Sport

2016.01.21. 16:06

Továbbra is az élmezőnyben a Keszthely Yacht Club vitorlázói

Keszthely - Az olimpia évében már két kvótával rendelkeznek a magyar vitorlázók, akik tehát ott lesznek Rióban.

Zalai Hírlap Sport

A vitorlázás megbecsültsége viszont ettől elmarad idehaza. A hátországot erősíti a megye egyetlen utánpótlás-nevelő egyesülete, a Keszthelyi Yacht Club is. Az elmúlt évi eredményeik és lehetőségeik apropóján kerestük fel a klubot.

- Napjainkban már csak két osztályban, Optimistben és Laserben versenyzünk és a hagyományokhoz, valamint a lehetőségeinkhez képest jó évet zártunk - foglalta össze tömören a tavalyi esztendei eredményeiket Szalai Csaba, az egyesület vezetőedzője. - Laserben négy hajóval indultunk, sajnos a hajóink nagyon öregek, 20 évesek, vitorlázni lehet még velük, versenyezni viszont már kevésbé. Novák Dorka korosztályában, az U16-ban a legjobb lett itthon, s fejlődése elősegítésére egyedi programot dolgoztunk ki édesapjával közösen. El fog járni Balatonfüredre, ahol nagyobb mezőnyben gyakorolhat, ám továbbra is a klubunk versenyzője marad. A fiúknál a legjobb eredményeket Asperján Dénes érte el, aki tavaly ült át Optimistből és láthatóan megállta a helyét. Fehérvári Levente és Buzás Bojta nagyon ügyesek, idén ők is elkezdik a versenyzést. Farkas Bence is több versenyen megvillantotta magát és Szalai Sútával jó vitorlázók. Sútának nehéz feladatot jelentett a serdülőktől az erősebb ifjúságiak közé kerülés, de jól vette az akadályt. A magyar ranglistán abszolútban a 12. helyen végzett. Az idősebbek távozásával a 9. helyre lépett előre. Eredményei közül az ősszel a horvátországi Pulában rendezett versenyt emelném ki. A 2016-os világbajnokság és Eb-válogatóján nagyon jól ment, hatodik lett. Bekerült a válogatott keretbe. A hazai versenyeken mindig az élmezőnyben végzett.

Szalai Súta télen sem pihen, hiszen januárban Nápolyban versenyzett (képünkön a balatoni habokat szeli télvíz idején is), és a válogatott keretnek  is tagja a fiatal tehetség

- Sőt, ha jól tudjuk nemrég érkeztek haza Olaszországból. Hallhatnánk erről is?

- Igen, januárban Nápolyban szerepelt egy meghívásos versenyen. Minden országból a ranglista első öt versenyzője indulhatott, a 90 fős mezőnyt mini Eb-nek tekintette mindenki. Nagyon jól kezdett az első futamban elért hatodik helyével. Végig szakadt az eső, komoly széllel és 3-5 m-es hullámokkal kellett megküzdenie. Egyik alkalommal borult is. Végül a 34. lett, amit az Eb-n nagyon elfogadnánk, még úgy is, hogy szerintem 20 helyet bent hagyott.

- Korábban sok versenyük volt, de tavaly nem rendeztek Keszthelyen. Mi az oka?

- A tradíciók okán szívesen jönnének ide a vitorlázók, ám sajnos mi nem tudunk olyan színvonalas versenyeket rendezni, mint a Felső-Balatonon. A feltételeink elmaradnak az elvárttól.

- Mégis működnek. Hogyan oldja meg a sportág és a KYC is az utánpótlás-nevelést?

- Jelenleg 3-5 klubra koncentrálódik a hazai utánpótlás-nevelés. A klasszikus nagy egyesületek igyekeznek felkarolni a tehetséges gyerekeket. Optimistben immár százan versenyeznek, korábban előfordult a csupán 50-60 fős mezőny. A megyében mi foglalkozunk egyedül utánpótlás-neveléssel, Nagykanizsáról és Zalaegerszegről is vannak jelentkezők, akik apuka nagyvitorlás nyomdokain haladva nyári táborokban kezdenek. Nagyon jó a kapcsolatunk a gyenesdiási iskolával, versenyzőink 70 százaléka tőlük kerül ki. A sikeres Vitorlás Suli programjukkal több gyerekkel megszerettették a vitorlázást, akik nálunk folytatják a sportolást. Jól tanulnak, a versenyekre pedig kötelező hozniuk az iskolatáskát: készülni kell a következő napra...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!