Sportvilág

2012.01.30. 06:08

Australian Open - Djokovic maratoni csatában védte meg címét

A címvédő, a világranglistán éllovas és első helyen kiemelt szerb Novak Djokovic nyerte a férfi egyes küzdelmeit az ausztrál nyílt teniszbajnokságon, miután a vasárnapi döntőben drámai csatában, öt játszmában győzött a másodikon rangsorolt spanyol Rafael Nadal ellen Melbourne-ben a Rod Laverről elnevezett stadionban.

MTI

A 24 éves Djokovic sorozatban harmadik, pályafutását tekintve pedig ötödik Grand Slam-tornáján diadalmaskodott, Nadal egymás után harmadszor veszített GS-fináléban.
   
Az összecsapás 5 óra 53 percig (!) tartott, ez csúcsnak számít az Australian Openen, a korábbi rekordot (5 ó 14 p) szintén a spanyol játszotta a 2009-es elődöntőben, honfitársa, Fernando Verdasco ellen. Ez volt egyúttal minden idők leghosszabb GS-fináléja is a nyílt érában, az eddigi rekord 1988 óta élt, amikor a US Open döntőjében a svéd Mats Wilander 4 óra 54 perc alatt nyert a cseh Ivan Lendl ellen.
   
Eredmény:
   
férfi egyes, döntő:
 Novak Djokovic (szerb, 1.)-Rafael Nadal (spanyol, 2.) 5:7, 6:4, 6:2, 6:7 (5-7), 7:5
   
A nyitószettben Nadal az ötödik játékban brékelte ellenfelét, ám Djokovic remek tenisszel visszakapaszkodott (4:4). Ezt követően mindketten nyerték a saját adogatásukat, majd újra Nadal percei következtek: türelmesen teniszezett, kivárta, amíg a szerb hibázott, ismét elvette Djokovic szervajátékát, majd hozta a sajátját, ezzel 80 perc elteltével előnyhöz jutott.
   
A folytatásban (66 p) a belgrádi játékos a negyedik gémben brékelte a spanyolt és 5:2-re elhúzott. Nadal azonban nem adta fel, visszavette, amit elveszített, és 5:4-nél az egyenlítésért adogathatott. Volt is esélye erre, ám megremegett a keze, s egy kettőshibával elbukta a második szettet.
   
A harmadik felvonás (45 p) eleje kísértetiesen emlékeztetett a másodikra, Djokovic újfent a negyedik játékban brékelte a tízszeres GS-bajnok spanyolt (3:1), ám a folytatás már nem úgy alakult: a szerb ezúttal végig megtartotta előnyét, és rendkívül magas szintű tenisszel szerzett vezetést.
   
A negyedik játszma kiegyensúlyozott küzdelmet hozott, végig fej fej mellett haladt a két teniszező. A szerbnek 4:4-nél 0-40-e volt, azaz három lehetősége is adódott arra, hogy elvegye Nadal szerváját, és a meccsért adogathasson. Az ibériai azonban - hatalmas szívvel - végül hozta a játékot. Ezt követően tízperces esőszünet következett, amíg becsukták a tetőt, majd feltörölték a vizes pályát. A 88 perces szett rövidítéssel ért véget, Djokovic már 5-3-ra vezetett, de újfent nem tudott élni a lehetőségeivel, s így Nadal kiegyenlített.
   
A mindent eldöntő utolsó játszmában (74 p) Nadal a hatodik játékban brékelte a címvédőt (4:2), s eldőlni látszott az összecsapás, ám ezúttal Djokovicnak volt helyén a szíve, és sikerült ledolgoznia a hátrányát. A tizenegyedik gémben Djokovic minden erejét összeszedve elvette ellenfele adogatójátékát, s ez már végzetes volt a spanyol számára: 5 óra 53 perc elteltével a szerb két meccslabdához jutott, és a másodikat értékesítette - helyi idő szerint hajnali fél kettőkor.
   
Rafael Nadal:
 "Jó reggelt mindenkinek! Ez volt pályafutásom legkeményebb meccse, és örülök hogy részese lehettem ennek a nagy csatának."
   
Novak Djokovic:
  "Rafa, ma tenisztörténelmet írtunk, és sajnos csak egy győztes lehetett. Remélem, még sok döntőben találkozunk. Ez volt karrierem legnagyobb sikere Wimbledonnal együtt, ahol mindig is nyerni akartam. Büszke vagyok arra, hogy hat órán át játszottam Nadallal, és a történelem része lehettem. Sírni tudnék, de a fájdalom és a szenvedés mellett csodálatosan érzem magam."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!