Sport

2015.09.26. 14:52

Elhozták a Mikulás üzenetét is a súlyemelők

Hazaérkeztek Lappföldről, találkoztak a Mikulással és még érmet is hoztak magukkal az egerszegi veterán súlyemelők, azaz dr. Muhoray Árpád és Papp Péter a világbajnoksáról.

Kerkai Attila

Szeptember közepén több mint egy héten át zajlott Finnországban, pontosabban Rovaniemiben a Santa Sport Sportcsarnokban a 31. férfi, egyben a 22. női masters súlyemelő világbajnokság, amelyre két női és hat férfi masters súlyemelő teljesítette a szigorú kvalifikációs szintet Magyarországról. Köztük voltak a ZTE SK veterán versenyzői, Papp Péter és dr. Muhoray Árpád is. A magyar súlyemelők a világbajnokságon 3 arany-, 2 ezüst-, és 1 bronzérmet harcoltak ki maguknak, továbbá még két rangos pontszerző negyedik helyezést az összesen 525 résztvevőt (415 férfi, 110 nő) felsorakoztató mezőnyben. A ZTE SK versenyzői közül Papp Péter az M40 es korcsoport 62 kg-os súlycsoportjában ezüstérmet szerzett öt sikeres fogásával a hazai pálya előnyét élvező finn Pirkkiö Samuli mögött. Összetettben 3 kg-mal elmaradva, de 7 kilót ráverve a harmadik helyezett iráni versenyzőre. Közel volt a világbajnoki cím is Papp Péter számára, ám az utolsó, 106 kg-os lökésgyakorlata most még nehéznek bizonyult. Papp Péter eredménye azonban így is kiemelkedő, hiszen eredményes felkészülését bizonyítja, hogy egyébként 10 kg-mal javította meg az áprilisi országos bajnokságon elért eredményét.

A veterán vb-n járt magyar súlyemelők egy csoportja, akik otthonában látogatták meg a Mikulást, jobbról az alsó sorban Papp Péter és dr. Muhoray Árpád, a ZTE SK szenior versenyzői (Fotó: MSSZ)

Az „idősebbik” zetés versenyző, dr. Muhoray Árpád már rutinos résztvevője a mindenkori világ- és Európa-bajnokságoknak, és eredményeiről rendszeresen beszámoltunk mi is. Például az idei Európa-bajnoki második helyéről az M60-as korcsoport 105 kg-os súlycsoportjában. Finnországban német, orosz, amerikai, valamint finn versenyzőkkel együtt, az erős mezőnyben tisztes helytállást bizonyítva, öt sikeres gyakorlattal, 2 kg-mal megjavítva az Eb-n elért eredményét, 163 kg-os összetett eredménnyel (70 kg szakítás, 93 kg lökés) a negyedik, pontszerző helyet szerezte meg A győzelmet Muhoray súlycsoportjában ismét a tavalyi bajnok, a német Hermann Richard Franz érte el.

A világbajnokság alkalmával a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) 2015. évi masters kongresszusa is összeült, melyen hazánkat dr. Muhoray Árpád, a Magyar Súlyemelő Szövetség masters bizottságának elnöke képviselte. Az éves beszámolók, a költségvetés, az antidopping tevékenység elfogadása után a kongresszus döntést hozott a következő évek világversenyeinek helyszíneiről.

– A 2016-ban esedékes masters Európa-bajnokság Azerbajdzsánban, a világbajnokság a németországi baden-württemberg-i Shensheimben lesz – közölte a hazaérkezést követően dr. Muhoray Árpád. – Reméljük, hogy a ZTE színeiben az örökifjú Papp Péter és jómagam is ott lehetünk majd e rangos vetélkedéseken, tovább öregbítve eredményeinkkel a magyar súlyemelés, a város és persze a ZTE SK hírnevét is.

A kint járt két egerszegi súlyemelő, kihasználva az alkalmat, hogy az idei vb helyszíne Rovaniemiben, az északi sarkkörön fekszik, Helsinkitől még 696 km-re északra, ez Lappföld fővárosa, Santa Claus, azaz a Mikulás székvárosa is. A magyar súlyemelőknek a versenyek között módjuk volt elutazni Santa Claus Village-be, azaz a Mikulásfaluba, ahol rezidenciáján személyesen fogadta őket a Mikulás.

– Annyit kért tőlünk, hogy vigyük el Magyarországra üdvözletét, és megígérte – ahogy már több éve –, hogy december elején ismét eljön Budapestre meglátogatni a magyar gyerekeket – tudtuk meg dr. Muhoray Árpádtól.

Lassan tehát várhatjuk újra a Mikulást...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!