Tormafölde

2017.04.20. 17:20

Megújulhat a kultúrház környéke is a Start-program keretében

Tormafölde - Visszanyúlva a helyi hagyományokhoz, gesztenyeliget létrehozását tervezik a településen.

Korosa Titanilla

Az elmúlt évhez hasonlóan idén is elindult a településen a Start-munkaprogram, melynek keretében ebben az évben is öt főt foglalkoztatnak.

- Tavaly 1,4 millió forint értékben beruházás és eszközfejlesztés is megvalósult ennek keretében, a leglátványosabb része a II. világháborús hősök emlékére állított kopjafák a temetőben - tájékoztatott Hajdu László polgármester. - Itt a kerítés befejezése van még hátra. Idén más célokra is összpontosítunk a település szépítése mellett. Szeretnénk gesztenyeligetet létrehozni a falu törökföldi részén, mintegy 1000 négyzetméteren. Korábban a szőlőhegyeken minden gazdának a kaszálóján található volt gesztenyefa, ám az évek során ezek már elpusztultak vagy betegség miatt, vagy egyszerűen korukból fakadóan. A következő generáció tagjai pedig már nem ültettek a helyükre. Szeretnénk most visszanyúlni ezekhez a régi hagyományokhoz és megpróbáljuk a gesztenyetermesztést visszahozni Tormaföldére. Ez némiképpen kapcsolódik a számos látogatót vonzó őszi programunkhoz, a gesztenye fesztiválhoz is. Továbbá a rendezvény helyszínét szeretnénk csinosítani, szintén a Start-program a keretében. A munkálatok a kultúrház környékét érintik, az épület hátsó részének a környezete alakulna át. Új előtetőt tervezünk, továbbá térburkolattal fednénk le ezt a részt, míg az épülettől egy sétány vezetne a nemrégiben épített kemencéhez, melynek infrastrukturális ellátottságát is megoldanánk.

Hajdu László mutatja az újonnan ültett fákat, háttérben a kemencével, melynek áram- és vízellátását oldanák meg Fotó: Korosa Titanilla

A polgármester arról is beszámolt: a területen nemrégiben kivágták a régi platánfákat, helyüket négy hársfa foglalta el.

- Emellett gépbeszerzések is folyamatban vannak - folytatta. - Ebből kimagaslik egy önjáró fűnyíró traktor vásárlása, ami azért is mutatkozik jó választásnak, mert bizonyos mértékben vontatásra is alkalmas.

Hajdu László hozzátette: a Start-program ugyan előnyökkel jár, viszont egyre nehezebb a településen olyan munkavállalókat találni, akik alkalmazhatók ennek keretében. Ebből - mint mondta - az derül ki, hogy Tormaföldén nincsen olyan potenciális munkanélküli kör, akik közül kikerülhetnének a program dolgozói.

A további tervekkel kapcsolatban a polgármester elmondta: a beltéri utak és járdák felújítására is pályáznak. Egy másik pályázat keretében a kultúrházhoz közeli világháborús emlékművet újítanák fel, valamint annak környezetét tennék rendbe, míg a hivatal udvarára garázs építését tervezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!