Sportvilág

2015.01.08. 09:33

Dakar - Sebestyénék sötétben mászták meg a dűnéket

Megjárták a poklot az UNIQA Sandlander Team versenyzői a 2015-ös Dakar-rali negyedik szelektív szakaszán, de Sebestyén Sándorék és a mongolok is küzdeni tudásból ember felettit produkálva célba értek. A T2-es Toyotában ülő versenyzők éjszaka mászták meg az Atacama-sivatag dűnesorát, 120 kilométert tettek meg a vak sötétben.

A UNIQA Sandlander Team sajtóközleménye szerint már a nap elején tudni lehetett, ez bizony nehéz lesz. A program az argentin-chilei határátlépéssel kezdődött, közel 600 kilométer megtétele után rajtoltatták el a résztvevőket. Igen ám, csakhogy ekkor már délután volt, így a Sebestyén Sándor, Bognár József, Dambinbaljir Jargalsaikh és a Namchin Lkhamaa, Udiikhuu Byambadelger, Batbold Surendorj egység is helyi idő szerint 16 órakor vághatott neki a 315 kilométeres mért résznek. Heroikus küzdelem várt rájuk.

„Az elején nem is volt gond, jól haladtunk, ám a szelektív utolsó harmada az Atacama-sivatag dűnéi között zajlott. Korom sötétben érkeztünk meg, természetesen akkor már tisztában voltunk vele, hogy ez gyötrelmes lesz. Nem túlzás, az autó orráig sem láttunk el, plusz a felkavarodó homok még nehezebbé tette a tájékozódást. Láttuk például a korábbi Dakar-győztes, ralivilágbajnok Carlos Sainz kocsiját, a spanyol is ugyanúgy szenvedett, mint a többiek. Akin tudtunk, s kérte, azért segítettünk, így például egy elakadt motoroson is. Tényleg pokoli volt, ráadásul a hőmérséklet is lecsökkent, most nem a forróság, hanem a hideg viselt meg minket. Ám nem tévedtünk el, Bognár Józsi remekül navigált. Az a fontos, hogy hajnali négykor csak beértünk, az autónkon ugyan van néhány sérülés, például leszakadt a lökhárító az elején, de összességében egyben vagyunk. A srácok átnézik a Toyotát, kicsit talán pihenünk, aztán megyünk tovább. Ez már a negyedik Dakarom, de nem emlékszem ennyire húzós kezdésre” – foglalta össze a körülbelül 10 órás brutális küzdelmet Sebestyén Sándor pilóta, akinek az időeredménye egyelőre nem ismert.

A csapat mongol versenyzői szinte egész nap Sebestyénékkel haladtak, úgyhogy együtt küzdötték le az akadályokat, s természetesen ők is fáradtan, meggyötörten, de a szakasz teljesítése miatt elégedetten érkeztek be a táborba.

Csütörtökön Copiapóból indul és Antofagastába érkezik a mezőny, az összekötő szakasz hossza 174 kilométer, a szelektív, azaz a mért rész 458 km lesz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!