Sport

2015.08.21. 15:55

Táblák, bábuk, esélyek - Nemzetközi sakkverseny Keszthelyen

Keszthely - Csütörtökön vette kezdetét, s jövő hét péntekig tart az immár 34-dik nemzetközi sakkverseny, melyet - már hatodik éve - az egykori neves sakkozó, dr. Hévízi László emléke előtt tisztelegve rendeznek meg.

Keszey Ágnes

Öt ország közel kilencven versenyzője - köztük hazánk minden részéről érkező sakkozó - méri össze tudását a kilenc fordulós versenyben.

- Itt Zala megyében és ezen belül Keszthelyen a sakksport jó hírnévnek örvend. Nagyon örülünk hogy Havanecz Bianka is indul,ő, valamint a zalaegerszegi Takács Balázs és több német versenyző is a győzelemre esélyesek közé tartozik - mondta lapunknak Szalai István főszervező, aki a megnyitón köszöntötte a versenyzőket, csakúgy, mint Ruzsics Ferenc polgármester, aki egyben meg is nyitotta a versenyt. A svájci rendszerű megmérettetés szabályait a versenybíró bizottság elnöke, Györkös Lajos ismertette, a Magyar Sakkszövetség alelnöke, Horváth Tamás pedig reményét fejezte ki, hogy fiatal sakkozó lesz a győztes.

Persze, az első helyért sokan küzdenek.

-Készültem a versenyre: átnézegettem a megnyitásaimat, tanulmányoztam a lehetséges ellenfelek nyitásit. Meg szeretném védeni a címemet, de nem lesz könnyű dolgom, Két erős ellenfél is van, Takács Balázst nagyon nem egyszerű legyőzni - mondta Havanecz Bianka, a tavalyi győztes.

S hogy mit remél az emlegetett versenyző?

- Két éve megnyertem a versenyt, s én vagyok itt a legmagasabb (2399) élő pontszámú játékos:. Szeretném magam jól érezni és természetesen nyerni is. Sok erős játékos van rajtam kívül, így nem lesz könnyű dolgom. Külön nem készültem erre a versenyre, de az ember ilyen szinten minden nap sakkozik: megvannak, hogy milyen állásokat szeretek játszani, azokat szoktam gyakorolni, versenyektől függetlenül -mondta el a tavalyelőtti győztes, Takács Balázs.

Idén is a keszthelyi VSZK (Mártírok úti iskola) ad otthont a versenynek, ahova a közönséget is szívesen várják: augusztus 28-ig minden nap 8.30-kor (vasárnap pedig 16.30-kor is) kezdődnek a fordulók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!