Tudomány

2014.07.26. 11:26

Korszakalkotó találmányok?

A tudomány és technika világából nap mint nap érkeznek hírek elképesztő felfedezésekről, közhely, de igaz, a fejlődés szédítő.

Szente Ottó

Aztán, hogy egy találmány megmarad kis színesnek a holnapra elavuló újságban, avagy korszakalkotó változást hoz az emberiség életében, többnyire csak később derül ki. Itt van például a személyre szóló csokiautomata, amit egy friss hír szerint Ausztráliában helyeztek üzembe: a kuncsaft Facebook-profiljának elemzése alapján állapítja meg, hogy milyen csoki való az illetőnek, s azt adja. Mekkora marhaság! – gondolhatjuk. De ne hamarkodjuk el! Ha a Facebook-profilunk alapján megismerhető a csokiízlésünk, akkor egy másik szoftver segítségével megismerhető más is. Például, hogy az elvárásoknak megfelelően végeznénk-e a dolgunkat egy adott munkakörben. Vagy, hogy a képességünk is megvan-e ahhoz, amire jelentkeztünk, vagy csak papírunk van róla. A háeresek persze nagyon tudnának örülni egy ilyen masinának (míg ki nem derülne, hogy akkor rájuk már nincs is szükség), de nekünk aligha válna javunkra. A tudományt persze megállítani nem lehet. De a Facebookon nem muszáj ott lenni. Egyelőre...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!