Utazó

2011.01.14. 17:49

A tunéziai utazások elhalasztását javasolják

A Külügyminisztérium a Tunéziában tavaly december közepe óta tartó zavargások miatt azt javasolja, hogy akik ellátogatnának az országba, a helyzet javulásáig halasszák el tervezett útjukat.

MTI

A tárca a honlapján azt írja, hogy a megmozdulások múlt szombat óta mindennaposak, s a napokban kiterjedtek az ország valamennyi városára. Az UGTT szakszervezeti szövetség felhívására pedig általános sztrájkhullám is várható.
   
A Külügyminisztérium azt javasolja az utazóknak, hogy "a forrongás gócpontját jelentő" délnyugati régiót, nevezetesen Gafsa, Gabes, Kasserine kormányzóságot feltétlenül kerüljék el, s ha tüntetést vagy más nyilvános megmozdulást látnak, haladéktalanul hagyják el a helyszínt. Az ország más részeiben egyelőre viszonylagos nyugalom van, a helyzet azonban feszült - tette hozzá.
   
Pénteken a német külügyminisztérium is kiadott egy figyelemfelkeltő közleményt, melyben nem tanácsolják az ország állampolgárainak, hogy Tunéziába utazzanak.
   
A tunéziai zavargások Szidi Buzid városban kezdődtek el tavaly december 19-én. A tüntetéssorozat halálos áldozatainak pontos száma nem ismeretes; a kormány 23 halottról beszél, de emberi jogi szervezetek szerint 40-50 körül van a megölt emberek száma.
   
A tüntetők már nemcsak munkalehetőséget, hanem szólásszabadságot, gyülekezési szabadságot és más szabadságjogokat is követelnek. Pénteken a tunéziai főváros, Tunisz központjában mintegy ötezer ember tüntetett azért, hogy azonnal mondjon le Zin el-Abidin ben Ali államfő. A tunéziai elnök ezt követően rendkívüli állapotot hirdetett ki az országban zajló tüntetések miatt - jelentette az állami televízió. Délután öt órától reggel hétig kijárási tilalom van érvényben, és betiltották a 3 fősnél nagyobb csoportosulásokat.
   
A rendkívüli állapot elrendelése idején is tüntetés zajlott Tunisz belvárosában, s a megmozdulás helyszínéről lövések hallatszottak. Szemtanúk beszámolója szerint a rendőrök tüntetőket rugdostak és ütlegeltek. Az AFP helyszínen tartózkodó újságírói azt jelentették, hogy egy külföldi fotós megsérült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!