Sport

2017.06.29. 16:25

Augusztusban ultrakönnyű repülők Európa-bajnoksága Nagykanizsán is

NAGYKANIZSA A városban (illetve főleg persze felette) augusztus 12. és 19. között rendezik meg az ultrakönnyű repülők idei Európa-bajnokságát. A házigazda Nagykanizsai Sportrepülő Egyesület tizenöt év után láthatja vendégül ismét kontinensviadal mezőnyét.

Varga Andor

Az első versenygépek már augusztus 5-től érkeznek majd Nagykanizsára, a hivatalos edzéslehetőség négy nappal később nyílik meg a pilóták számára, az ünnepélyes megnyitót és az első számokat 12-én bonyolítják le, a záró napra pedig már csak az eredményhirdetést hagyják.

- A 2002-es kanizsai Eb-hez képest egy nagy különbség lesz: akkor tulajdonképpen két viadalt rendeztünk, a másodikat a motoros siklóernyősöknek. Idén utóbbiak Csehországban vetélkednek majd - kezdte a főszervező Ferinc Vince, akit a folytatásban először a rendezéssel kapcsolatos motivációiról kérdeztem. - Igazság szerint én versenyezni szerettem volna, érdeklődtem a nemzetközi szövetségnél, hogy hol lesz az Eb, és azt válaszolták, hogy ha akarunk pályázni, még megtehetjük, mert a csehek visszaléptek. Felmértük a lehetőségeket, aztán döntöttünk, hogy belevágunk.

Ferinc Vince az autogyro "nyergében" a kanizsai reptéren. Az Eb idején a földön kell maradnia. Fotó: archív/Szakony Attila

Az előkészületek tulajdonképpen azóta zajlanak, és a munkának csak egyik része, hogy a létesítményeket megfelelő állapotba kell hozni.

- Az infrastrukturális helyzet a repterünkön nem a legjobb - vallotta meg a házigazda. - A honvédség régóta el szeretné adni a területet, ezért nem nagyon költ állagmegóvásra, mi pedig bérlőként nem merünk beruházni, hiszen sosem tudjuk, meddig maradhatunk. Ennek nyomán az utolsó ráncfelvarrásra éppen az előző Eb kapcsán került sor. És az idei verseny jó arra is, hogy elvégezzünk néhány szükséges és alapvető rekonstrukciót. A feladat másik része a szakmai alapok megteremtése: a versenyszámok megtervezése, lerepülése, térképek, fotók elkészítése - van munka rengeteg.

A házigazdák úgy számolnak, nagyjából 50 gép (motoros sárkányok, merevszárnyú kisrepülők, autogyrók) érkezik az Eb-re, a versenyzők 100-120-an lehetnek és ugyanennyi kísérőre is számítani lehet. Az angolok, a norvégok, a lengyelek, a csehek és a németek már neveztek, de a lista a hátra lévő másfél hónapban minden bizonnyal bővül még.

Ferinc Vince házigazdaként nem lesz ott a mezőnyben (a pályák kijelölőjeként a tájékozódás neki nem lenne nagy kihívás...), ám zalai gépeket láthatunk majd az égen: jelen állás szerint Keszthelyről egy, Kanizsáról pedig két páris is rajthoz áll.

Nagykanizsa július 21. és 23. közt házigazdája lesz az ultrakönnyű repülők nemzeti bajnokságának is. A viadal főpróba lesz a helyszín és a rendezők számára is a közelgő kontinens-viadal előtt. És ilyenformán Ferinc Vince természetesen ezen sem indul.

Ám repülni azért fog ő is ezen a nyáron: a jövő hétvégén, Balatonfőkajár térségében sorra kerülő hagyományos Sirály Kupán, ahol tavaly - új navigátorával, Dobó Mátéval először gépre szállva - megnyerte az autogyrók viadalát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!