Tudomány

2013.01.30. 21:09

Virtuális háború valós helyszíneken

Zseniális ötleten alapuló, kissé riasztó, de máris hatalmas rajongótáborral rendelkező stratégiai játékot indított nemrég a Google, pontosabban a cég Niantic Labs nevű fejlesztői csoportja.

Az Ingress világhódító vállalkozásra hívja az androidos telefonok tulajdonosait, de nem úgy, mint a fantázia szülte hagyományos játékok.
Napjainkban a Google kínálja a világ legnépszerűbb térképszolgáltatását és a Google tartja gyámsága alatt az okostelefonok 70 százalékán futó Android operációs rendszert, amelyre egyre fejlettebb játékok készülnek. Kézenfekvő volt tehát, hogy idővel összekapcsolja a két területet az informatikai óriásvállalat, és legyártson egy valós térkép alapú szórakoztató alkalmazást, amellyel egyetlen gigantikus játékra invitálhatja világszerte a Maps-felhasználókat. Így született meg az Ingress című online közösségi alkalmazás, amely egyelőre béta fázisban van, ezért félig-meddig zárt rendszerű, azaz a program ingyen letölthető a mobilokra, de csak meghívásos alapon, kóddal csatlakozhatnak hozzá új játékosok.

Részletek az Ingress promóciós videóiból. Az izgalmas csata a telefonok képernyőjén dúl, de a játékosoknak valós helyszíneket kell felkeresniük a küldetések teljesítéséhez. Magyarországon is egyre nő a játékosok száma, bár egyelőre meghívásos alapon lehet bekerülni

A lényeg: valódi közterületeket foglalhatunk el virtuálisan a Maps térképre épülő játékban, úgy, hogy az egyes helyszínekre el kell sétálnunk telefonunkkal a kezünkben, és ott néhány egyszerű művelettel, az eszköz kezelésével birtokba kell vennünk a környéket. Telefonunk GPS-e folyamatosan követi a mozgásunkat, és így a többi játékos is láthatja, milyen terület meghódításán ügyködünk éppen. Az a cél, hogy csapattársainkkal közösen minél több úgynevezett portált foglaljunk el, amelyek csak virtuálisan léteznek ugyan, de valós létesítményeket, többnyire közismert turisztikai helyszíneket (például a fővárosi Hősök terét, szobrokat, épületeket) kell felkeresnünk ahhoz, hogy hozzáférjünk e fiktív célpontokhoz.

Az egész bolygó egy nagy küzdőtérré változik ezáltal: két csapat közül kell választanunk, és azon munkálkodnunk, hogy a mieink uraljanak minél több, minél értékesebb területet. Ez így önmagában nem volna túl izgalmas elfoglaltság, ezért a fejlesztők részletes sci-fi háttértörténetet kreáltak az Ingresshez: egy idegen faj készül megszállni a Földet, és nekünk döntenünk kell, hogy az ufóktól fejlődést váró közösség, vagy az inváziónak ellenálló csapat tagjaként vállalunk harci küldetéseket. Az ellenfél területeit el is hódíthatjuk, s ahogy az on-line csatához egyre többen csatlakoznak, idővel úgy szövi majd át a Földet a játékosok aktivitását jelző Ingress-háló.

Összességében érdekes és szórakoztató kísérlet, de megint csak a klasszikus adatvédelmi kérdést veti fel: akarjuk-e, hogy játszótársaink minden mozdulatunkat nyomon követhessék...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!