Újudvar

2015.09.03. 15:39

Szimulált vészhelyzet - A legveszélyesebb üzemekben három évente gyakorlatoznak

Csütörtök délelőtt megszólaltak a szirénák a Total Hungária Kft. töltőüzemében. A vészhelyet nem volt valós, a katasztrófavédelem tartott komplex gyakorlatot.

Pásztor András

Az elképzelt szituáció szerint megrepedt a töltőüzem területén lévő egyik ezer köbméteres propán-bután gáztartály, amelyből a veszélyes anyag a környezetbe áramlott, és szélirányban terjedt a lakott településrész felé.

- Ilyen jellegű katasztrófa esetén az első és legfontosabb feladat, hogy az üzem vezetői kimenekítsék a dolgozókat és ezzel párhuzamosan értesítsék a hatóságokat, illetve a közelben lévő település vezetőjét az ipari balesetről - kezdte Egri Gyula, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője, aki végigszemlézte, majd értékelte is a gyakorlatot. - Ezt követően az üzem úgynevezett beavatkozó egysége kezdi meg a gáztartály hűtését, illetve a levegőbe jutó gáz vízpermettel történő közömbösítését, addig, ameddig a kanizsai hivatásos tűzoltók megérkeznek a helyszínre.

Nos, a riasztást követően alig tíz perc elteltével a kanizsai lánglovagok már a helyszínen voltak, és át is vették az irányítást. Mindeközben a lakott területen is megkezdődött az azonnali veszélyelhárítási, lakosságvédelmi feladatok végrehajtására.

- Ilyen komplex gyakorlatot három évente hajtunk végre a felső küszöbértékű veszélyes üzemeknél, melyekből három található a megyében, az újudvari gáz töltőállomás mellett a pusztaedericsi gáztározó és a zalaegerszegi kőolajfinomító - közölte Egri Gyula. Hozzátette: szerencsére régóta nem volt valós vészhelyzet a megyében.

Az újudvari üzem területén egyébként komoly biztonsági előírások vannak érvényben. Amellett, hogy automata gázérzékelőket, vízsugaras hűtőberendezéseket telepítettek, a dolgozók elméleti, gyakorlati oktatására is nagy hangsúlyt fektetnek. Talán elsőre furcsa, de még az üzem előtti parkolóban sem mindegy, hogy miként állnak az autók, a minél gyorsabb menekülés érdekében csak farral lehet beparkolni.

A gyakorlatot sikeres és eredményesnek minősítették a szervezők.

Az üzem arról tájékoztatta a zaol.hu-t, hogy szeptember elsejével az amerikai UGI Group vette át a Total Hungaria Kft. gáz üzletágának irányítását, a társaság neve pedig Flaga Hungaria Kft.-re változott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!