Sportvilág

2015.01.01. 12:40

Autós versenynaptár 2015

Forma-1, Kamion EB, WTCC, Ferrari Challange – és még sok minden más!

Kelemen Attila

Így év elején egy kis ízelítőt adunk a mogyoródi versenypálya 2015-ös benzingőzös eseményeiből. Az országos bajnokságoknak még nincsenek lefixált dátumaik és végleges tervezeteik sem, így csupán a nemzetközi szériákat vesszük górcső alá.

A legfontosabb természetesen az, hogy a Forma–1 immáron 30. alkalommal látogat el hazánkba. A megrendezett versenyek számát tekintve csupán olyan helyszínek vannak előttünk a listán mint Interlagos, Hockenheim, Montreal, Nürburgring, Spa-Francorchamps, Silverstone, Monte Carlo és Monza.

A túraautózás világában is már stabilnak mondható a mogyoródi ring helye 2011 óta, a tavalyi DTM visszatérés után azonban a pálya felbontotta az eredetileg három éves szerződését az német túraautó sorozat szervezőivel, mivel nem volt rentábilis.

Ami viszont kiemelkedően jó hír, az az, hogy visszatér Magyarországra a kamion Európa bajnokság, majd 25 évnyi távollét után. És ismét lesz kinek szurkolni, hiszen ahogy egykoron Krasznai János indulhatott el a hazai közönség előtt, ezúttal a világ jelenlegi legjobb kamionversenyzőjének, a szombathelyi Kiss Norbertnek is megadatik ez a lehetőség. Ráadásul az 1-es rajtszám birtokosaként, kamion Európa bajnokként a magyar OXXO Racing Team színeiben!

De nézzük is sorban, mi mindent tartogat a motorsport rajongó magyaroknak a 2015-ös szezon!

A Nemzetközi Autómobil Szövetség (FIA) által publikált versenynaptárakra hivatkozva összegeztük a hazai vonatkozású versenyszérákat. Mindösszesen hat olyan hétvége lesz 2015-ben, amire érdemes fókuszálni.

Május   3. – WTCC, ETCC, AutoGP

A szokásos Norbidálás kezdete, azonban ezúttal először az ETCC is becsatlakozik ahol akár több magyar csapat több versenyzővel is megmérettetheti magát, tehát mindenképp érdemes lesz kilátogatni. Aki pedig még mindig siratja a régi F1-es hangokat, annak lesz AutoGP. Annyit már tudni, hogy újabb 1.5 másodpercet sikerült javulnia a technikának. Egyáltalán nem lennénk meglepve, ha Kiss Pál Tamást ismét – ha csak egy verseny erejéig is, de – a mezőnyben találnánk.

Június 14. – WSR, FR2.0 Euro Cup, Renault Sport Trophy, Francia F4 bajnokság

Végre  visszatért jól megszokott nyári programnak a Renault sorozata, így ismét könnyebben lehet beiktatni a nyári programjaink közé, szemben a tavalyi szeptemberi időponttal. A leendő Forma–1-es autóversenyzők mellett először lehet megcsodálni majd a megboldogult Mégane kupa utódját, illetve F4-es autót is először köszönthetünk majd Mogyoródon.

Június 28. – Ferrari Challange

Kis  kihagyásokkal, de mindig visszatér hozzánk a maranellóiak amatőröknek kiírt versenysorozata. Ha igazán nagy szerencsénk lesz, akkor ismét láthatunk akár korábbi Forma–1-es Ferrarikat is demo köröket futni. Legutóbb, 2010-ben Felipe Massa volt a komolyabb sztárvendég. Lehet hogy idén Sebastian Vettel is eljön egy hétvégére lazítani? Nem csinál belőle titkot, szereti a magyarokat.

Július  26. – Forma–1, GP2, GP3, Porsche Supercup

Információink szerint a Hungaroring vezetése azt tervezi, hogy régi történelmi Forma–1-es autókat próbálnak ide szervezni pár kör erejéig. Ez mindenképp unikumnak számít az amúgy is felfokozott hangulatban. Hogy mennyire komolyan veszik a szervezők a 30. Magyar Nagydíjat, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy tavaly év végén, bő fél évvel a rendezvény előtt meghirdették a diákoknak szóló akciós jegyeket.

Szeptember  6. – ETRC, FA1, Legend Super Cup, MW-V6 Pick Up Series

Az FIA versenynaptárai szerint egy hétvégére esne a kamion Európa bajnokság hazai fordulója, illetve a 2014-ben végül csak koncert formájában idelátogató Acceleration Series. A koncert jó volt, és ehhez hasonló a kamionversenyre kilátogató közönségnek is jó lenne. Azonban elég nehezen tudjuk elképzelni azt, hogy a négy kamionverseny, és időmérő edzéseik, valamint szabadedzéseik közé bármilyen módon is sikerülne akár csak papíron is újabb három széria eseményeit beszervezni. Ha valóban így lesz, akkor szegény nézőknek még a toalettre sem lesz idejük elmenni, annyira sűrű lesz a program.

Október 3. – 24H Series

A  kicsit mostohán kezelt rendezvény immáron FIA minősítéssel is rendelkezik. Dubai mellett Mugellóban, Zandvoortban, Paul Ricardon, Barcelonában, és a széria zárófutamaként Mogyoródon száguldoznak a hosszútávú versenyekre felkészített betontorpedók. Tim Gábor az első versenyen mindenképp elindul, de illene már ismét magyar csapatnak is neveznie az utolsó futamra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!