Sport

2015.01.20. 13:20

Biztos pont szilveszterkor

Zalaegerszeg - Három héttel a huszadik alkalommal megrendezett Egerszegi Mountain Man Szilveszteri maraton után a szervezők nem csak a kerek évforduló miatt tartottak összegzést, hanem a további előrelépés lehetősége is motiválta őket ebben.

Kerkai Attila

Az esztendő utolsó napjának immár hagyományosság vált zalaegerszegi sportrendezvényéről évről évre lapunk is kiemelten beszámol – így volt ez 1995. december 31. óta minden alkalommal, és természetesen így lesz 2015. december 31-ét követően is.

Ahogy a nagy sorozat kezdődött: tizennégy mindenre elszánt zalaegerszegi sportember úgy döntött, eleget tesz Rozmán Sándor meghívásának: a Zalaegerszeget ölelő dombokat, illetve az innét belátható csodálatos panorámát egy szilveszteri maratoni futással ünnepelték meg közösen. Amivé pedig 19 esztendő elteltével fejlődött: egy igazi, profi szervezésű sportfesztivállá nőtte ki magát ez a rendezvény, összesen 330 indulóval, dacára a hajnali -14 Celsius foknak. S ma már az egész ország területéről érkeznek futók az év utolsó napján Zalaegerszegre, sőt, jönnek sportolók a környező országokból is.

Egy pillanat a versenyről

Természetesen nem mindenki a leghosszabb távot (40,9 km) választja, így a rövidebbek (24,2 km, 10,1 km , 3,5 km) is népszerűek. A szervezők által elküldött összegzés szerint 72 segítő önkéntes (köztük 14 zalaegerszegi középiskolás diák) segítette munkájukat, a legfiatalabb részvevő három héttel ezelőtt 7 éves, a legtapasztaltabb pedig 68 éves volt.

– A rendezvény most sem csak a versenyről szólt, bár sokaknak fontos az időeredmény, így új pályacsúcsok is születtek – tudtuk meg Déri Miklóstól, az egyik szervező, a Zalatriatlon részéről, aki nem mellesleg 1995-ben, az első futáson is ott volt társaival. – A bagodi Németh Lilla és a bázakerettyei, ám Amerikában élő Izer Ádám a középtávon, míg a vonyarcvashegyi Németh Gábor a leghosszabb távon ért el pályacsúcsot. Minden évben szeretnénk valami rendhagyót is kitalálni, így a szervezőkkel közösen úgy döntöttünk, hogy a részvevőket arra kérjük: a regisztrációra, a rendezésre befizetett összegből támogassák azokat, akiknek nem adatik meg, hogy minden nap fussanak a szabadban, akiknek lehet hogy egyetlen egy lépcsőfok leküzdése is komoly sportteljesítmény.

Németh János (Zalatrialon) átadja a felajánlást Sziva Beátának, a mozgássérültek vezetőjének

A 2014. évi verseny díjaiból befolyt összeg egy részével a szervezők a Mozgássérültek Zala Megyei Egyesületének ifjúsági csoportját támogatták, és a felajánlást a ünnepélyes keretek között adták át a Zalaegerszegi Triatlon Klub képviselői a részvevők nevében az egyesület vezetőinek.

– A Zalatriatlon és a Mozgássérültek Zala Megyei Egyesületének képviselői megállapodtak abban, hogy a jövőben részt vesznek egymás rendezvényein, a triatlonisták segítik a mozgássérülteket a sportolásban – mondta még el Déri Miklós. – A következő ilyen rendezvény egy különleges futóverseny lesz tavasszal, ahol a mozgássérült sportolók az épekkel együtt futnak majd. Szeretnének együtt örülni a mozgásnak, a sportolás élményének, és várják majd azokat is, akik segíteni akarnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!