Tudomány

2015.02.18. 14:51

Felnagyított mikrovilág: párzó levélormányosok, szőrös térdű bolhák

A mindössze öt milliméter nagyságú, párzó levélormányosokról sztereomikroszkópos rétegfelvétellel készült kép – mellyel az alkotó egy nemzetközi fotópályázaton 2500 fotó közül negyedik helyezést ért el – is látható Dr. Pintér Csaba mikrofotó fotókiállításán, mely a Pannon Egyetem Georgikon Kar főépületében nyílt meg.

Keszey Ágnes

„ A bolha térdén látszik a szőr”- mondta viccesen a kiállítás megnyitóján dr. Polgár Péter dékán.

– Olyan világ tárul elénk, melyet szabad szemmel nem láthatunk. A művészi szabadság a precizitással ötvöződik – emelte ki a kar vezetője.

A fényképek különféle mikroszkópokkal (fény-, sztereó, -vagy átvilágítós kutatómikroszkóppal) készültek.

Levélormányosok. (Phyllobius roboretanus - 5 mm, - 2,5x)
Fotó: dr. Pintér Csaba

– Engem csak az érdekel, ami kicsi: a tíz mikrométer (a méter milliomodrésze) és 3-4 centiméter közötti élőlényeket örökítem meg. Egy speciális módszerrel, fókuszsorozattal, vagy más néven rétegfelvételezéssel készültek a képek azaz minden kép több kockából áll. Ez például a rovarok fotózásánál nagy kihívás – mondta el dr. Pintér Csaba.

A felnagyított mikrovilág nem csak különleges, hanem a szakemberek számára tudományos szempontból is hasznos. A növénykórtan, a gyommagvak és a rovartan területét bemutató képek egy hónapig látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!