultuszának népszerűsítését az ifjúság körében, s szabadidős tevékenységével is méltó emléket kíván állítani a névadójának.

– Fontos feladatunknak tartjuk, hogy a másik két történelmi emlékhellyel (Ópusztaszer, Mohács) szemben méltatlanul háttérbe szorult somogyvárit, Szent László király első nyughelyét kellő módon propagáljuk, s az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően a király itteni sírjának őrzőiként is bemutassuk – mondta egy szuszra a lovagrend nagymestere, Horváth Győző.


Tőle hallhattuk: az alapításának 920 éves évfordulóját idén ünneplő apátság üzemeltetési joga a Műemlékek Nemzeti Gondnokságától tavasszal visszakerült a somogyvári önkormányzathoz, ezért a lovagoknak írásos szerződést kellett kötniük az emlékhelyen folytatott tevékenységükhöz.

Önként vállalt feladatuknak megfelelően az iharosi lovagok tehát már harmadik éve vannak jelen a somogyvári bazilika és bencés monostor romjainál, szombati napokon a királysírnál díszőrséggel egybekötött tárlatvezetést tartva.

– Idén július 23. és augusztus 20. között, minden szombaton 10-től 12, valamint 14-től 17 óráig, öt alkalommal végezzük a korhű, XI. századi katonai és női öltözékes tárlatvezetést – folytatta Horváth Győző, aki már első alkalommal is korabeli viseletben kalauzolta az ország különböző tájairól érkezett turistákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!