Sport

2016.09.15. 17:50

Taroltak a keszthelyiek a futócéllövő bajnokságon

Gyenesdiás - A Magyar Sportlövők Szövetsége felkérése alapján 2016-ban is a Gyenesdiási Sportlőtércentrum adott helyet az éves versenynaptár legfontosabb viadalának, a futócéllövő országos bajnokságnak.

Kerkai Attila

A négy nap során a vaddisznó alakú papír céltáblák reggeltől estig futottak a távcsöves puskákkal felszerelt lövőktől 50 méterre, lassú, illetve gyors tempóban.

A lőállásba az elmúlt évtizedek legeredményesebb versenyzői is beálltak. Köztük volt Sike József olimpikon és világbajnok, Boros László világbajnok és Tasi Tamás világkupa érmes (nevükhöz kötődik a fennálló 10 méteres világcsúcs is). A férfiaknál Tasi (HKLK Szentendre) legyőzhetetlen formát mutatott, mindkét versenyszámot nyerte 585, illetve 386 körös eredménnyel. Csapatban a Győri LK (Sike József, Boros László, ifj. Laczik Zsolt) bizonyult a legjobbnak.

Az idehaza futócéllövő fellegvárnak tekinthető Keszthelyi BEFAG LK versenyzői sem hiányozhattak az ob-ről. Az ifjúsági korcsoportban a 30+30 és a 40 vegyes versenyszámot is a keszthelyi Nagy Richárd nyerte, 539, illetve 381 körrel.

Az utánpótlásmezőnyben minden lövész egy korcsoporttal feljebb is indulhat. Ezáltal a juniorok 30+30 lövéses számát a keszthelyi Mácsek Áron nyerte meg új egyéni csúcsával, 562 köregységgel. Klubtársa, Nagy Richárd a 40 lövéses vegyesszámban szerzett bajnoki címet, 363 körrel.

A legtöbb érmet szerzett keszthelyi lövészek (balról): Nagy Richárd, Gazda Filip, Mácsek Áron Fotó: a szerző

Az utánpótláskorúaknál megnyerhető négy csapatbajnoki címet a BEFAG Keszthely együttesei szerezték meg. Az ifjúságiaknál a 30+30 lövéses vegyes és normál csapatversenyben a Nagy Richárd, Mácsek Áron, Gazda Filip összeállítású együttes, míg a junior 30+30 és a 40 lövéses számokban Mácsek, Nagy és Sándor István végzett az első helyen.

A sportolók mellet a vadászok külön kategóriát alkottak, nekik 30 lassú futamban kellet bizonyítaniuk felkészültségüket. A szentendrei Kelemen Zsolt lett a bajnok, 286 körös eredménnyel. Az ob programja idén 30 vegyes lövéses kategóriával bővült, itt a kaposvári Lipcsik István (246 kör, országos csúcs) végzett az élen.

Keczeli Zoltán, a Keszthelyi BEFAG LK vezetőedzője, egyben a magyar futócél-válogatott szakágvezetője így értékelt a küzdelmek végén:

- Látva az eredményeket szakmailag elégedett vagyok a versennyel, több lövőnek sikerült új egyéni és országos csúcsot elérnie. Jól alakul az utánpótlásnevelés, biztató eredményekkel nyerték az ifjú titánok kategóriáikat egyéniben és csapatban. A gyenesdiási lőtérre vonatkozóan nagy terveink vannak. Szeretnénk nemzetközi versenyeket, nagyobb programokat hozni a ide. Ehhez elengedhetetlen a pályák és a lőtéri klubház rekonstrukciója. A vezetőknek ez lesz a következő időszakban a legfőbb feladata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!