Sport

2016.10.12. 13:13

Jubileumot ünnepel a ZVE: 25 éve önállósodtak

Zalaegerszeg - Alapításának 25. évfordulóját ünnepli idén a Zalaegerszegi Vívó Egylet, mely ezt az előttünk álló hétvégén jubileumi összejövetellel és kétnapos versennyel, a II. Szabau Kupa kadet és junior férfi-női válogató viadallal is szeretné emlékezetessé tenni.

Kerkai Attila

Illetve az egylet, valamint az ennek bázisául szolgáló Mindszenty-iskola rövidesen modern sportlétesítményekkel gyarapodhat.

A megyeszékhelyi vívók 1991-ben új klubot alapítottak ZVE néven, de korántsem alapok nélkül. A korábbi Z. Dózsa SE-ben már működött a vívó szakosztály, s gyakorlatilag abból váltak ki a tagok, miután a Dózsa sportegyesületek már nem kaptak működési támogatást a rendőrségtől. Magyarán: a megszűnést csak új klub alapításával lehetett elkerülni.

Az önálló Zalaegerszegi Vívó Egyletet 1991. március elsejével hozták létre, elnöke pedig Miszory Béla lett, akivel a hétvégi ünnepi találkozó és válogatóverseny kapcsán idéztük fel a kezdeteket.

Látványtervek: a leendő tornacsarnok (Zárda utcai oldal) látható

- Az egész országban a ZVE lett az első önálló vívóklub - emlékezett vissza Miszory Béla a 25 évvel ezelőtti eseményekre. - De könnyen tettük ezt, hiszen támogatott bennünket a magyar vívó szövetség, illetve a város és a megyei sportszerető vezetői is. Éreztük, hogy meg tudjuk oldani a feladatot, ahogy egy jó vívó, aki előre gondolkodik. Sokat számított, hogy létrejött a Santelli Alapítvány, melynek révén a klub finanszírozása biztosított volt, a Z. Dózsa pedig átadta az összes felszerelést. Az új klub létrejöttében kulcsszerepet játszott Kovács Attila, Tóth Ferenc, Bedi Csaba és dr. Tátrai Ádám. Amit nagyon fontos még kiemelni: az alapokat még Csikós Sándor edző tette le, aki mellett, majd utódként Tóth Ferenc nevelte a vívópalántákat és jó kapcsolatokat ápoltunk a megyén belül is. Kezdetben még nem voltak kiemelkedő eredményeink, de az idő haladtával már igen. Arra is törekedtünk, hogy rangos versenyeket rendezzünk. A tőrvívó Világkupákra bizonyára sokan emlékeznek még, a csúcspont pedig a 2005-ös Európa-bajnokság zalaegerszegi rendezése volt. Először lehetett felnőtt kontinensvetélkedő házigazdája egy magyar vidéki város.

Az Eb után viszont változások következtek be a ZVE-nél, Miszory Béla szerint is fiatalítani kellett a vezetésben. Előbb Major Zsolt, majd Arnhoffer András és Koczor György lett a ZVE elnöke, 2014-től pedig Darabos Géza irányítja a klubot, aki az egyesület elnökségével és támogatóival együtt elkezdett dolgozni azon, hogy visszatérjen a korábbi nyüzsgő vívóélet Zalaegerszegre. Tavaly már rendeztek junior és kadet tőrválogatót, és szakmai szempontból is törekedtek a megújulásra.

A majdani vívócsarnok belülről

- A korábbi jeles edző, Tóth Ferenc távozásával űr keletkezett az egyesületben zajló szakmai munkában - vette át a szót Darabos Géza. - Ez sajnos meglátszott a tagság létszámának csökkenésében is, de mára szerencsére ez megváltozott. Két éve, az elmúlt évtizedek legsikeresebb tőrvívója, Érsek Zsolt irányítja a szakmai munkát a ZVE-nél. Vívóink egyre nagyobb számban vesznek részt versenyeken, a legsikeresebbek pedig látogatják a válogatott keretedzéseket is. A régi edzőket, vívókat szeretnénk visszacsalogatni az egyesület életébe, s erre is jó alkalom lesz a hétvégi ünnepségünk. A meghívottak közül körülbelül százan már visszajelezték, hogy eljönnek a jubileumi eseményre.

Darabos Géza egy megvalósítandó tervről is beszámolt, amely már túljutott az előzetes egyeztetéseken. A fenntartó rend, az iskola, valamint a vívóegylet igényeit is megjelenítő elképzelés szerint tornacsarnokot, valamint az iskolai vívást kiszolgáló vívócsarnoket alakítanak ki.

- A klub remek kapcsolatot ápol a Notre Dame Női Kanonok és Tanítórend fenntartásában működő Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium vezetőségével valamint a fenntartó tanács tagjaival - folytatta Darabos Géza. - A francia rend már régóta tervezi egy tornaterem építését, az iskola pedig régóta otthont biztosít a ZVE-nek, és az utánpótlás nagy része is az iskola tanulói közül kerül ki. Így született meg az elképzelés, hogy a tornacsarnok mellé új vívóterem is helyet kapjon, amiben a rend és az iskola vezetőinek abszolút támogatását élvezzük. A lelátóval tervezett tornacsarnok valamennyi csapatsportág (kézilabda, kosárlabda, futsal, röplabda) számára alkalmas lenne. A beruházás pályázati forrásból menne végbe, a szükséges önrészt pedig a fenntartó rend biztosítaná. Az egyeztetések folyamatosak, s nagyon bízunk benne, hogy valósággá válnak terveink.

Ám a ZVE-nél most még a hétvégi feladatra összpontosítanak. A II. Szabau Kupát (mely leány és fiú tőrözők számára hivatalos válogató verseny) szombaton és vasárnap rendezik az egerszegi Apáczai Csere János Művelődési Központban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!