Utazó

2011.06.20. 17:55

Változtatnának a világörökségi cím odaítélésének kritériumain

Változtatna a világörökségi rang odaítélésének procedúráján az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO), mert évente csak a javasolt helyszínek 20-30 százaléka nyeri el a védelmet jelentő címet.

MTI

A témával foglalkozó szakértők szerint javítani kell ezen a mérlegen, mert ez az arány "nem sikerráta" - fogalmaztak szakértők az UNESCO világörökségi bizottságának hétfőn Párizsban megkezdődött tanácskozásán.
   
A világörökségi rangra emelt helyszínek alacsony számára magyarázat lehet az eljárás, amelynek során kiválasztják őket - vélekedett Kishore Rao, a világörökségi központ feje.
   
Idén mintegy 40 helyszínjavaslat fekszik a 21 UNESCO-tagállam képviselőiből álló döntőbizottság asztalán, a testület azonban várhatóan csak a hét végén határoz a természeti és kulturális helyszínekről.
   
A világörökségi listára eddig 151 ország 911 kiemelkedően különleges helyszínét vették fel, közülük 704 kulturális, 180 természeti, 27 pedig úgynevezett vegyes kategóriájú. Az UNESCO 1972-ben hívta életre a kezdeményezést a világörökség védelmére.
   
Idén hat olyan ország is szerepel a várományosi listán, amely korábban nem javasolt helyszínt: Barbados, Kongó, az Egyesült Arab Emirátusok, Jamaica, Mikronézia és Palau. A javasolt helyszíneket két tanácsadó testület, a Műemlékek és Műemléki Együttesek Nemzetközi Tanácsa, az ICOMOS és a Természetvédelmi Világszövetség, az IUCN vizsgálja. A szervezetek bizalmasan teszik meg ajánlásaikat a bizottságnak.
   
Várhatóan az UNESCO bővíti majd a veszélyben forgó világörökségek listáját is, amely jelenleg 34 helyszínt tartalmaz, egyebek közt a Galápagos-szigeteket. Kemény vitára számítanak a Machu Picchu ügyében: a szakemberek jelentős részét már régóta aggasztja a perui inka fellegvárra ellenőrizetlenül áramló turistahad. Peru viszont ellenzi a veszélyeztetett státuszt, mert attól tart, apadna az országba érkező látogatók száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!