Kosárlabda

2019.03.30. 19:52

Nem született ZTE KK-bravúr Körmenden

A férfi kosárlabda NB I A-csoportjában szombaton rendezték meg a 132. Körmend – ZTE örökrangadót, amely a hazai férfi kosárlabdázásban az egyik legnagyobb presztízsű párosítása.

Kerkai Attila

A szombati derbit a vasiak várhatták kedvezőbb pozícióból, azaz a második helyről, míg a ZTE KK a forduló előtt hatodik volt és az ötbe kerülése életben tartásához mindenképpen győznie kellett volna.

Egis Körmend – Zalakerámia-ZTE KK 96-86 (25-15, 25-26, 24-26, 22-19)

Körmend, 2100 néző. Jv.: Cziffra, Ádám, Balog.

Körmend: Price 22/9, Németh Á. 3/3 Bradford 12/3, Hammonds 23/9, Delas 13/3. Csere: Thames 21/6, Ferencz Cs., Lajsz 2. Vezetőedző: Matthias Zollner.

ZTE KK: Ware 20/12, Thompson 19(9, Green 19/6, Szabó Zs. 10/3, Agafonov 7. Csere: Doktor, Gulyás 4, Bagó 2, Durázi 5/3. Vezetőedző: Bencze Tamás.

A megszokott telt ház és felfokozott hangulat fogadta a körmendi csarnokba érkezőket. Jobban kezdett a házigazda két perc után két hazai hármasra egy Agafonov dupla volt a válasz. A ZTE próbált a védekezésre koncentrálni, de vezetett a Körmend, miközben a zalai támadások igazából nem voltak hiba nélküliek (11-6), de ebben az i benne volt, hogy Agafonovot jól fogták a hazaiak. A hazai hármasok mind célba értek (21-12), míg a zalai távoliak már nem sültek ennyire pontosan. Ez a különbség az eredményben is megmutatkozott, aztán a ZTE védekezése kezdett még hatékonyabb lenni és elkezdte a felzárkózást (25-19). Ám a támadójátéka továbbra sem volt gördülékeny, így a Körmend könnyedén visszaverte ezt az egerszegi támadást (33-24). A vasiaknál Price nagyon dinamikusan játszott,a ZTE pedig ekkor távol járt attól, hogy meglepetést okozzon (39-24). Villanások voltak, így Ware és Green hármasai jókor jöttek, ezzel pedig megint tízen belülre került a ZTE KK (42-33). Sőt, a félidő hajrájában az egerszegiek jó védekezéssel és pontos támadásbefejezésekkel 42-39-re visszajöttek. Sőt egyenlíthetett volna a ZTE KK, de Szabó hármasa kijött, amit Price egy távolival büntetett. Maradt a körmendi vezetés a szünetre, ráadásul egy „visszanézett” hármas is a hazaiak neve mellé került (50-41).

 

A második félidőt egyértelműen a Körmend kezdte jobban, ezt tetézte, hogy a ZTE két labdát is eladott. A házigazda 55-41-re vezetett, és jobban játszott. Price-t nem lehetett szabadon hagyni, akkor ugyanis mindent bedobott, de elvileg még ekkor sem volt reménytelen a ZTE helyzete (60-50). Viszont sokkal pontosabb és kihagyások nélküli játékra lett volna szüksége, de ez volt az, ami nem állt össze az egerszegieknél. Amikor zárkózott, mindig jött egy hiba, a Körmend pedig nem csak van annyira jó csapat, hogy ezt kihasználja, hanem jó formában lévő együttes is, amely nem hagy ki ilyen lehetőséget. Doktor után Agafonov is sportszerűtlen hibát követett el (72-61), de volt tartása is a ZTE-nek. A második után a harmadik negyedet is megnyerte, hiszen Ware egy triplával zárta ezt az etapot (74-67). Sőt, Durázi hármasával még közelebb jött a zalai csapat (74-70), a kérdés az volt, hogy tartani tudja-e a lendületet a ZTE. Delas hármassal válaszolt... Ettől függetlenül még simán meg lehetett fordítani ezt a meccset és a Körmend is érezte ezt. Felpörgette a játékát, amit nem kedvezett a zalaiaknak, de ekkor már ők is hibára tudták kényszeríteni a körmendieket. Szabó kettő plusz egy dobásával 83-80-ra módosult az állás a 36. percben, a rangadó tehát kezdett kiteljesedni. Agafonovnak nem ment a játék, de harcolt, csak kellett volna a pályára még valakitől valami bravúr. A Körmend újra pontosabban támadott (90-82) és innen már nem tűnt egyszerűnek a visszakapaszkodás. Nem egészen két perc volt vissza a rangadóból, s ugyanaz történt mint korábban. Amikor a ZTE KK előtt ott volt az egyenlítés, vagy a fordítás lehetősége, mindig kihagyás következett (itt egy eladott labda) és már nem is volt visszaút. A Körmend jobb volt, megérdemelten győzött.

A ZTE KK szempontjából eldőlt, hogy a felsőházat már nem érheti el. Az utolsó fordulóban egy hét múlva a PVSK lesz a zalaiak ellenfele hazai pályán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában