Álom vált valóra a lőtéren

2019.07.16. 20:00

A nagyszerű Eb után világbajnokságot is fogadnának Gyenesdiáson

Major Veronika kontinentális csúcsával és győzelmével zárult vasárnap az 50 méteres futócéllövő Európa-bajnokság a helyi lőtéren. Álom vált valóra ezen a délutánon, melyért sokan dolgoztak közel hat évtizeden át.

Góth Imre

Ez volt a korona a viadal végén: a 40 vegyes versenyszám dobogósai közt középen a győztes Major Veronika, jobbra a 2. ukrán Galina Avramenko, balra a 3. orosz Irina Izmalkova

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

A Keszthelyi Befag LK-t jelenleg vezető Keczeli Zoltánnal tekintettük át az előzményeket. Minden 1962 decemberében kezdődött, amikor édesapja, Keczeli József, valamint Szombath István, Scheily Ferenc, Varga László, Horváth Tibor, Pópity Jenő, Parrag István, Ihász Ferenc és Kovács Lajos sok követ megmozgatva elkezdték építeni a lőteret. Csatlakozott hozzájuk Németh Gyula az MHS részéről, aki hosszú éveken keresztül nevelte és tanította a fiatalokat. Paróczai András edzői munkáját még most is emlegették a Gyenesre érkező sportlövészek.

Időről időre ki lehet emelni egy-egy sportolót, aki húzó embernek számított. 1972-ben Füle Szilveszter már részt vehetett volna a müncheni olimpián, de túl messze volt a fővárostól… 1977-ben Nagy József, Németh II. László és Strausz Miklós bekerültek az utánpótlás-válogatottba, majd Kovács Kálmán és Keczeli Zoltán korszaka következett, világbajnoki érmekkel. A lőtéren rendszeressé vált a válogatott edzőtáborok, a Helikon Kupák és a Balaton Bajnokságok.

1985-ben az eszéki Európa-bajnokságon a felnőtteknél Keczeli Zoltán 592 körös egyéni csúccsal győzött, első zalai versenyzőként nyerve felnőtt egyéni számban világversenyt. Csapatban két társsal új világcsúccsal lett első.

Ez volt a korona a viadal végén: a 40 vegyes versenyszám dobogósai közt középen a győztes Major Veronika, jobbra a 2. ukrán Galina Avramenko, balra a 3. orosz Irina Izmalkova Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A kilencvenes években Rainiss Gábor és Kozma László szállították az érmeket. Tóth Jenő átvette a titkári, Keczeli Zoltán a főedzői feladatokat. 1992-től Csanaki Ritával a hölgyek is meghatározó résztvevői lettek a versenyeknek: ő két évvel később Strassburg-

ban a légfegyveres Eb-n két társával lőtt világrekordot és szerzett aranyat.

1996-ban létrejött a szabadidős sportlövő szakosztály, itt éledt újjá a koronglövészet Szabó Ottó, Magyar Gyula, Szabó Lóránt, Barkó Tibor többszörös magyar bajnokkal.

Az ezredfordulón Bujtor Gabriella, Szilágyi Nikoletta, Mike Andrea mellett Ángyán József Sydneyben elért olimpiai 12. helyére figyelt fel mindenki. Közben kétszer junior Európa-bajnokságot rendeztek.

Az utánpótlás felkarolására létrehozott Héraklész programba Belák András, Kaszás Zoltán, Keczeli Bianka, Kocsis Norbert került be, a klub az ország legjobb futócéllövő egyesületének számított. 2005-ben azonban a versenyszámot törölték az olimpiai programból, így gondolkodni kezdtek a légpuskára és légpisztolyra való átállásról. 2007-ben Keczeli Bianka a franciaországi Deaville-ben megrendezett légfegyveres Európa-bajnokságon a 20+20 lövéses normál számban 383 körös Európa-csúcs beállítással lett első.

Tizenöt körrel nyert, ilyenre még nem volt példa az Eb-k történetében. Amint arra sem, hogy a rendezők úgy döntöttek: nem adnak át érte aranyérmet!

Elkezdtek ismerkedni a pisztolyos szakággal. Az ob-n légpisztolyban Homola Kristóf 2., Borsos Bence 4. lett. Közben futócéllövészetben is kiváló eredményeket értek el.

2008-ban újabb sporttörténelmi pillanat: először sikerült Keczeli Biankának egyéniben Európa- és világbajnoki győzelmet is szerezni egy évben. Világbajnokságon tisztán keszthelyiekből álló (Keczeli Bianka, Keczeli Dóra és Hadnagy Viktória) junior női csapatot indított a szövetség, és a trió két bronzérmet szerzett.

2010-re kialakult a Gyenesdiási Sportlőtér Centrum mai arculata, joggal írták róla: Európa legszebb, természeti környezetben lévő sportlőtere. Sándor István Magyarország legfiatalabb futócéllövőjeként három országos bajnoki címmel rendelkezett korcsoportjában. Az ötödik Hungarian Open nemzetközi légpuskás versenyen, a Győr-ikrényi sportcsarnokban a 13 éves Major Veronika bronzérmet szerzett. A következő évben négy országos bajnoki címmel gazdagodott. Aztán 2013-ban Dániában junior Európa-bajnok lett, majd a következő évben Moszkvában megvédte címét. Világbajnokságokon is bizonyította ritka képességét. A tokiói olimpiára már kvótával rendelkezik Gyenesdiás bajnoka, akinek felkészülését társadalmi összefogás segíti.

– Az elmúlt évek, hónapok munkájára Veronika győzelmével került korona – értékelte a múlt heti Eb-t Keczeli Zoltán. – Örülök, hogy ezt a nagy rendezvényt mindenki sikeresnek ítélte. Nagyon jó, családias légkörben és korszerű lőtéren zajlott a verseny. Biztos vagyok benne, hogy újabb Európa-, vagy világbajnokságot is fogadhatunk még. Kipróbáltuk magunkat, és érzünk magunkban erőt a még nagyobb feladatokra is.

Sinka László, a Magyar Sportlövők Szövetségének főtitkára így értékelt:

– Két éve kaptuk meg az Eb-rendezés lehetőségét, és már akkor tudtuk, hogy Gyenesdiás lesz a helyszín. Rendkívül fontos volt a lőtér átépítése. Jó érzéssel tapasztaltuk: a Bakonyerdő Zrt. vezetői az ügy mellé álltak, és nagyon szép sportlőtér alakult újjá. A munkákról Pekka Kuuisto úr az Európai Lövész sportág elnöke is személyesen meggyőződött a helyszínen. A rendezvény nagyszerűen sikerült, minden résztvevő elégedetten nyilatkozott. Hálásak vagyunk a településnek is.

De elismerő szavak persze jártak Major Veronikának is.

– Nagyra értékelem a teljesítményét – fogalmazott a főtitkár. – Ebben a számban kilencszeres junior Európa-bajnok volt, amikor átállt a pisztolyra, amiben olimpiai kvótát szerzett. Edzései és versenyei középpontjában a pisztoly állt, ez nehezítette mostani felkészülését, de nagyszerűen megoldotta a fela­datot. Vera a magyar sportlövészet kiemelkedő alakjává vált, sőt, fiatal kora ellenére az egyetemes magyar sporton belül is különleges helyet foglal el. Becsületesen készül, a szövetség pedig minden tőle telhetőt megad neki a sikerekért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában