Sport

2014.10.25. 13:39

Major Veronika idén megnyert mindent

A BEFAG Keszthelyi Erdész Lövészklub fél évszázados fennállása alatt elérte, mára a város legjelentősebb sportegyesületének számít. Több világbajnokot és Európa-bajnokot nevelt, olimpikont adott a futócéllövészetnek. Legutóbbi tehetséges versenyzőjük a 17 éves Major Veronika idén megnyerte az Európa-bajnokságot és a világbajnokságot is.

Góth Imre

– Hogyan emlékszel azokra a napokra, amikor teljesült az álmod és világbajnok lettél?

– A szeptemberi granadai világbajnokság is úgy kezdődött, mint a többi nagy verseny, belőttük a fegyvereket és szabadedzést tartottunk. Vasárnap a futócél 10 m-es vegyes szám első sorozata után éreztem, jobban is mehetne, ezt az elvárásomat a másodikban tudtam teljesíteni. Mindig az előttem lévő lövésre koncentráltam. Ilyenkor megszűnik a külvilág és semmit nem hallok a lövésen kívül. A belső gondolataimra figyelek és egy filmen magam előtt látom a világ legjobb lövését. Én is úgy csinálom, és ha hibáztam, a rossz részt kivágom a következő tízes érdekében.

– Magabiztosan verted a mezőnyt 368 körrel.

– A sorsolás szeszélyeként utolsó lövőként végeztem, mindenki engem nézett. Hatalmas kivetítőn mutatták mindenkinek a lövéseit. Amikor letettem a fegyvert, éreztem, nagyon jó lett. A mellettem állók tapsolására lettem figyelmes, majd a versenybíró is megérkezett és gratulált nekem. Akkor kezdtem el együtt örülni a körülöttem állókkal.

– A kétnapos 20+20 futócél szám következett, 372 körrel.

– Sikerült kikapcsolnom azt a gondolatom, hogy már elértem, amiért jöttem, és erre a számra koncentrálhattam. A legjobb eredménnyel kerültem a medálmeccsbe, ahol az első négy lőtt. Szeretem ezt a számot, a plusz izgalmat, így jól teljesítettem. A család az interneten követte a lövéseket, ők talán jobban izgultak értem. A szünetben Keczeli Zoltán edzőmmel beszélgettem és a többieket néztem a lőállásban. Nagyon örültem, hogy másodszor is a dobogó tetejére állhattam és magasba emelhettem a Keszthelyről magammal hozott magyar zászlót.

– Maradt idő városnézésre?

– Sajnos nem. A versenyek nagy fegyelmet kívánnak, sokat dolgozunk és alszunk, kevesebbet ehetünk, és városnézésre sem marad idő. A versenyzőtársakkal beszélgethettem angolul, ezért kezdtem el tanulni. Az információt is ezen a nyelven kapjuk meg.

Major Veronika két év múlva Győrben az Európa-bajnokságon szeretne jól szerepelni (fotó: Szekeres Péter)

– Jelenleg középiskolába jársz.

– Jó volt visszatérni a vb forgataga után a hétköznapokba Keszthelyre, ahol az Asbóth Sándor Szakközépiskola végzős tanulója vagyok. Sok segítséget kapok a tanáraimtól, lehetőséget biztosítanak a halasztott dolgozatírásokra. Osztálytársaim pedig a felkészülésben segítenek, elmagyarázzák a házi feladatokat. Szeretnék érettségi után még két évig maradni, gyógymasszőrnek tanulnék. Utána Zalaegerszegen a pécsi egyetem kihelyezett karán gyógytornász képesítést szeretnék szerezni. A család női tagjai az egészségügyben dolgoznak, tőlük kaptam kedvet.

– Maradhatsz Keszthely és a lövészet közelében.

– Bekerültem a Héraklész Bajnokprogramba, komolyan veszem a felkészülést. Lépésről lépésre szerettem volna előre jutni egészen a világbajnoki cím elnyeréséig. Most szeretném megjavítani a fennálló korosztályos rekordot. Elkezdtünk többen is légpisztollyal lőni, szeretnék ebben a számban is jól szerepelni, kijutni az olimpiára és ott is nyerni.

– Nagyon sok, kemény munkát igényelnek a terveid.

– Heti háromszor fegyveres edzés, kétszer konditerem, utána tanulás és olvasás fér még az időmbe. Segítek anyukámnak a háztartási munkában is. A napokban túratáborba megyünk, ahol sokat sétálunk és futunk. Talán ismét elkezdünk horgászni az unokatestvéremmel, Sándor Istvánnal, akinek köszönhetem, hogy elkezdtem lőni.

– Novemberben két verseny is következik.

– Készülünk a hónap eleji diákolimpiára Keczeli Zoltánnéval légpisztolyban, és a hónap végi Hungarian Openre, amit Szekszárdon rendeznek, itt lehet nemzetközi versenyekre kiküldetést szerezni. Szeretnék a két év múlva Győrben megrendezésre kerülő Eb-n jól szerepelni. Örülnék, ha csapatban is tudnánk indulni.

– Több helyen is népszerűsítitek a sportlövészetet?

– Igen, falunapokon, vadászati rendezvényeken kiállunk mobil lőterünkkel, ahol nagy örömöt jelent mindenkinek a világbajnokságot megjárt fegyverekkel lőni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!