Tótszentmárton

2016.12.30. 22:47

A hagyomány szerint az újbornak gyógyereje is van

Tótszentmárton - A Szent János ünnepéhez kapcsolódóan tegnap ünnepi szentmisén megáldatták nedűiket a faluhoz tartozó szőlőhegyen tevékenykedő gazdák.

Szabó Zsófia

Az áprilisi fagy ugyan tönkretette a termés felét a Kámán-hegyen és a Nagymező-szőlőhegyen, ennek ellenére lesz elég fehér-, vörös- és rozébora - jövő szüretig - a helyi és környékbeli termelőknek.

A Szent Márton Borbarát Egyesület tagjainak (balról: Vlasics Lajos, Rodek József, Gyuricz József, Hederics Antal és Vlasics József) idei nedűit Marton István esperes-plébános áldotta meg Fotó: Szakony Attila

Ezt mondta a határ menti település templomában tartott szertartást megelőzően a Szent Márton Borbarát Egyesület elnöke, Vlasics Lajos, aki a János-napi hagyományokat is felelevenítette.- Az apostolok közül János volt az egyedüli, aki természetes halállal hunyt el. Pedig egyszer mérget is tettek a borába, ám túlélte.Vlasics Lajos hozzátette: olyannyira tisztelik a környéken a hagyományokat, némelyik gazda a megáldott borból csepegtet még a hordójába is, hogy az áldásból jusson a pincében maradt fehérekre, vörösekre.

- Az emberi munka gyümölcse gyógyító hatású legyen annak, aki mértékkel fogyasztja - ezt hangsúlyozta Marton István esperes-plébános a szentmisén, melynek keretében megáldásra kerültek a borok, természetesen készítőikkel együtt.A ceremónia után borkóstolót is tartottak, amelyhez a szorgos fehérnép borkorcsolyákat szolgált fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!