Sportvilág

2010.11.17. 16:27

Cseh László rövidpályás világbajnoki címre és olimpiai aranyra hajt

Az, hogy Cseh László az egyik, ha nem a legnépszerűbb magyar sportoló, nem lehet kérdéses. A közelmúltban átadott keszthelyi Csik Ferenc Tanuszoda avatására is nagyon sokan gyaníthatóan csak az ő kedvéért látogattak ki.

Kerkai Attila

Háromszoros olimpiai ezüstérmesünk amint megjelent az uszoda bejáratánál, egy pillanat alatt megpezsdült körülötte az élet, hát még az után, hogy a házigazdák kedvéért kedvenc számát, a 400 méteres vegyest is leúszta. Azóta már „élesíti” a formáját, így a hét végi rövidpályás ob-n is bízató időket úszott.

A keszthelyi látogatáskor kicsik és nagyok is körbevettek, hiszen a közös fotózás és az autogramosztás nem maradhatott ki a programból, s persze közben lapunknak is interjút adott. A rövidesen kezdődő eindhoveni rövidpályás Eb-t kihagyja, de aztán decemberben, a dubaji világbajnokságon már indul.

- Szeretnék önmagamhoz képest jól úszni a rövidpályás világbajnokságon, ez a legfőbb célom, vagyis a legjobbamat megúszni – árulta el Cseh László, ami persze egyben világcsúcsot is takar, hiszen jelenleg az ő nevéhez fűződik a 400 vegyes úszásban a legjobb időeredmény (3:57,27). – Persze nagy csatát várok, ugyanis komoly riválisokból nincs hiány ebben a számban sem, úgyhogy szoros verseny ígérkezik. Nyerni tehát valóban csak a legjobb idővel lehet, nekem pedig még nincs rövidpályás világbajnoki címem...

 

Az augusztusi budapesti Európa-bajnokságon két számban nyert aranyat klasszisunk.

Nem merült fel benne, hogy esetleg pihen és kihagyja az év végi világeseményeket? - tudakoltuk tőle.

- Ez is egy lehetőség volt, de a pekingi olimpia után kaptam egy hosszabb pihenőt, amely elegendőnek bizonyult a feltöltődésre az elkövetkező évekre - mondta. - Aztán itt van a rövidpályás világbajnokság, melyen bármily furcsa, de még nem vettem részt, az ideit viszont nem akartam kihagyni. Éppen a pekingi játékok előtt rendezték a legutóbbi vb-t, s akkor azon nem indultam, hiszen nem fért volna bele az ötkarikás felkészülésbe.

Gyakorlatilag másfél év és eljön a 2012-es londoni olimpia ideje. Ez lesz a végállomás, vagy sem: meddig tervezi úszópályafutását „a bajnok”, hiszen mindenki így tekint rá...

- Valóban, ezen a megnyitón is elhangzott, és másutt is előfordul, hogy olimpiai bajnokként szólítanak, pedig eddig három ezüstöt és egy bronzot szereztem az ötkarikás játékokon - ezt már mosolyogva mondta Cseh László. - Úgy látszik, bennem ezt látják, s az is igaz, hogy nagyon motivál az olimpiai arany megszerzése, hiszen az ötkarikás bajnoki cím még hiányzik a gyűjteményemből. Hogy London után mi lesz? Amíg élvezem az úszást nem gondolkodom a befejezésen, de minden a játékok után dől el...  

TANULJANAK MEG SOKAN ÚSZNI!

Cseh Lászlót az új, Csik Ferenc nevét viselő tanuszodáról is kérdeztük, aki azzal kezdte: nagyon örül, hogy ilyen sokan eljöttek az avatásra és ilyen jó hangulatot teremtettek.

- Ha versenyezni nem is lehet benne, hiszen nem szabványos méretű a medence, viszont nagyon sok gyerek megtanulhat benne úszni, ami rendkívül fontos. Remélem, így is lesz és rengeteg gyerkőc rója majd a hosszakat ebben a keszthelyi medencében . tette hozzá Cseh László.  

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!