születésnapi „meglepetés”

2019.06.18. 18:00

Az erőemelő Danicser Anita a kontinens legjobbja lett

Mozgalmas heteken van túl Danicser Anita erőemelő, aki legutóbb Tiszakécskén, a Global Powerlifting Committee (GPC) Európa-bajnokságán vett részt. 

Kerkai Attila

Danicser Anita nyakában az arannyal

Fotó: Seresné Szabó Eszter

Öt kategóriában 22 országból közel 650 versenyző nevezett az Eb-re. Danicser Anita a RAW felhúzó számában indult. Az erőemelésben kevésbé jártasak számára talán érdemes meghatározni: a RAW kategóriában nem szabad segítő gumiruházatot használni, csak deréköv, illetve hagyományos térdvédő és csuklószorító megengedett.

Danicser Anita nyakában az arannyal
Fotó: Seresné Szabó Eszter

Danicser Anita éppen a verseny hetében töltötte be a negyvenedik életévét, így a Masters 1 kategóriában nevezett. A kanizsai versenyző 90,5 kilogrammal mérlegelt, így a megszokottnál (90 kg) egy súlycsoporttal feljebb, a 110 kg-soknál indult és 150 kg-os teljesítményével Európa-bajnoki címet szerzett.

Az eredmény a sportolónő elmondása szerint a súlycsoporton és a korosztályon belül jelenleg Európa- és világrekord – Danicser Anita egyéni legjobbja egyébként 165 kg, amit májusban ért el –, amiért Tiszakécskén bónuszként a három kísérlete után még egyet tehetett. A 162,5 kg-ot el is emelte, de a zsűri nem ítélte meg szabályosnak a gyakorlatot. Danicser Anita elmondta: nem csalódás számára az eredmény, ugyanis három héten belül nem lehet folyamatosan csúcsformában lenni és amúgy is boldog, hogy születésnapját Európa-bajnoki címmel ünnepelhette.

Szeretne ott lenni az októberi világbajnokságon Szlovákiában is. Ugyanakkor bánja, hogy súlyemelésben – anyagi támogatás hiányában – nem jutott ki a most is zajló finnországi masters világjátékokra. A veterán vb-t pedig Kanadában rendezik, amiről nem is mert álmodozni, így a számára elérhető versenyekre utazik el. Bátyja, egyben edzője, Danicser Ferenc és családja mindenben támogatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában