Sport

2015.01.30. 11:40

55 éve alakult meg az NTE vívó szakosztálya

Nagykanizsa – Szabó János keszthelyi vívómester ötlete nyomán, a kaposvári vívó szakszövetség, 1960. januárjában jegyezte be az NVTE vívószakosztályát.

Kis János

A kezdeti szerényebb eredmények után komoly elismerést kiváltó kanizsai sikerek születtek. Szabó János egy vasutas vívó szakosztályt szeretett volna létrehozni. Mivel legközelebb Nagykanizsán volt vasutas egyesület, így a dél zalai városban tartotta első hivatalos edzését, 1959. november 23-án. Az alapító tagok valamennyien fiatalok, tizennyolc év alattiak voltak.

Az ötvenöt év alatt, több mint 1500 versenyző ismerkedett meg a vívással. Szabó János 1970-ben nyugdíjba vonult, a szakmai munkát tanítványa, Kiss György viszi tovább. Perlaky Lajos, Kanyó András és Kanyó Tamás felnőtt első osztályú minősítést szereztek. A Nagykanizsán, 1972-ben elindult Fabik Kupa, 12-14 éves fiatalokat mozgósítva, nemzetközi rangra emelkedett. A szervezők – Dr. Horváth György, Molnár József, Bálits Károly, Büki Pálné, Dömötör Miklósné, Rédics Klára – és segítőik kiváló munkát végeztek. A tizennégy évig tartó versengésekből több válogatott vívó került ki.

Az 1997-ben bronzérmes női kardcsapat, balról: Kalamár Zsófia, Dani Diána, Piecs Adrienn, Sznopek Gabriella, Kiss György edző. Fotó: A szerző

A szakosztály sportdiplomáciájának köszönhetően, ebből a versenysorozatból jött létre, a még napjainkban is létező diákolimpia. A kadét Európa- és világbajnokság gyökerei szintén a Fabik Kupákhoz köthetők. A harminc éve, 1985. április 1-én átadott vívóterem, minőségi változást hozott, és a nagykanizsai vívók igazi otthona lett. Az NTE 1866 vívó szakosztálya, az országban elsőként bevezette a női kardvívást, majd 1997-ben az első női kardversenyt is megrendezte. Ugyanebben az évben, az első női kardvívó felnőtt magyar bajnokságon, Dani Diána egyéniben, és a kanizsai női csapat – Dani Diána, Piecs Adrienn, Kalamár Zsófia, Sznopek Gabriella – egyaránt bronzérmes lett.

1999-ben, a nagykanizsai vívó szakosztály rendezte az első magyarországi vidéki Világ Kupát. Ezen a versenyen öt nagykanizsai fiatal versenyzett. Piecs Adrienn, 2001-ben, junior Európa-bajnok lett női kardcsapatban. Kisgyura István és Tóth Tamás sikeres vívó múlt után, edzőként, válogatott versenyzőket neveltek, de többek közt Bálits Károly és dr. Horváth György több évtizedes áldozatos munkája is kellett a kiemelkedő eredményekhez. Bálits Károlyról van elnevezve a Rózsa úti vívóterem, ahol emléktábláját is felavatták.

– Alapító tagként, 1959 óta vagyok a vívó szakosztály tagja – nyilatkozta az NTE 1866 elnöke, Kiss György. – A kezdetekben fapados vonaton utaztunk, általunk zsíros kenyér versenyeknek nevezett bajnokságokra. Az 1980-as évektől utazhattunk már külföldre is, de még vitorlavászonból készült vívóruhában. Tizennégy vívóedzőt neveltem, akik dolgoztak a szakosztályban. Ma már rendszeres indulói vagyunk mind a hazai, mind a külföldi korosztályos Világ Kupa versenyeken. Előfordult, hogy négy nagykanizsai vívó vett részt, a junior- és kadett világbajnokságon. 2015-ben bízom a vívóterem felújításában, és szeretném átadni a stafétabotot fiatal vívómestereknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!