Sport

2011.06.25. 08:36

Polgár Judit a sakkozás népszerűsítését tartja a legfontosabbnak

A világbajnokságra készülő magyar sakkválogatott a hévízi Európa Hotelben edzőtáborozik. A felkészülés eddigi menetéről és persze a tervekről Polgár Judittal, a világ sakksportjának egyik nagy egyéniségével, a női világranglista vezetőjével beszélgettünk.

Bóbics László

- Nem először edzőtáboroznak Hévízen. Ennyire megtetszett a város?

- Igen, tavaly nyáron, amikor a sakkolimpiára készültünk, akkor is éppen itt, az Európa Hotelben készültünk. Ideálisak a feltételek és a napi hét-nyolc órás sakkozás mellett sportolásra is van lehetőség. Úszhatunk, szaunázhatunk, széles a kínálat.

- Az olimpián nem sok hiányzott a bronzéremhez, ahol negyedikek lettek. Most mit vár a világbajnokságon?

- Itt azért egészen más a helyzet. Amíg az sakkolimpián több mint 100 csapat áll rajthoz, addig a vb-re a világ legjobb tíz csapata kapott meghívást, azok, melyek kvalifikálták magukat rá. Öröm számunkra, hogy mi is ott vagyunk ebben a jeles mezőnyben. Az oroszok, az ukránok, az örmények, az azerbajdzsániak, a kínaiak, hogy csak néhány csapatot említsek, mind-mind rendkívül erősek. Itt valamennyi partira nagyon kell figyelni, s mondhatjuk azt, hogy szinte nem lesz gyenge ellenfél.


- Milyen eredménnyel lenne elégedett?

- Elsősorban a jó játékkal, de itt nem elég átlagot nyújtani. Ha valaki sikeres akar lenni, érmes, vagy annak a közelében akar végezni, átlagon felülit kell produkálni. Jó csapatunk van, s a gárdában van egy újonc is, Erdős Viktor személyében. Számára biztos különösen nagy kihívás lesz a kínai világbajnokság. Mi nem vagyunk esélyesek, de érthetően nagyon készülünk. Az örmények, az azerbajdzsániak, az oroszok és az ukránok pályázhatnak talán legnagyobb eséllyel a dobogóra, de itt már hajszálon múlik minden.

- A nagykanizsai Aquaprofit NTSK bajnokcsapatának is a tagja. Marad az új szezonban is náluk?

- Nagy valószínűséggel, de a folytatásról még nem beszéltünk.

- Az iskolai sakk nagyköveteként emlegetik, s ha jól tudjuk, a világszövetségben is számítanak a munkájára.






- Néhány hónappal ezelőtt beszéltem Garri Kaszparovval, és ezt követően kerültem be ebbe a bizottságba, amely - ha jól tudom - hat tagból áll. A tervek szerint szeptemberben lesz egy uniós összejövetel, s ezen reményeim szerint a sakkot is bevennék a támogatott sportágak közé. Több mint 30 országban már bent van az oktatási tervben, de azon dolgozunk, hogy ez a szám minél nagyobb legyen. A közelmúltban Argentínában jártam, ahol fantasztikus élményekkel gazdagodtam. A fővárosban 15 ezer gyerek sakkozik, s ez óriási szám. Világszerte egyre népszerűbb a sportágunk, remélem így lesz ez hazánkban is. Hangsúlyoznom kell, hogy ehhez össze kell fogni az embereknek. Persze igaz ez mindenre, mert ha bárhol nagy dolgot akarunk elérni, akkor csak közös erőket mozgatva érhetjük el céljainkat. Remélem sikerül minél előbb elérni, hogy még több helyen elfogadják a sakk fontosságát az óvodától a legkülönbözőbb oktatási intézményeken keresztül. A világ egy részében már társadalmi esemény a sakk, jó lenne, ha ez nálunk is megvalósulna.

- Mivel kicsinyek a gyerekei, így testközelből érezheti a sportág népszerűsítésének fontosságát.

- A lányom két hét múlva ötéves lesz, a fiam pedig augusztusban tölti be a hetedik életévet. A lányomnál jobban látom, hogy kedveli a sakkot, a fiam viszont sokkal több irányba nyitott. Apránként ismertetjük meg velük a sakkot, de nem akarjuk rájuk erőltetni. A fiam már indult két versenyen, s ha nem is rendszeresen, de a tábla azért elég gyakran előkerül. A férjemmel is sakkoznak jó pár alkalommal. A nővéremmel készítettünk egy angol nyelvű munkafüzetet, s abban is kitöltünk néhány oldalt, átolvasgatjuk, átrajzolgatjuk. Ahova járnak a gyerekeim óvodába, a munkafüzetünk angol nyelvű változata tankönyv lett. Amikor a gyermekoktatásról beszélünk, a sportágra fordított órák számát nem szabad összehasonlítani profik megszállottságával. A gyereknek ismerkednie kell a játékkal, amelyet kicsit be kell csenni az életükbe. Az a fontos, hogy szeressék, élvezzék a játékot. Nagyon szeretném, ha annyira kedvelnék meg ezt a szép sportágat az én gyermekeim is, hogy értékelni tudják az anyukájuk teljesítményét. Nemcsak az eredményeit, hanem azt a sok szép játszmát, melyeket alkottam.






SZÍVESEN LÁTJÁK VENDÉGÜL ŐKET
A fürdővárosban edzőtáborozó válogatottat – Polgár Judit, Lékó Péter, Almási Zoltán, Balogh Csaba, Erdős Viktor és persze a szövetségi kapitány, Horváth Tamás – természetesen fogadta Papp Gábor Hévíz polgármestere is, akit a közelmúltban a Magyar Sakkszövetség elnökségi tagjává választottak. A város első ember elmondta, örül annak, hogy a világhírű sportolók Hévízt választották a felkészülés egyik állomásának. A városban eddig is voltak rangos versenyek, s ezt folytatni szeretnék a jövőben is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!