Szentkozmadombja

2011.09.22. 08:29

Keresztfelújítás- és szentelés Szentkozmadombján

Az elmúlt években Szentkozmadombja hagyománytisztelő és ápoló közössége, az önkormányzat vezetésével sorra újíttatja fel a faluban fellelhető útszéli kőkereszteket. Idén - adományokra támaszkodva - a község ötödik, a Kovács-család háza előtt álló keresztet varázsoltatták újjá. A felújított kereszt szentelésére Szent Kereszt felmagasztaltatásának ünnepét követő szombaton került sor.

Horváth László

A kultúrházban bemutatott szentmise után az ünneplők a kereszthez vonultak, ahol Káli Lajos polgármester mondott köszönetet az önzetlen támogatásokért, s jelezte, hogy az önkormányzat feltett szándéka a még hátralévő hatodik kereszt rendbehozatala, melyhez további támogatást kért.


Királyi zászló jár elöl, - Keresztfa titka tündököl. / Melyen az élet halni szállt, -  S megtörte holta a halált. / Kegyetlen lándzsa verte át - Gonosz vasával oldalát. / S mely szennyet, vétket eltörölt, - Belőle víz és vér ömölt. / Az ősi jóslat itt betelt, -  Mit a hű Dávid énekelt. / „Az Úr, halljátok, nemzetek: - Kereszten trónol köztetek.” (magyar népének)


Az átadott kőkereszt, s a vele szemben kialakított pihenőhely a községet Zalaegerszeggel összekötő új „Keresztek útja” turista útvonal utolsó állomásává lépett elő e nappal. Kissné Katona Valéria, a Zala Megyei Természetbarát Szövetség titkára beszédében ismertette az útvonal jelentőségét: több kistelepülést érintve bemutatja a zalai-, göcseji tájegység néprajzi értékeit, természeti szépségeit. A beszédeket követően Tóth András, novai  plébános szentelte meg a felújított keresztet és az újonnan létrehozott pihenőhelyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!