Védett lett, de nem lazíthat

2019.01.10. 20:00

Major Veronika keményen készül, hogy már idén olimpiai kvótát szerezzen

Megrendezték a sportlövők idei első válogatóversenyét a közelgő Európa-bajnokságra, ami Major Veronika számára gyakorlatilag már betervezhető viadal. A Keszthelyi BEFAG LK kiválósága egyike annak a három magyar sportlövőnek, akikről Győrik Csaba szövetségi kapitány úgy nyilatkozott: védettséget élveznek az Eb-csapatba kerüléshez, vagyis számol velük Eszéken.

Kerkai Attila

Major Veronika kezében az új pisztoly. Minden részletre figyelni kell

Fotó: Szekeres Péter

Biztos a helye az Eb csapatban

A férfiaknál a légpuskás Sidi Pétert és Péni Istvánt, a hölgyeknél a légpisztolyos Major Veronikát nevezte meg a szövetségi kapitány, mint akik biztosan a csapatban lesznek az Eb-n, ám a háromból két válogatón nekik is rajthoz kell állniuk. Major Veronika a múlt hétvégén lezajlott elsőn 564 körrel a 4. helyen végzett, ám a másnapi, szintén százhalombattai újabb viadalt 577 körrel megnyerte.

Gyakorlás közben látogattuk meg a keszthelyiek korábbi többszörös junior világ- és Európa-bajnok futócéllövőjét és légpisztolyosát, aki elmondta: függetlenül a védettségtől keményen készül.

– Nyugodtan készülök, hiszen ha nem kerülnék be az Eb-csapatba, annak bizonyosan oka lenne – mondta Major Veronika. Látogatásunknak az is apropót adott, hogy a tokiói olimpiára sorra rendezik meg a kvótaszerző viadalokat, márpedig Major Veronika célja, hogy ott legyen a 2020-as nyári játékokon. – Egyelőre nem látok olyan okot, ami miatt ne utazhatnék, és a legjobb formámat akarom nyújtani Eszéken is. A százhalombattai viadalon a vasárnap elért 577 köröm már nemzetközi szintű eredménynek számít, vagyis a formát hozni tudom.

Major Veronika kezében az új pisztoly. Minden részletre figyelni kell
Fotó: Szekeres Péter

Az első felnőtt világbajnokságról

Veronika számára a tavalyi esztendő abból a szempontból is különleges lett, hogy 2018- volt az első év, amikor hivatalosan is felnőtt korosztályú lett és első felnőtt világbajnokságán indulhatott. A dél-koreai Csangyongban lezajlott verseny viszont nem kerül be a sikeres fellépései közé, ám ennek is megvolt az oka.

– A vb valóban nem sikerült, ám nem várt nehézségekkel kellett szembesülnöm a megérkezés után – elevenítette fel emlékeit Major Veronika. – Már az első helyszíni gyakorláson észrevettem, hogy a fegyverem sütése megváltozott, amit a bevizsgálás is megerősített. A kitelepült márkaszerviz próbálta megoldani a problémát, de ezek annyira finom szerkezetek, hogy a feladat nem egyszerű. Végül nem is sikerült, ami rányomta a bélyegét a vegyes páros számomra. A légpisztoly előtt aztán kicserélték az elsütő szerkezetet, de ezt nem volt időm megszokni, nem voltam biztos a fegyverben, egyszerűen nem az én ujjamra volt beállítva. Nem volt szerencsés vb, pedig döntős helyezésben reménykedhettünk, hiszen előtte három héttel Újvidéken országos csúcsot lőttem, jó formában voltam. Valószínűleg a hosszú út során valahol, valaki a reptéri rakodásnál a kelleténél keményebben kezelhette a fegyvert tartalmazó dobozt, ami elég volt az elállítódáshoz…

Új fegyverrel a kvótáért

Azóta – mint megtudtuk – már új fegyverrel versenyzett, sőt, a legújabbal december óta lő, amelynek már elektromos elsütő szerkezete van. „Szép lassan megszokjuk egymást” – említi meg Veronika a fegyverről, de a fontosabb az, hogy idén kvótákért is harcba száll. A következő válogatón szintén indul, majd Újdelhibe utazik, hiszen az indiai metropoliszban rendeznek Világkupa-viadalt, ami szintén kvótaszerző verseny. Ahogy az Eb is az, de az idén más viadalon is van lehetőség tokiói kvótát lőni.

– Jó lenne minél korábban olimpiai indulást szerezni, ami nem könnyű, de ez a tervem – árulta el a Major Veronika, aki gyorsan azt is hozzátette: – Persze, a legutóbbi vb után nem tudom mit mondjak, hiszen annyi minden közrejátszhat a jó szereplésben, de bízom magamban. Nemzetközi szintű eredményre képes vagyok, ezzel a nagy versenyeken a döntőbe lehet kerülni, ott pedig már bármi megeshet. Idehaza most négyen vagyunk női pisztolyosok, akik ilyen szintű eredményre képesek (Egri Viktória, Csonka Zsófia, Sike Renáta – a szerző), Egri Vikivel mi vagyunk a fiatalabbak, és szerintem jót tett mindenkinek, hogy egészséges rivalizálás van közöttünk. Ám csak az van, hiszen barátok is vagyunk, az edzőtáborokban megbeszéljük a mindennapjainkat is egymással.

Sokáig nem tartottuk fel a keszthelyiek kiválóságát, hiszen közben vizsgaidőszak is van, neki pedig ezen a „fronton” is helyt kell állnia. Azt mondja, nagyon elfoglalt mostanában, de ez ezzel jár, a tanulmányait pedig – mint mondta – egyelőre össze tudja hozni az élsporttal. Addig pedig nincs nagy baj.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában