Tudomány

2015.03.18. 19:32

Feltörték az iPhone-t

A CIA közel egy évtizede rendezi meg minden évben a Trusted Computing Base Jamboree nevet viselő eseményét, a lehető legnagyobb titokban.

Munkatársunktól

Köszönhetően azonban Edward Snowdennek, illetőleg az általa szivárogtatott dokumentumokat megjelenítő és értelmező The Interceptnek, erről az eseménysorozatról is lerántották a leplet. A Jamboree-kat a CIA azért rendezi meg, hogy különböző, a piacon található eszközökbe épített biztonsági megoldások feltörésének módjait, illetve elért eredményeiket megbeszélhessék egymással a kutatók. az Intercept információi szerint az első ilyet egy évvel az első iPhone megjelenése előtt tartották.

A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a lap azt írja, hogy a fókuszban az Apple eszközei voltak, és tanulmányok készültek fizikai és non-invazív megoldásokról is az USA kormányának támogatását bíró kutatások során. Ezek leginkább arra irányultak, hogy visszafejtsék az Apple által titkosított firmware-eket. Ezáltal olyan fertőzött kódot juttathattak például az iPhone és iPad készülékekre, melyek potenciális sebezhetőséget rejtenek, miközben pont az ellenkezőjét állítják magukról, tehát titkosító algoritmusként jelennek meg. A CIA nem nyilatkozott az ügyben, nem kommentálta az Intercept birtokába jutott többi dokumentumot sem.

A biztonsági szakemberek elkészítettek egy módosított változatot az Apple szoftverfejlesztői eszközéből is, de hogy hogyan akarták ezt eljuttatni a fejlesztőkhöz az eredeti helyett, arra nem derült fény a dokumentumokból. Arra viszont tökéletesen alkalmas lehet ez az eszköz, hogy saját alkalmazásokat küldjenek az almás szoftverboltba, ezek pedig tartalmazhatták a megfelelő kódokat, amivel akár az összes iOS-en futó program arra kényszeríthető, hogy átadja a benne tárolt adatokat.

Címkék#iPhone

Ezek is érdekelhetik