Sport

2015.08.03. 15:01

Szerdán visszatér Keszthelyre a Tour

Keszthely/Zalaegerszeg - Kedden a prológgal rajtol a 90 éves múltra visszatekintő Tour de Hongrie kerékpáros körverseny Szombathelyen. A szerdai első szakasz pedig már érinti Zalát, hiszen Keszthelyen lesz a befutó, ahol a városban a mezőny három kört is megtesz a Fő téri célig.

Kerkai Attila

Hosszas és alapos előkészületek után rendezik meg ismét a Tour de Hongrie kerékpáros körversenyt, melynek össztávja 700 km lesz és gyakorlatilag körbejárja Magyarországot. Az eseményen 16 csapat indul, köztük öt magyar, és a másfélszáz fős mezőnyben 25 ország képviselői tekernek. Az esemény rangját kétségkívül emeli, hogy világranglistapontokért és olimpiai kvalifikációs pontokért is küzdenek majd a résztvevők.

A magyar körversenyt először 1925-ben rendezték meg, a Tour de France mintájára, innen is ered az elnevezés. A viadal történetében akadnak fontos dátumok, így például az, hogy 1965-ig megszakításokkal ugyan, de folyamatosan megrendezték, aztán következett egy hosszab kihagyás. Méghozzá 1993-ig, amikor újra megszervezték a Tour de Hongrie-t. Akadt egy-egy év kihagyás, de 2008-ig folyamatosnak mondható a verseny megszervezése, ám ez az legutolsó év is, amikor elrajtolt a mezőny.

És itt van 2015, amikor állami segítséggel újra megszervezték a korábbi kiváló kerekes Eisenkrammer Károly vezetésével. A nyitány kedden Szombathelyen lesz, ahol a prológot rendezik, majd szerdán az 1. etap következik, méghozzá a vasi megyeszékhely és Keszthely közötti 112 km-es távon. A Balaton-parti városban nem először jár a nemzeti körverseny karavánja. 1930-ban két ízben is érintette Keszthely városát a viadal, aztán 1937-ben, 1949-ben, később 1953-ban. A hatvanas években is érintette, pontosabban befutója, illetve egyik szakaszának kiinduló állomása volt Keszthely, ám 1964 óta nem erre haladt a körverseny mezőnye.

A Tour de Hongrie korábban is megfordult Zalában. Képünk 2001-ben készült: a mezőny Zalakaroson vár a rajtra Fotó: archív/Szakony Attila

Holnap a mezőny Zalabérnél éri el megyénket, majd Zalaszentgrót, Kehidakustány, Zalacsány útvonalon érkezik Keszthelyre. A városban kijelölt körpályán (Lovassy Sándor utca, Rákóczi utca, Vörösmarty utca, Park utca, Hunyadi utca, Kossuth utca, Fő tér) három kört tesz meg a Fő téri, várhatóan 18 óra utáni célba érkezésig. A verseny miatt forgalomkorlátozást vezetnek be az érintett útszakaszon Keszthely városában, 16 és 19 óra között.

A Tour de Hongrie aztán csütörtökön folytatódik a 2. szakasszal Balatonföldvár és Kecskemét között (200 km). A további program. Péntek, 3. szakasz: Abony-Karcag (136 km). Szombat, 4. szakasz: Karcag-Kékestető (146 km). Vasárnap, 5. szakasz: Gyöngyös-Budapest (105 km).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!