Sportvilág

2015.08.05. 10:44

Vizes vb - A brazilok kiütésével kilencedik a magyar női vízilabda-válogatott

A magyar női vízilabda-válogatott a kilencedik helyen végzett a kazanyi vizes világbajnokságon: Merész András szövetségi kapitány együttese a szerdai helyosztón rendkívül könnyedén, 22-7-re győzte le a brazil csapatot.

Göbölyös Gábor/MTI

A 9. helyért:
Magyarország-Brazília 22-7 (5-2, 6-2, 6-0, 5-3)

gólszerzők: Keszthelyi 5, Bujka, Kisteleki D., Czigány 4-4, Antal D. 2, Szűcs G., Garda, Takács 1-1, illetve Zablith 3, Chiappini 2, Dias, Mantellatto 1-1

Gyors magyar góllal indult az összecsapás, Bujka Barbara emberelőnyből húzta a labdát közelről a kapuba. Támadásban könnyedén került a brazil kapu előterébe a magyar csapat, amely Keszthelyi Rita és Kisteleki Dóra találataival hamar háromgólos előnyre tett szert. A brazilok két támadást is hatásos ejtéssel zártak le, amivel megkapaszkodtak ugyan (3-2), de Czigány Dóra két életerős lövéssel visszaállította a különbséget (5-2).

A második negyed elején Bujkát tüntették el centerben, az ötméterest pedig a sértett értékesítette. Szűcs Gabriella a folytatásban finoman ejtve, majd Keszthelyi nagy erővel talált a brazil kapuba. A magyarok könnyedén növelték tovább előnyüket, Keszthelyi, Czigány, majd Antal Dóra góljára egyetlen dél-amerikai válasz érkezett, az is emberelőnyből. A nagyszünetben hét góllal vezettek a Merész-lányok.

A harmadik felvonás is egy Bujka-féle centergóllal indult, majd Garda Krisztina és Keszthelyi lövése is utat talált a brazil kapuba. A brazilok - akik a nyolc közé jutásért mindössze két góllal kaptak ki attól a kínai csapattól, amelytől a csoportmérkőzések során a magyar együttes is vereséget szenvedett - egyre inkább elkészültek az erejükkel, szinte már lövésig sem jutottak el. Egy másodperccel a játékrész vége előtt gyönyörű jelenetet láthatott a közönség: Czigány hosszan előreívelt labdáját továbbította egyből a kapuba a megúszó Keszthelyi.

A zárónegyedben sem változott a játék képe, a két csapat között folyamatosan nőtt a különbség, a magyarok egymás után szerezték a könnyebbnél könnyebb gólokat, igaz, kétszer emberelőnyből, egyszer pedig akcióból már a brazilok is betaláltak, így a végeredmény 22-7 lett.

"Egy sportembertől, márpedig ezeknek a lányoknak mindegyike az, minimális elvárás, hogy mindig győzelemre játsszon bármilyen ellenféllel kerüljön szembe, akármelyik helyezésért. Ha pedig a győzelem már úgy néz ki, megvan, igyekezzen a lehető legtetszetősebben játszani - mondta Merész András szövetségi kapitány a találkozó után. - Ennek ma megfelelt a csapat, persze sokkal jobban örültem volna, ha szétizgulom magam valami normálisabb helyezés esetén."

A kapitány véleménye szerint a válogatott erejét a kilencedik hely egyáltalán nem tükrözi.
Személyes szakmai jövőjével kapcsolatban annyit mondott: "Órák, napok kérdése és kiderül..."

korábban:
a 11. helyért:
Kanada-Kazahsztán 20-4 (4-1, 5-1, 5-2, 6-0)

később:
az 5-8. helyért:
Spanyolország-Kína 14.30
Oroszország-Görögország 16.00
elődöntő:
Egyesült Államok-Ausztrália 19.30
Olaszország-Hollandia 21.00

Ezek is érdekelhetik