Sportvilág

2010.08.12. 18:42

Három magyar aranyérem! Parádés nap az úszó Eb-n

Három arannyal és egy ezüsttel gazdagodott a magyar éremgyűjtemény a budapesti úszó Európa-bajnokság negyedik versenynapján, csütörtökön: Hosszú Katinka és Gyurta Dániel, továbbá a 4x200 méteres női gyorsváltó kontinenselső lett, Verrasztó Evelyn pedig második lett egyéniben.

MTI

Hosszú és Verrasztó a 200 méteres vegyesúszás döntőjében remekelt: előbbi, az Európa-csúcsot tartó, Amerikában tanuló bajai kiválóság - a 400 m vegyes ezüstje után - ezúttal ellenállhatatlannak bizonyult, egyedül a parton barátnő, a medencében hatalmas rivális Verrasztó tudta vele a lépést, helyesebben a tempót tartani. Olyannyira, hogy célba éréskor, elképesztően izgalmas és roppant élvezetes csatában egyetlen század (!) döntött az Európa-bajnoki rekordot felállító Hosszú (2:10.09 p) javára.


"El sem tudom mondani, mennyire boldog vagyok. A 400 m vegyes után, amit nem sikerült megnyernem, hallottam egy-két rosszindulatú megjegyzést, például, hogy +dresszúszó+ vagyok, tavaly az egésztestes ruhában tudtam nyerni, idén meg már nem. Most bebizonyítottam, hogy ez nem így van - nyilatkozott Hosszú. - Ezt a versenyt a mellúszásommal nyertem meg, mert bár időben nem voltam sokkal jobb, mint tegnap, de a mai technikámmal sokkal több maradt bennem a végére. Délelőtt Bodor Ricsi és Cseh Laci segített +összerakni+ a mellúszásomat, ezért nagyon hálás vagyok nekik. Időben 2:10 alatt akartam végezni, de nem lehetek elégedetlen, hiszen győztem."
   
"Jó versenyt csináltunk, de én személy szerint lehettem volna egy kicsit gyorsabb is, mondjuk egy századdal - kezdte értékelését Verrasztó Evelyn. - Nem tudom, más mit érezne a helyemben, én azért egy kicsit csalódott vagyok. Ha viszont már valaki megvert, annak örülök, hogy ez Katka volt.
   
Gyurta Dániel a 200 méteres mellúszásban világbajnokhoz méltóan szerepelt. Most - szokásával ellentétben - nem engedte maga elé a mezőnyt, hanem kezdettől felvette az "utazó sebességet", féltávtól pedig egyértelművé tette, ki az úr a háznál, pontosabban a hosszabbik mellszámban: fokozatosan növelte előnyét, s Európa-bajnoki csúccsal, 2:08.95 perces idővel ért célba - a magyar úszósport 63. Európa-bajnoki aranyát kiérdemelve. A finálé másik magyar résztvevője, Molnár Ákos a nyolcadik lett (2:12.76 p).

   
"Már magam is elgondolkodtam azon, hogy előbb nyertem világbajnokságot, mint Európa-bajnokságot, most azon vagyunk, hogy a hármas összejöjjön az olimpiával - mondta Gyurta Dániel. - Nagyon boldog vagyok, fantasztikus volt a közönség, végig hallottam a biztatást, nagyon felemelő érzés így úszni. A részidőket tekintve szinte minden úgy történt a futam során, ahogy edzőmmel elterveztük.
   
A csütörtököt záró programban, a 4x200 méteres női gyorsváltók döntőjében robbant a magyar bomba: a négyes - Mutina Ágnes, Dara Eszter, Hosszú Katinka, Verrasztó Evelyn - nagyot harcolt a vetélytársakkal, s végül pompás csattanóként első lett, a nap harmadik magyar Eb-aranyát kiérdemelve.
   
A 100 méteres női pillangó elődöntőjében Dara Eszter 58.99 másodperccel a nyolcadik időt produkálta, így még éppen becsusszant a pénteki fináléba.
   
Nincs viszont magyar a legjobb nyolc között 100 m férfi gyorson, miután Kozma Dominik (49.25 mp) a 10., Takács Krisztián (49.69) pedig a 15. lett az elődöntőben.

Ezek is érdekelhetik