Sport

2015.03.03. 16:40

Örömfutásra készül az ifjú - Szűcs Valdóban látják a tartalékot, ezért is indulhat az Eb-n

Zalaegerszeg - Alighanem ennél boldogabban még nem szállt buszra Szűcs Valdó, a Zalaszám-ZAC gátfutója, mint teszi ezt szerdán, amikor ő is útra kel Prágába, a magyar csapattal, amely részt vesz a fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságon. Az egerszegi fiatalember élete első felnőtt világeseményére utazhat.

Kerkai Attila

A 20. életévét júniusban betöltő Szűcs Valdó eddigi pályafutása során a korosztályos világversenyeket szinte mind végigjárta, ezért is lesz most különleges számára ez az Eb. Felnőttek között ugyanis még nem szerepelhetett, s most ez a pillanat is eljön.

Amikor az elutazás előtt meglátogattuk őt és edzőjét, Kámán Ferencet, éppen kerülték egymást , de szó szerint, ugyanis a mester igyekezett betartani a három lépés távolságot tanítványától... Elmagyarázta gyorsan az okát: elkapta ő is az influenzát, s ugyan már kifelé jön belőle, de nem árt az elővigyázatosság. Először Szűcs Valdót kérdeztük: mennyire volt számára meglepetés, hogy őt is csapatba jelölte a szövetségi kapitány, hiszen a 60 méteres gátfutásban viszonylag jól el vagyunk látva. Ott van a 110 m gáton Európa-bajnoki bronzérmes Kiss Dániel, és a tavalyi fedett pályás Eb-n 60 m gáton negyedik Baji Balázs is.

- Túl nagy meglepetés végül nem ért, hiszen benne volt a lehetőség, hogy én is utazhatok - hangzott Szűcs Valdó válasza. - Az országos bajnokságon megfutottam életem eddigi legjobb idejét 7,92 másodperccel, megnéztük a futásomat és azt láttuk, hogy több hiba van még benne. Ami ez esetben éppenséggel azt jelenti, hogy van bennem és a futásomban is tartalék, persze ezeket a hibákat ehhez ki kell zárni. Nagyon feldobott, hogy két olyan klasszis mellett, mint Kiss Dániel és Baji Balázs én is indulhatok ebben a számban, ráadásul életem első felnőtt Európa-bajnokságán.

Kámán Ferenc edző egy áthúzást finomít még, hiszen Szűcs Valdó is érzi, vannak még hibái, aminek tulajdonképpen örülhet: ezek ugyanis kiküszöbölhetők, s akkor még gyorsabb lesz Fotó: Katona Tibor

Kámán Ferenc edző is úgy látja, hogy tanítványában még sok lehetőség rejlik, de ehhez előbb bizonyítani kellett.

- Eleve úgy vágtunk neki a mostani fedett pályás szezonnak, hogy annak a végén összejöhet az Eb-szereplés, ám ez sem ment önmagától - hallottuk tőle. - Kellettek a jó időeredmények, az egyéni csúcs és szakmailag úgy döntöttek a válogatottnál, hogy tapasztalatszerzésre remek alkalom lesz Valdónak az Eb-szereplés. Ez már más kategória, mint az ifi vagy junior Eb, szokni kell a felnőttek légkörét. Valdóban valóban van még tartalék, a futógyorsasága megvan, de be kell férni a gátak közé, s ez már a technikai része a dolognak. A gátazás ugyanis nem olyan, mint a síkfutás, itt technikailag is összeszedettnek kell lenni, ezért van az, hogy ezekben a számokban a versenyzők zöme később érik be. Fiatalként ilyen lehetőséghez jutni pedig nagy szó.

Miközben az ifjú még nyújt, azt azért megkérdezzük tőle, hogy izgul-e? A válasz inkább racionális.

- Izgulni nem izgulok, de várom az Eb-t. Amolyan örömfutás lesz, én legalábbis annak fogom fel a pénteki selejtezőt, amikor először rajthoz állok. Aztán, hogy lesz-e folyatás, erről majd az eredmények döntenek, de az egyéni csúcsomat mindenképpen szeretném megdönteni - szólt a saját maga által elvártakról Szűcs Valdó, aki természetesen a magyar csapat legfiatalabb indulója is lesz.

A Zalaszám-ZAC számára pedig nagy szó, hogy hosszú évek után újabb saját nevelésű atléta jut ki az Eb-re.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!